• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

door Connie Derks
in Taart
0
2
Appeltaart met peren

Appeltaart met peren en 5 spices – Waarom zou je niet al het goede van een seizoen combineren? In het Hollandse appelseizoen zijn er ook Hollandse peren. Dat noemen wij lekker en lokaal. Van die Hollandse appels wordt dan al snel een appeltaart gebakken. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen recept voor een echt lekkere appeltaart. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een combinatie van appels en peren? Dit fruit is prima te combineren en een appeltaart met peren is echt een lekkernij bij de koffie en daarmee doe je het weer net even anders dan de buurvrouw. Originaliteit wordt altijd beloond!

Ook als dessert

In een taart zit suiker. Echt waar! Dit valt daarmee niet onder de noemer gezond, maar als je het goed doet ook niet onder de noemer ongezond. Nu zijn er veel mensen die de suiker dan gaan vervangen door toevoegingen die net zo ongezond zijn. Ook dat heeft niet zoveel zin. Onze tip: Sla ’s morgens bij de koffie het koekje een keer over en serveer deze appeltaart met peren als dessert. Andersom mag natuurlijk ook 😉 Dan moet je niet bij het dessert daar ook nog ijs en slagroom aan toe gaan voegen, maar dat laten we natuurlijk helemaal aan jou over. We willen eigenlijk alleen maar zeggen dat je deze appeltaart met peren en 5 spices bij de koffie kunt serveren, maar dat je deze net zo goed als dessert op tafel kunt zetten.

Bakken met gevoel

Peren zijn totaal anders van smaak en structuur dan appels dat is wel iets om rekening mee te houden als je er een taart van bakt.

Appels slinken wat meer, peren laten meer vocht los dan bijvoorbeeld de Elstar appels die wij voor appeltaart gebruiken. Om dat teveel aan perenvocht op te vangen voegen we custardpoeder toe.

De peer is ook wat vlakker van smaak dan de appel. Om de balans daarin te vinden voegen we een beetje citroensap en 5 spice toe. 5 spice is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Ze vormen een perfecte smaakbalans in deze appeltaart met peren. In de Chinese keuken werken ze veel met de 5 smaakgroepen en zo ook met deze specerijen. De 5 smaakgroepen zijn zoet, zout, bitter, zuur en umami.

Appeltaart met peren en 5 spices

Het recept is voor een taart van 24 – 26 cm doorsnede.

Het makkelijkste is een vorm met losse bodem of een springvorm.

Appeltaart met peren
bakken met peer

Bakken met peer (cake & divers)

Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.

Appeltaart bakken

Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders

In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!

Appeltaart met peren en 5 spices

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 225 gram boter
  • 450 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 175 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 theelepels 5 spices
  • Voor de vulling:
  • 500 gram Hollandse Elstar appels
  • 500 gram Hollandse peren
  • het sap van een halve citroen
  • 100 gram suiker
  • 15 gram 5 spice ( specerijen )
  • 75 gram custardpoeder
  • 100 gram koekjes

Bereidingswijze van dit recept

Appeltaart met peren en 5 spices maak je zo:

Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, de suiker, vanillesuiker en het zout in een kom en meng dit met je vingers of met deeghaken tot kruimels. Haal er 1/3 vanaf en voeg daar 1 eetlepel rietsuiker en 2 theelepels 5 spices aan toe. Klop de eieren los en doe die bij de rest van de kruimels. Kneed goed door tot een soepel deeg. Vouw het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit koel weg.

Maak in de tijd dat je deeg koelt de vulling klaar. Snij de appels en peren in parten en schil deze, snij de parten zo nodig in de lengte nogmaals doormidden en snij er kleine plakjes van. Besprenkel met het citroensap. Meng de suiker de custard en de 5 spices goed door elkaar.

Smeer de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kneed het gekoelde deeg kort door en rol het uit tot het groot genoeg is voor de vorm. Leg het voorzichtig in de vorm en duw goed aan. Snij de randen af en voeg de restjes bij de kruimels. Verkruimel je koekjes over de bodem. Schud het eventuele sap van de appels en peren en meng het custardmengsel door het fruit en vul hiermee de bodem. Strooi de kruimels erover en bak de appeltaart met peren in ongeveer 1 uur mooi bruin en gaar.

Op de bodem worden koekjes gebruikt, je kunt hiervoor bijna alle koekjes gebruiken, het is niet erg als de koekjes niet meer zo vers zijn, het gaat erom dat deze het vocht uit het fruit op kunnen nemen. Ik had nog volkorenkoekjes met een laagje chocolade liggen die ik hiervoor gebruikt heb.

Tafel lekker !!

DeelPin25Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Reacties 2

  1. Marleen says:
    5 jaar geleden

    Een heerlijk recept, ik heb de 5 spices vervangen door speculaaskruiden, en in de villing kaneel. Het was heel erg pittig. Kloppen de hoeveelheden 5 spices, of is er verschil per merk.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Wat leuk Marleen, de scherpte van 5 spices kan inderdaad verschillen per merk. Dat is gewoon een kwestie van proeven dus (helemaal niet vervelend ?) en aanpassen naar je eigen smaak.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen