• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, april 15, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

door Connie Derks
in Taart
0
2
Appeltaart met peren

Appeltaart met peren en 5 spices – Waarom zou je niet al het goede van een seizoen combineren? In het Hollandse appelseizoen zijn er ook Hollandse peren. Dat noemen wij lekker en lokaal. Van die Hollandse appels wordt dan al snel een appeltaart gebakken. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen recept voor een echt lekkere appeltaart. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een combinatie van appels en peren? Dit fruit is prima te combineren en een appeltaart met peren is echt een lekkernij bij de koffie en daarmee doe je het weer net even anders dan de buurvrouw. Originaliteit wordt altijd beloond!

Ook als dessert

In een taart zit suiker. Echt waar! Dit valt daarmee niet onder de noemer gezond, maar als je het goed doet ook niet onder de noemer ongezond. Nu zijn er tal van mensen die de suiker dan gaan vervangen door toevoegingen die net zo ongezond zijn. Ook dat heeft niet zoveel zin. Onze tip: Sla ’s morgens bij de koffie het koekje een keer over en serveer deze appeltaart met peren als dessert. Andersom mag natuurlijk ook 😉 Dan moet je niet bij het dessert daar ook nog ijs en slagroom aan toe gaan voegen maar dat laten we natuurlijk helemaal aan jou over ? We willen eigenlijk alleen maar zeggen dat je deze appeltaart met peren en 5 spices bij de koffie kunt serveren maar dat je deze net zo goed als dessert op tafel kunt zetten.

Bakken met gevoel

Peren zijn totaal anders van smaak en structuur dan appels dat is wel iets om rekening mee te houden als je er een taart van bakt. Appels slinken wat meer, peren laten meer vocht los dan bijvoorbeeld de Elstar appels die wij voor appeltaart gebruiken. Om dat teveel aan perenvocht op te vangen voegen we custardpoeder toe.

De peer is ook wat vlakker van smaak dan de appel. Om de balans daarin te vinden voegen we een beetje citroensap en 5 spice toe. 5 spice is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Ze vormen een perfecte smaakbalans in deze appeltaart met peren. In de Chinese keuken werken ze veel met de 5 smaakgroepen en zo ook met deze specerijen. De 5 smaakgroepen zijn zoet, zout, bitter, zuur en unami.

Appeltaart met peren en 5 spices

Het recept is voor een taart van 24 – 26 cm doorsnede.

Het makkelijkste is een vorm met losse bodem of een springvorm.

Appeltaart met peren

Appeltaart met peren en 5 spices

Porties: 8 personen
Bereidingstijd: 80 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 225 gram boter
  • 450 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 175 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel vanille suiker
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 theelepels 5 spices
  • Voor de vulling:
  • 500 gram Elstar appels
  • 500 gram peren
  • sap van een halve citroen
  • 100 gram suiker
  • 15 gram 5 spice ( specerijen )
  • 75 gram custardpoeder
  • 100 gram koekjes

Bereidingswijze van dit recept

Appeltaart met peren en 5 spices maak je zo:

Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, de suiker, vanillesuiker en het zout in een kom en meng dit met je vingers of met deeghaken tot kruimels. Haal er 1/3 vanaf  en voeg daar 1 eetlepel rietsuiker en 2 theelepels 5 spices aan toe. Klop de eieren los en doe die bij de rest van de kruimels. Kneed goed door tot een soepel deeg. Vouw het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit koel weg.

Maak in de tijd dat je deeg koelt de vulling klaar. Snij de appels en peren in parten en schil deze , snij de parten zo nodig in de lengte nogmaals doormidden en snij er kleine plakjes van. Besprenkel met het citroensap. Meng de suiker de custard en de 5 spices goed door elkaar.

Smeer de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Kneed het gekoelde deeg kort door en rol het uit tot het groot genoeg is voor de vorm. Leg het voorzichtig in de vorm en duw goed aan. Snij de randen af en voeg de restjes bij de kruimels. Verkruimel je koekjes over de bodem. Schud het eventuele sap van de appels en peren en meng het custard mengsel door het fruit en vul hiermee de bodem. Strooi de kruimels erover en bak de appeltaart met peren in ongeveer 1 uur mooi bruin en gaar.

Op de bodem worden koekjes gebruikt, je kunt hiervoor bijna alle koekjes gebruiken, het is niet erg als de koekjes niet meer zo vers zijn,  het gaat erom dat deze het vocht uit het fruit op kunnen nemen. Ik had nog volkorenkoekjes met een laagje chocolade liggen die ik hiervoor gebruikt heb.

Tafel lekker !!

Tags: AppeltaartFruitFruit - AppelFruit - Peren
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

pasta salade met meloen
Pastagerechten

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Aardbeien bavarois
Nagerecht

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

Aardbeienyoghurt
Nagerecht

Aardbeienyoghurt waar wel aardbeien in zitten

kwarktaart met aardbeien en limoen
Taart

Kwarktaart met aardbei en limoen

Eton mess
Nagerecht

Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more”

Reacties 2

  1. Marleen says:
    2 jaar geleden

    Een heerlijk recept, ik heb de 5 spices vervangen door speculaaskruiden, en in de villing kaneel. Het was heel erg pittig. Kloppen de hoeveelheden 5 spices, of is er verschil per merk.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Wat leuk Marleen, de scherpte van 5 spices kan inderdaad verschillen per merk. Dat is gewoon een kwestie van proeven dus (helemaal niet vervelend ?) en aanpassen naar je eigen smaak.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er...

Lees verder
frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Nieuwe recepten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook...

Lees verder
Oosterse komkommersalade

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen