Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oer- Hollandse erwtensoep uit eigen keuken!

6

Erwtensoep is nog altijd een mooie Hollandse traditie. Tegen de tijd dat het gaat vriezen kiezen we massaal voor een kommetje erwtensoep. Helaas wordt er dan in de meeste gevallen een blik opengetrokken. Wij dagen je graag uit om een pan verse Oer-Hollandse erwtensoep te maken. Het is echt niet ingewikkeld! Wel is het handig  en slim om ineens een grote pan vol te maken.

Erwtensoep is slow cooking

Low en slow, zo’n pan erwtensoep mag best even op het fornuis. Het is dan ook wel handig om ineens een grote pan vol te maken en de rest in te vriezen. Hier moeten we echt ons best doen om de soep in de vriezer te krijgen. Wie de snert een dagje in de koelkast bewaart zal erachter komen dat de soep dan nog lekkerder is. De soep is dan ook vaak eerder op dan gedacht.

Oer- Hollandse erwtensoep

  • 1 hamschijf van ong. 1 kg of een mix van schouderkarbonade en hamlappen
  • 200 gram vet spek aan dobbelsteentjes
  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram groene erwten
  • 2 á 3 dikke preien, in ringen
  • 1 kleine selderijknol, geschild en in dobbelsteentjes
  • 1 winterpeen in dobbelsteentjes
  • 2 stengels bleekselderij in schijfjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 4 aardappels, in dobbelsteentjes
  • 1 rookworst, in plakjes
  • 3 laurierblaadjes
  • zout en peper
Erwtensoep 3

Spiterwten en groene erwten behoren tot de peulvruchten. Ook daarmee kun je onbeperkt variëren! Lees hier meer over peulvruchten.

Zet de groene erwten de avond ervoor in de week. Was de spliterwten en zet de groene en spliterwten op met het weekwater. Leg de hamschijf erin. Laat het geheel aan de kook komen en laat ca. 2 uur zacht koken. Schep regelmatig het schuim van de soep af en roer zo nu en dan goed door en schraap dan meteen ook over de bodem. Haal het vlees eruit, verwijder het bot en snijd het in kleine stukken. Doe het vlees terug in de pan.

Voeg nu de overige ingrediënten toe behalve de rookworst. Laat nog een uur koken. Regelmatig roeren anders brandt de soep aan. Voeg dan de worst toe en laat het geheel nog even een kwartier door pruttelen. Proef de soep en maak hem eventueel op smaak af met wat zout en peper.

Serveertips: Lekker met roggebrood en wat katenspek of met wat stokbrood met kruidenboter. Drink er een mooie, volle, rode wijn bij.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in
  1. Rik zegt

    XXL is voor mij standaard:
    kg uien, kg prei, kg knolselderij…. varkenshiel, varkenspoten +/- 2,5 kg erwten (per 500 gr.. 2 tot 2,5 l bouillon)
    Bovenstaande is de basis waarop ik wel varieer…..

    En jawel, hier ook roggebrood met spek…
    En jawel ’s avonds op de bank…. borrelt er vanalles (SSSSTTT Rik, dat mag niet hier :):))

  2. Geeropps zegt

    zelf maak ik ook soep,een blik is af en toe geen kwaad.

  3. Alex zegt

    Ik denk weinig mensen. Wij nemen vaak stokbrood met kruidenboter en een glaasje rode wijn. Vorig weekend nog gemaakt, is erg lekker en inderdaad de 2e dag nog lekkerder. TIP XXL portie maken en invriezen. Doen wij ook, zo heb je altijd heerlijke soep bij de hand.

    1. admin zegt

      1 keer werk 2 keer genieten! Handig en duizend keer beter als weer eens blik open trekken

  4. Gerlien zegt

    Lekker, zeker de volgende dag.

    1. admin zegt

      Traditioneel met Roggebrood en spek. Doet iemand dat nog?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.