Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kerststol – een luxe brood bij uw kerstontbijt

Zelf een kerststol bakken betekend natuurlijk heel veel tijdens de feestdagen. Jouw kerststol zet je heel anders op tafel dan die gekochte kerststol.

0 1.863

Kerststol – een luxe brood bij uw kerstontbijt – Geen Kerstmis zonder kerststol, tenminste hier in huis kan ik me geen kerst heugen of dit heerlijke, luxe,  gevulde brood stond op tafel. Het bakken van kerstbrood is al een eeuwenoud gebruik. Traditioneel neemt de kerststol een belangrijke plaats in bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en op kerstavond na de nachtmis.

De naam kerststol

Ruim 650 jaar geleden namen de kruisridders van hun tochten onbekende kruiden en specerijen mee. Hiermee werden toen al, met kerst, de heerlijkste kerststollen gebakken. De naam stol komt van stut, voor het bakken van de kerststol wordt soms een bakvorm gebruikt die het brood in de oven stut. Ook kan de vorm van het brood gezien worden als een symbool voor een wikkelkind, het kerstkind.

Geheim van de bakker

De kerststol is een brood die standaard gevuld is met rozijnen en amandelspijs. Iedere bakker heeft zijn eigen, vaak geheime, recept en voegt hier nog andere ingrediënten zoals  sukade, sinaassnippers, bigarreaux en/of noten aan toe. Iedere bakker beweert ook dat zijn kerststol de lekkerste is.

Bigarreaux zijn geconfijte kersen die vaak helder rood en groen bijgekleurd worden.

Ik geef je hier een basis recept voor een lekkere kerststol, hierin gebruik ik gedroogde kersen maar als jij liever bigarreaux, sukade of sinaassnippers gebruikt kunnen de kersen hierdoor vervangen worden. Ook de noten kun je naar smaak aanpassen en/of toevoegen, zo creëer je je eigen geheime recept. Ik ben benieuwd wat jij voor vulling gaat gebruiken of houd je dat ook liever geheim net als de meeste bakkers?


Kerststol bakken

voor 2 medium kerststollen

 • 500 gram patentbloem
 • 200 gram volle melk
 • 30 gram verse gist
 • 10 gram zout
 • 15 gram suiker
 • 50 gram roomboter
 • rasp van 1 citroen
 • 400 gram rozijnen
 • 20 gram bruine rum [optioneel]
 • 150 gram gedroogde kersen
 • 150 gram hazelnoten
 • 300 gram amandelspijs

Begin 1 tot 2 dagen voordat je het brood wil gaan bakken met het wellen van de rozijnen en de kersen. Doe de kersen in een lege jampot en vul aan met water tot de kersen net onder water staan. Laat dit een nacht staan en schud de kersen om in een vergiet, leg er een stuk keukenpapier op en laat dit zo minimaal 12 uur drogen, veeg voor gebruik nog even met een schoon droog stuk keukenpapier door de kersen zodat deze goed droog zijn. Doe hetzelfde met de rozijnen maar voeg hieraan eventueel wat rum toe en schud dan even met de pot zodat de rum zich goed kan verdelen. Laat ook deze goed uitlekken.

Rol van de amandelspijs 2 pillen van 20 cm en leg deze opzij.

Maak een zacht zoet gistdeeg en laat deze 15 tot 20 minuten rijzen. Voeg hier dan de uitgelekte kersen, rozijnen, en noten aan toe. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er een mooie bol van. Laat deze ook 15 tot 20 minuten rijzen. Sla de lucht uit het deeg en rol er met een rolstok over zodat je een lap krijgt met aan de boven en onderkant een verdikking. Leg de pil amandelspijs in het midden, bestrijk de randen van het deeg met wat water en vouw het deeg dubbel maar zo dat de bovenkant korter is dan de onderkant.

Duw het deeg aan rond de amandelspijs leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het ongeveer een uur rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is. Bak het brood 40 tot 45 minuten af op een temperatuur van 210 graden. Als het brood afgekoeld is bestrooi je deze rijkelijk met poedersuiker.

Een sneetje kerststol smaakt heerlijk met een flinke lik zelfgemaakte boter.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer