Zoetzure kip uit de oven – Kip, maar ook andere soorten vlees, krijgen vaak extra smaken mee als je het gaart in een sausje in de oven. De bekende flesjes saus zijn wat ons betreft echt niet geschikt. Lees het etiket eens en je schrikt al snel van alle geur- en/of smaakstoffen die er aan toegevoegd zijn. Daarnaast bevatten ze vaak veel zout. Wij adviseren je om dat kleine beetje extra moeite te nemen en dat sausje zelf te maken. Zo weet je precies wat je eet, en eerlijk is eerlijk, het smaakt ook gewoon veel lekkerder.
Het maken van zo’n sausje is echt niet zoveel meer werk. De zoetzure saus die we hier voor kipfilet gebruiken kun je zelfs al een dag van tevoren maken. Bewaar deze een nachtje in de koelkast en schenk de zoetzure saus de volgende dag over het vlees. Verder laat je de oven het werk doen. Simpel toch!
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Zoetzure kip uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kipfilet
- 1/2 ananas
- 2 stengels bosui
- 1 el sesamzaad
- 1 el maïzena
- 1 el water
- 50 gram bruine suiker
- 2 el honing
- 120 ml ketjap
- 60 ml (witte wijn) azijn
- 2 tenen knoflook
- 2 cm gemberwortel
- 1 tl vers gemalen peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoetzure kip uit de oven:
Begin met het maken van de saus, zoals ik al eerder schreef, kan dit eventueel ook al een dag eerder.
Meng de maïzena en het water tot een papje. Doe dit papje samen met de bruine suiker, de honing, de ketjap en de azijn in een pannetje. Knijp de knoflooktenen uit boven het pannetje en rasp de gemberwortel en voeg ook deze, samen met de peper, toe.
Breng het geheel op een laag vuur, onder af en toe roeren, aan de kook en laat een minuut doorkoken. Neem de saus van het vuur en laat afkoelen.
Maak de ananas schoon, verwijder alle bruine puntjes goed, snijd in ringen en de ringen vervolgens in blokjes. Snijd de kipfilet in blokjes. Leg de kipfilet in een ovenschaal en verdeel de ananas hierover.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de saus nu over de kipfilet, schep even om zodat de saus aan alle kanten van de kipfilet zit. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat 20 minuten garen. Schep het geheel na 10 minuten nog even om.
Snijd de bosui in ringetjes. Neem de kipfilet zodra deze gaar is uit de oven.
Strooi wat ringetjes bosui en wat sesamzaad over de zoetzure kip uit de oven en serveer met witte rijst.
Tafel lekker !!
Lijkt me eg lekker, welke ketjap gebruik je hiervoor?
Hallo Petri, Voor dit gerecht gebruikte ik ketjap manis.