Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Appeltaart met koffie, Hollandser wordt het niet! Zet het seizoen op tafel en maak eens appeltaart met peren. Jouw vrienden komen nu vaker een bakkie doen.

2 1.418

Appeltaart met peren en 5 spices – Wat doe je als je veel appels en peren hebt? Taart bakken natuurlijk. Peren zijn totaal anders van smaak en structuur dan appels dat is wel iets om rekening mee te houden als je er een taart van bakt. Appels slinken wat meer, peren laten meer vocht los dan bijvoorbeeld de Elstar appels die ik voor appeltaart gebruik.  Om het vocht op te vangen voegen we custard poeder toe. Ook zijn peren wat vlakker van smaak maar ook dat is op te vangen we voegen hiervoor een beetje citroensap toe en kruiden alles met 5 spices.


5 spices

5 spices of ook wel Chinees vijf kruidenpoeder is een chinees kruidenmengsel. Het bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. In de
Chinese keuken werken ze veel met de 5 smaakgroepen en zo ook met deze kruiden. De 5 smaakgroepen zijn zoet, zout, bitter, zuur en unami.

Appeltaart met peren en 5 spices

Het recept is voor een taart van 24 – 26 cm doorsnede.

Het makkelijkste is een vorm met losse bodem of een springvorm.

Het deeg:

  • 225 gram boter
  • 450 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 175 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel vanille suiker
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 theelepels 5 spices

voor de vulling:

  • 500 gram Elstar appels
  • 500 gram peren
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram suiker
  • 15 gram 5 spikes
  • 75 gram custardpoeder
  • 100 gram koekjes

Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, de suiker, vanillesuiker en het zout in een kom en meng dit met je vingers of met deeghaken tot kruimels. Haal er 1/3 vanaf  en voeg daar 1 eetlepel rietsuiker en 2 theelepels 5 spices aan toe. Klop de eieren los en doe die bij de rest van de kruimels. Kneed goed door tot een soepel deeg. Vouw het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit koel weg.

Maak in de tijd dat je deeg koelt de vulling klaar. Snij de appels en peren in parten en schil deze , snij de parten zo nodig in de lengte nogmaals doormidden en snij er kleine plakjes van. Besprenkel met het citroensap. Meng de suiker de custard en de 5 spices goed door elkaar.

Smeer de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kneed het gekoelde deeg kort door en rol het uit tot het groot genoeg is voor de vorm. Leg het voorzichtig in de vorm en duw goed aan. Snij de randen af en voeg de restjes bij de kruimels. Verkruimel je koekjes over de bodem. Schud het eventuele sap van de appels en peren en meng het custard mengsel door het fruit en vul hiermee de bodem. Strooi de kruimels erover en bak de appeltaart met peren in ongeveer 1 uur mooi bruin en gaar.

Op de bodem worden koekjes gebruikt, je kunt hiervoor bijna alle koekjes gebruiken, het is niet erg als de koekjes niet meer zo vers zijn,  het gaat erom dat deze het vocht uit het fruit op kunnen nemen. Ik had nog volkorenkoekjes met een laagje chocolade liggen die ik hiervoor gebruikt heb.

Tafel Lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Marleen zegt

    Een heerlijk recept, ik heb de 5 spices vervangen door speculaaskruiden, en in de villing kaneel. Het was heel erg pittig. Kloppen de hoeveelheden 5 spices, of is er verschil per merk.

    1. Redactie zegt

      Wat leuk Marleen, de scherpte van 5 spices kan inderdaad verschillen per merk. Dat is gewoon een kwestie van proeven dus (helemaal niet vervelend ?) en aanpassen naar je eigen smaak.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More