Appeltaart met peren en 5 spices – Waarom zou je niet al het goede van een seizoen combineren? In het Hollandse appelseizoen zijn er ook Hollandse peren. Dat noem je nu lekker en lokaal. Van die Hollandse appels wordt dan al snel een appeltaart gebakken. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen recept voor een echt lekkere appeltaart. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een combinatie van appels en peren om een taart mee te maken? Dit fruit is prima te combineren en een appeltaart met peren is echt een lekkernij bij de koffie en daarmee kun je jouw taart net weer even anders maken dan hoe de buurvrouw dat doet. Originaliteit wordt altijd beloond!
Appeltaart met peren als dessert
In een recept voor taart zit suiker. Echt waar! Een taart maken valt daarmee niet onder de noemer gezond, maar als je het goed doet ook niet onder de noemer ongezond. Nu zijn er veel mensen die de suiker in het recept dan gaan vervangen door toevoegingen die net zo ongezond zijn. Ook dat heeft niet zoveel zin. Onze tip: sla ’s morgens bij de koffie het koekje een keer over en serveer de appeltaart met peren als dessert. Andersom mag natuurlijk ook. Dan moet je niet bij het dessert daar ook nog ijs en slagroom aan toe gaan voegen, maar die keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Het gaat er dus om dat je de appeltaart met peren en 5 spices bij de koffie kunt serveren, maar dat je hem net zo goed als dessert op tafel kunt zetten.
Bakken met gevoel
Peren zijn totaal anders van smaak en structuur dan appels dat is wel iets om rekening mee te houden als je er een taart van bakt.
Appels slinken wat meer, peren laten meer vocht los dan bijvoorbeeld de Elstar appels, die voor het recept van de appeltaart gebruikt zijn. Om dat teveel aan perenvocht op te vangen voeg je custardpoeder toe.
De peer is ook wat vlakker van smaak dan de appel. Om de balans daarin te vinden voeg je een beetje citroensap en 5 spice toe. 5 spice is een Chinees kruidenmengsel dat bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Ze vormen een perfecte smaakbalans in het recept van de appeltaart met peren. In de Chinese keuken wordt veel gewerkt met de 5 smaakgroepen en zo ook met die specerijen. De 5 smaakgroepen zijn zoet, zout, bitter, zuur en umami.
Appeltaart met peren en 5 spices maken
Het recept is voor een taart van 24 – 26 cm doorsnede.
Het makkelijkste is het om de taart in een vorm met losse bodem of een springvorm te maken.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Appeltaart met peren en 5 spices
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram boter
- 450 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 175 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 2 eieren
- 1 eetlepel rietsuiker
- 2 theelepels 5 spices
- Voor de vulling:
- 500 gram Hollandse Elstar appels
- 500 gram Hollandse peren
- het sap van een halve citroen
- 100 gram suiker
- 15 gram 5 spice ( specerijen )
- 75 gram custardpoeder
- 100 gram koekjes
Bereidingswijze van dit recept
Appeltaart met peren en 5 spices maak je zo:
Doe de bloem, het bakpoeder, de boter, de suiker, vanillesuiker en het zout in een kom en meng dit met je vingers of met deeghaken tot kruimels.
Haal er 1/3 vanaf en voeg daar 1 eetlepel rietsuiker en 2 theelepels 5 spices aan toe. Klop de eieren los en doe die bij de rest van de kruimels. Kneed goed door tot een soepel deeg. Vouw het deeg in een stuk huishoudfolie en leg dit koel weg.
Maak in de tijd dat je deeg koelt de vulling klaar.
Snijd de appels en peren in parten en schil ze, snijd de parten zo nodig in de lengte nogmaals doormidden en snij er kleine plakjes van. Besprenkel met het citroensap.
Meng de suiker, de custard en de 5 spices goed door elkaar.
Smeer de vorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kneed het gekoelde deeg kort door en rol het uit tot het groot genoeg is voor de vorm. Leg het voorzichtig in de vorm en duw goed aan. Snijd de randen er af en voeg de restjes bij de kruimels.
Verkruimel de koekjes over de bodem. Giet het eventuele sap van de appels en peren en meng het custardmengsel door het fruit en vul hiermee de bodem.
Strooi de kruimels erover en bak de appeltaart met peren in ongeveer 1 uur mooi bruin en gaar.
Op de bodem worden koekjes gebruikt, je kunt hiervoor bijna alle koekjes gebruiken, het is niet erg als de koekjes niet meer zo vers zijn, het gaat erom dat ze het vocht uit het fruit op kunnen nemen. Volkorenkoekjes met een laagje chocolade, bijvoorbeeld, die je nog hebt liggen, voldoen prima.
Tafel lekker !!
Een heerlijk recept, ik heb de 5 spices vervangen door speculaaskruiden, en in de villing kaneel. Het was heel erg pittig. Kloppen de hoeveelheden 5 spices, of is er verschil per merk.
Wat leuk Marleen, de scherpte van 5 spices kan inderdaad verschillen per merk. Dat is gewoon een kwestie van proeven dus (helemaal niet vervelend ?) en aanpassen naar je eigen smaak.