Pastarolletjes met gehakt en spinazie Vandaag haalde ik opnieuw mijn pastamachine tevoorschijn, als je eenmaal eigengemaakte pasta hebt gegeten wil je eigenlijk niet anders meer. Van mijn deeg draaide ik deegvellen, schepte hier een flinke hoeveelheid vulling op en rolde ze vervolgens op. Heerlijk gevulde deegrolletjes zijn het resultaat, echt af is het gerecht natuurlijk pas als je er voor dat ze de oven in gaan een saus overschenkt. Wat er uiteindelijk uit de oven komt is een pastagerecht waar we onze vingers bij af likten.
Als alternatief voor eigengemaakte pastavellen zou je kunnen kiezen voor cannelloni pijpjes en deze vullen.
Spinazievulling
Als je zegt gevulde pasta, dan denk ik al vrij snel aan spinazie, niet zo gek als je bedenkt dat spinazie één van de meest gebruikte ingrediënten is in gevulde pasta’s. Ik koos ook voor een enigszins klassieke vulling maar gaf er vervolgens toch een beetje een andere draai aan.
Mijn vulling maakte ik van een combinatie van gehakt, pancetta, ricotta, Parmezaanse kaas en spinazie, best sterke smaken daarom koos ik voor een neutrale saus, een bechamel.
Spinazie en pasta; een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Pastarolletjes met gehakt en spinazie
Begin met het maken van een pastadeeg, gebruik van dit recept de helft en voeg bij de eieren een eetlepel olijfolie.
Als het deeg ligt te rusten maak je alvast de vulling;
- 200 gram spinazie
- 200 gram ricotta
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 el olijfolie
- 500 gram gehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 50 gram pancetta in blokjes
Doe een laagje water in een pan en kook hierin de spinazie gaar, giet af en laat uitlekken, knijp het vervolgens nog even goed uit zodat er zo min mogelijk vocht in de spinazie achterblijft. Snijd de spinazie fijn en meng dit in een kom met de ricotta en de parmezaan.
Verhit in een pan de olijfolie en fruit hierin de ui. Voeg de pancetta toe en bak deze tot ze bruin kleurt. Doe het gehakt erbij en bak deze rul. Laat het mengsel afkoelen en schep het dan door het spinazie/ricotta mengsel.
Draai van het deeg lange vellen en snijd ze in vierkanten van (ongeveer) 10×10. Leg aan de onderkant een flinke hoeveelheid van de vulling, bevochtig de bovenrand lichtjes met wat water en rol het deeg over de vulling en plak vast op de bevochtigde bovenrand. Leg met de naad naar beneden in de ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voor de saus
- 75 gram boter
- 3 el bloem
- 375 ml melk
- nootmuskaat
- 100 gram geraspte kaas
Smelt de boter in een pan en voeg zodra deze helemaal is gesmolten de bloem in één keer toe. Bak de bloem al roerend gaar en voeg dan al roerend beetje bij beetje de melk toe. Breng op smaak met nootmuskaat. Laat de saus 2 minuten doorkoken.
Schenk de saus over de rolletjes en strooi over de saus de geraspte kaas. Plaats voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Tafel lekker !!