Crostini met olijven-tapenade, truffel en paddenstoelen – Voor feestdagen, verjaardagen of zomaar bij een goed glas wijn, zijn deze crostini een heerlijk hapje. Je kunt de ingrediënten maar vast in huis hebben, voor onverwachts bezoek altijd handig. En wat in pot en blik zit kun je lang bewaren.
Je kunt overigens van deze tapenade ook een paar lepels door gare tagliatelle scheppen. Lekker met wat Parmezaanse kaas en salade met olijven, tomaat en geschaafde Parmezaanse kaas.
Afgedekt in de koelkast is de tapenade een dikke week houdbaar, maar volgens mij is deze heerlijke tapenade geen lang leven beschoren.
Crostini met olijven-tapenade, truffel en paddenstoelen
Hapje voor 4 personen:
Voor de tapenade:
- 200 g verse zwarte olijven,
- 1 tl kappertjes
- 1 flinke tl tapenade van zomertruffel
- 3 gezouten ansjovisjes
- 75 g gebakken kastanjechampignons ( rauw gewogen )
- 1 teen knoflook
- 1 el limoensap
- 2 el extra vergine olijfolie
- 2 el vers gehakte peterselie
Voor de Crostini:
- 1 stokbrood
- 1 doorgesneden teen knoflook
- 1 klein kommetje olijfolie extra vergine
Voor de topping:
- 2 romatomaten
Bereiding tapenade:
Hak in een klein hakmolentje de ingrediënten voor de tapenade fijn. Nooit met een staafmixer, tapenade hoort een grove structuur te hebben. Doe de tapenade over in een kommetje en ga door met het stokbrood.
Bereiding crostini:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd het stokbrood in schuine plakken, kwast ze aan beide kanten in met olijfolie en leg ze op een ovenrooster. Rooster de sneetjes in tien minuten tot crostini, haal eruit en laat iets afkoelen. Wrijf de crostini in met een halve teen knoflook.
Bereiding tomaten-brunoise:
Snijd de tomaten kruislings in en leg een seconde of tien in een pannetje kokend water. Spoel af om het kookproces te stoppen en ontvel de tomaten. Snijd ze overdwars door, verwijder met een lepeltje het zaad ( bewaar voor bijvoorbeeld tomatensalsa ) en snijd de tomaatjes in blokjes ( brunoise )
Serveren:
Besmeer de crostini dik met de tapenade, en verdeel er de tomaten-brunoise over. Garneer met wat gehakte peterselie.