Appeltaart met peren en 5 spices – Waarom zou je niet al het goede van een seizoen combineren? In het Hollandse appelseizoen zijn er ook Hollandse peren. Dat noemen wij lekker en lokaal. Van die Hollandse appels wordt dan al snel een appeltaart gebakken. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen recept voor een echt lekkere appeltaart. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een combinatie van appels en peren? Dit fruit is prima te combineren en een appeltaart met peren is echt een lekkernij bij de koffie en daarmee doe je het weer net even anders dan de buurvrouw. Originaliteit wordt altijd beloond!
Ook als dessert
In een taart zit suiker. Echt waar! Dit valt daarmee niet onder de noemer gezond, maar als je het goed doet ook niet onder de noemer ongezond. Nu zijn er veel mensen die de suiker dan gaan vervangen door toevoegingen die net zo ongezond zijn. Ook dat heeft niet zoveel zin. Onze tip: Sla ’s morgens bij de koffie het koekje een keer over en serveer deze appeltaart met peren als dessert. Andersom mag natuurlijk ook 😉 Dan moet je niet bij het dessert daar ook nog ijs en slagroom aan toe gaan voegen, maar dat laten we natuurlijk helemaal aan jou over. We willen eigenlijk alleen maar zeggen dat je deze appeltaart met peren en 5 spices bij de koffie kunt serveren, maar dat je deze net zo goed als dessert op tafel kunt zetten.
Bakken met gevoel
Peren zijn totaal anders van smaak en structuur dan appels dat is wel iets om rekening mee te houden als je er een taart van bakt.
Appels slinken wat meer, peren laten meer vocht los dan bijvoorbeeld de Elstar appels die wij voor appeltaart gebruiken. Om dat teveel aan perenvocht op te vangen voegen we custardpoeder toe.
De peer is ook wat vlakker van smaak dan de appel. Om de balans daarin te vinden voegen we een beetje citroensap en 5 spice toe. 5 spice is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Ze vormen een perfecte smaakbalans in deze appeltaart met peren. In de Chinese keuken werken ze veel met de 5 smaakgroepen en zo ook met deze specerijen. De 5 smaakgroepen zijn zoet, zout, bitter, zuur en umami.
Appeltaart met peren en 5 spices
Het recept is voor een taart van 24 – 26 cm doorsnede.
Het makkelijkste is een vorm met losse bodem of een springvorm.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appeltaart met peren en 5 spices
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram boter
- 450 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 175 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 2 eieren
- 1 eetlepel rietsuiker
- 2 theelepels 5 spices
- Voor de vulling:
- 500 gram Hollandse Elstar appels
- 500 gram Hollandse peren
- het sap van een halve citroen
- 100 gram suiker
- 15 gram 5 spice ( specerijen )
- 75 gram custardpoeder
- 100 gram koekjes
Bereidingswijze van dit recept
Appeltaart met peren en 5 spices maak je zo:
Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, de suiker, vanillesuiker en het zout in een kom en meng dit met je vingers of met deeghaken tot kruimels. Haal er 1/3 vanaf en voeg daar 1 eetlepel rietsuiker en 2 theelepels 5 spices aan toe. Klop de eieren los en doe die bij de rest van de kruimels. Kneed goed door tot een soepel deeg. Vouw het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit koel weg.
Maak in de tijd dat je deeg koelt de vulling klaar. Snij de appels en peren in parten en schil deze, snij de parten zo nodig in de lengte nogmaals doormidden en snij er kleine plakjes van. Besprenkel met het citroensap. Meng de suiker de custard en de 5 spices goed door elkaar.
Smeer de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kneed het gekoelde deeg kort door en rol het uit tot het groot genoeg is voor de vorm. Leg het voorzichtig in de vorm en duw goed aan. Snij de randen af en voeg de restjes bij de kruimels. Verkruimel je koekjes over de bodem. Schud het eventuele sap van de appels en peren en meng het custardmengsel door het fruit en vul hiermee de bodem. Strooi de kruimels erover en bak de appeltaart met peren in ongeveer 1 uur mooi bruin en gaar.
Op de bodem worden koekjes gebruikt, je kunt hiervoor bijna alle koekjes gebruiken, het is niet erg als de koekjes niet meer zo vers zijn, het gaat erom dat deze het vocht uit het fruit op kunnen nemen. Ik had nog volkorenkoekjes met een laagje chocolade liggen die ik hiervoor gebruikt heb.
Tafel lekker !!
Een heerlijk recept, ik heb de 5 spices vervangen door speculaaskruiden, en in de villing kaneel. Het was heel erg pittig. Kloppen de hoeveelheden 5 spices, of is er verschil per merk.
Wat leuk Marleen, de scherpte van 5 spices kan inderdaad verschillen per merk. Dat is gewoon een kwestie van proeven dus (helemaal niet vervelend ?) en aanpassen naar je eigen smaak.