Recepten om zelf te maken



Chocolademousse; Heerlijk klassiek met een scheutje likeur

Chocolademousse; Heerlijk klassiek met een scheutje likeur

Chocolademousse; Heerlijk klassiek met een scheutje likeur – Deze fluweelzachte chocolademousse met een volle pure smaak is een ware traktatie voor de echte chocolade liefhebber. Je kan chocolademousse op vele manieren maken. Deze manier is klassiek, puur en vrij simpel. Hier word alleen maar gebruik gemaakt van chocolade, slagroom en suiker.

De smaak

Neem voor een chocolademousse altijd een goede kwaliteit chocolade van minimaal 60% cacao maar liever met een hoger cacao gehalte. Neem je een lichtere chocolade dan blijft er van de smaak weinig over omdat de slagroom de smaak zachter maakt. In dit recept staat 50 gram suiker vermeld maar… wanneer je sterkere chocolade hebt kan het wellicht zijn dat je meer suiker toe wil voegen. Het is dus afhankelijk van smaak en chocolade hoeveel suiker je er aan toevoegt. Wanneer je zeer fijne suiker gebruikt kun je eventueel na het mengen nog wat extra suiker toevoegen. Wanneer je er van houdt is het mogelijk om er wat likeur door te mengen, denk dan aan likeur 43, Baileys of Amarula. Deze mousse is vrij machtig dus serveer er niet al te grote porties van.

Familie maken

De textuur van een mousse is erg belangrijk. Je wil niet dat er stukjes in zitten of dat je mousse gaat schiften. Ook is lucht in een mousse erg belangrijk dit bepaald voor een gedeelte smaakbeleving van je dessert. Zorg ervoor dat je chocolademengsel afgekoeld is, kouder dan lichaamstemperatuur voordat je deze opklopt. De slagroom moet goed gekoeld zijn en maximaal 7 graden voordat je deze met de suiker opklopt. Door het temperatuurverschil van deze 2 heb je kans op schiften. Om dit schiften te voorkomen en tevens zoveel mogelijk lucht te behouden gaan we familie maken. Dit doen we door eerst een gedeelte van de koude slagroom door het chocolademengsel te mengen. Door te mengen komen de temperaturen dichter bij elkaar en wordt het verschil in massa kleiner. Ook is de mousse door de toevoeging van een gedeelte slagroom beter te spatelen. Nu kun je de voorzichtig met scheppende bewegingen de rest van de slagroom makkelijk door het chocolade mengsel mengen zonder dat je alle luchtigheid verliest.

Chocolademousse

  • 150 gram chocolade minimaal 60%
  • 300 gram slagroom
  • 50 gram fijne suiker
  • 50 gram likeur naar smaak

Verhit 150 gram slagroom tot tegen het kookpunt. Hak de chocolade in kleine stukjes. Haal de pan van het vuur en voeg er de chocolade aan toe. Laat 10 minuten staan en roer goed door tot alle chocolade opgelost is. Is dit niet het geval verwarm dit mengsel dan nog eventueel au bain-marie totdat de chocolade geheel opgelost is. Laat dit mengsel afkoelen. Klop de slagroom met de suiker tot lobbig. Klop het chocolademengsel met een mixer los. Voeg er 1/3 van de slagroom aan toe en klop goed door. Voeg er de rest van de slagroom aan toe en spatel deze er voorzichtig doorheen. . Wanneer je er likeur aan toe wil voegen spatel deze er nu dan voorzichtig doorheen. Spatel niet te lang want hoe luchtiger hoe lekkerder. Doe de mousse in een spuitzak of plastic zakje. Knip er een punt vanaf en vul zo de glaasjes. Laat de chocolademousse minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bestuif de mousse met een beetje cacao. Serveer de chocolademousse met een bolletje ijs of als onderdeel van een grand dessert.

Tafel lekker!

 


Meer over vergelijkbare onderwerpen
chocolachocoladechocolademoussemoussenagerechten

Koken van het seizoen



Je las: Chocolademousse; Heerlijk klassiek met een scheutje likeur

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*