Halloumi salade met vijgen – een verse salade met de smaken van de Middellandse Zee.
Een nazomerse salade zonder vlees
Je hebt salades en salades. Te vaak wordt een salade zo uit een zakje geschud. Misschien gaan er nog wat verse ingrediënten bij, en dan komt er een fles dressing. Erg handig, supersnel, we gaan daar verder niets over zeggen. Toch willen we je wel meenemen in onze versie van een salade. Een salade die past bij de nazomer en de vroege herfst. Een halloumi salade met vijgen. Alleen van de ingrediënten krijg je al een heerlijk herfstgevoel. Ja, echt, met deze salade wordt de herfst een beetje mooier. Halloumi is een heerlijk kaasje dat uitstekend combineert met de smaak van verse vijgen. Nee, niet die gedroogde vijgen, maar die mooie sappige vruchten die we verse vijgen noemen. Ze zijn er maar kort, maar als ze er zijn moet je daar natuurlijk van profiteren. Als je dat dan combineert met de echte Parmaham en wat walnoten dan heb je de smaak van de herfst echt wel te pakken.
Even zelf een vinaigrette kloppen
Leer koken, hanteer een basisvoorraad en je eet zoveel lekkerder. O, je hoeft niet eens te koken. Je hoeft alleen even een vinaigrette te kloppen. De basis voor een vinaigrette is olijfolie. Neem een olijfolie die jij lekker vindt. Daar gaan we echt niet ingewikkeld over doen. We gaan niet met merken of namen gooien, nee, gewoon proeven. Om er een vinaigrette van te maken doe je er azijn (in dit recept kiezen we voor balsamicoazijn) bij. Vul aan door er een halve citroen boven uit te knijpen. Rasp het schilletje van die halve citroen en doe het erbij. Vervolgens stopje er een zoetje (honing) in en breng je het op smaak met zout en zwarte peper. Echt mensen, zo eenvoudig is het om zelf even een vinaigrette te maken. Die olie, azijn en honing staan toch al in je voorraadkast, waarom zou je daar dan een fles kant-en-klare dressing aan toevoegen? Niet dus. Zelf maken is een kleine moeite, je weet wat je eet, en je serveert smaak!
Lees hier meer over het zelf maken van een vinaigrette of dressing.
Dan nog even over die verse vijgen
Verse vijgen zijn niet heel populair. En toch is het een absolute lekkernij. Ze worden geplukt van juni tot en met oktober. Ben je in de gelukkige positie dat je aan verse vijgen kunt komen? Dan heb je een hele kwetsbare, maar heerlijke vrucht in handen. Behandel ze voorzichtig, voorkom dat ze beschadigen en eet ze binnen een paar dagen. Of ze vers zijn kun je zien aan het steeltje. De steel moet stevig en niet uitgedroogd zijn. En je wil natuurlijk werken met lekker rijpe vijgen. Of ze rijp zijn kun je voelen. Ze moeten veerkrachtig aanvoelen. Als te overrijp zijn zijn ze heel zacht en niet meer lekker. Dus check het even voor je begint want in deze halloumi salade met verse vijgen wil je de allerlekkerste smaken samenbrengen.
Verse vijgen; verrassend veelzijdig
Geniet in de nazomer van verse vijgen. Deze zijn met hun eigenzinnige structuur zalig in zowel zoete als hartige gerechten.
Halloumi salade met vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram halloumi
- 4 verse vijgen
- 75 gram walnoten
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- ½ citroensap en de rasp van een halve citroenschil (zest)
- 6 plakken parmaham
- 75 gram sla, naar keuze
- zout en peper
- wat basilicumblaadjes (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een halloumi salade met vijgen:
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de plakjes halloumi licht met olijfolie aan beide zijden.
Leg de halloumi plakjes in de grillpan en grill ze 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze mooie grillstrepen hebben en lichtbruin zijn. Haal ze uit de grillpan en leg ze opzij.
Terwijl de halloumi aan het grillen is, maak je de vinaigrette. Meng in een kleine kom de balsamicoazijn, extra vierge olijfolie, citroensap, honing, zout en zwarte peper. Roer goed!
Neem een grote serveerschaal en verdeel de sla over de bodem.
Leg de gegrilde halloumi, verse vijgen en reepjes parmaham bovenop de salade.
Sprenkel de dressing gelijkmatig over de salade.
Tip: Garneer de salade met verse basilicumblaadjes voor extra smaak en kleur.
Serveer die heerlijke salade met halloumi, vijgen, parmaham en balsamicoazijn direct.
Tafel lekker !!