Zoetzuur van witte kool en wortel – Ben je een liefhebber van zoetzure groenten? Dan moet je dit recept zeker eens proberen. Als je eenmaal weet hoe het moet kun je volop experimenteren met verschillende groenten en de kruiding naar smaak aanpassen.
Zoetzuur van ……
Zelf zoetzuur maken is echt niet moeilijk en de smaak is veel lekkerder dan de kant-en-klaar gekochte potten. In dit recept zijn witte kool met winterwortel gemaakt, maar je kunt dit bijgerecht van veel soorten harde groenten maken. Denk hierbij aan witte kool, rode kool, koolrabi, wortel, bloemkool, knolselderij en komkommer en dan ontbreken er vast nog wel een paar. Was de groente, snijd, schaaf of rasp ze en maak een zoetzure oplossing van azijn, suiker en kruiden die je heet aan de groente toevoegt.
Varieer met verschillende kruiden en specerijen
Je kunt aan de azijn oplossing voor het zoetzuur diverse soorten kruiden en specerijen toevoegen. Wist je dat ze atjar ook op die manier wordt gemaakt? Er wordt dan kurkuma gebruikt om de kool mooi geel te kleuren. Er is in het recept uit dit artikel voor zoetzuur gekozen voor Ras el Hanout, maar je kunt er bijvoorbeeld ook gember, mosterdzaadjes, laurier of andere gemengde kruiden aan toevoegen. Durf te experimenteren!
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Zoetzuur van witte kool en wortel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/4 witte Kool
- 1 winterwortel
- 250 gram (appel)azijn
- 125 gram suiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel Ras el Hanout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoetzuur van witte kool en wortel:
Snijd of schaaf de witte kool in flinterdunne reepjes en doe ze in een grote kom.
Snijd ook de wortel in fijne reepjes of rasp ze en doe ze bij de witte kool.
Hussel goed door elkaar en doe de kool in een glazen pot met deksel. Druk de kool goed aan zodat de pot vol zit.
Verwarm de azijn met de suiker en een half kopje water in een pannetje.
Voeg er de Ras el Hanout en het zout bij en breng aan de kook.
Schenk de hete azijn oplossing over de kool zodat die bijna helemaal onder staat.
Laat afkoelen en draai er de deksel op.
Zet dit minimaal 6 uur koud weg. De zoetzure kool is, mits koel bewaard, ongeveer een week houdbaar.
Tafel lekker !!