Oma’s appeltjespudding – Je kent ze vast wel, de emmertjes pudding met onderin stukjes appel. Hoe makkelijk is het om dit nagerecht zelf te maken? En veeeeeel lekkerder!
Vaak kopen we voor het gemak een pak vla of pudding uit de supermarkt. Maar het is o zo simpel om een dessert zelf te maken. Het is echt zo klaar, je weet wat je eet en het scheelt je ook nog eens in je portemonnee. Oma’s appeltjespudding uit het recept hieronder is daar een voorbeeld van, maar we hebben nog veel meer desserts met appels voor je.
Maak van oma’s appeltjespudding jouw pudding!
Ook een groot voordeel bij zelf maken is dat je het gerecht naar eigen smaak aan kan passen. Bijvoorbeeld door er meer, of minder suiker, aan toe te voegen, Wil je de vla lopend of liever een stevige pudding? Veel appels of liever wat meer pudding op basis van melk? Royaal kaneel of een licht accent, en ga zo maar door.
Bij de recepten van gekookte puddingen kun je makkelijk afwijken van het recept. Zeker als je het in een kommetje doet. Maak van oma’s appeltjespudding dus vanaf nu jouw pudding.
Het is o zo simpel om dit zelf te maken. Het is echt zo klaar, je weet wat je eet en het scheelt je ook nog eens in je portemonnee!
Een velletje op de pudding
De ene vind het een gruwel, de ander houdt ervan, een velletje op de pudding. Als je er van houdt, is er niets aan de hand, laat oma’s appeltjespudding dan onafgedekt afkoelen.
Gruwel je van het vel? Dan zijn er drie opties:
- Dek de pudding af met huishoudfolie.
- Smeer het bovenlaagje van de pudding in met een beetje roomboter.
- Strooi wat poedersuiker over de pudding.
Alle drie de opties doen in principe hetzelfde, ze zorgen ervoor dat er geen lucht bij de pudding komt tijdens het afkoelen ervan. Het velletje is eigenlijk niets anders dan een dun laagje uitgedroogde pudding.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Oma’s appeltjespudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 liter melk
- 80 gram suiker
- 80 gram custard
- 2 theelepels vanille suiker
- 3 appels
- een handje rozijnen
- 50 gram suiker
- 50 gram water
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Oma’s appeltjespudding maak je zo:
Schil de appels en snijd ze in grove blokjes.
Doe het water en 50 gram suiker in een steelpannetje. Laat de suiker tot karamel verkleuren zonder te roeren.
Voeg de appels toe, de karamel zal gaan klonteren, maar als de appels iets langer opstaan zal de karamel weer oplossen. Laat de appels even doorwarmen tot ze iets zacht worden. Voeg de kaneel en de rozijnen toe en roer goed door.
Doe het appelmengsel in een ruime kom en laat het afkoelen.
Spoel de pan om met water en doe er, op ongeveer 100 ml na, de melk in. Verwarm de melk.
Roer de custard, suiker en vanillesuiker door elkaar in een kommetje. Voeg er het restje melk aan toe en roer alles goed door.
Als de melk heet is, doe je een beetje hete melk bij het custardmengsel. Roer door en doe terug in de pan bij de rest van de melk. Kook even goed door.
Giet de pudding over de appels in de kom en laat afkoelen.
Serveer oma’s appeltjespudding koud.
Tafel lekker !!
Heerlijk custardvla maak deze weleens wel met aardbeien of lange vingers. Dit ga ik zeker maken met appel. Heb nog vers gemaakte appel/peren compote staan zonder suiker.
Klinkt goed MaJa.
Hier is hij super geslaagd, mag ik vaker maken was hier het commentaar. Ga ik zeker doen.
Bij mij ging het suiker met water karamelliseren goed, met wat geduld natuurlijk.
Goed om te horen Hennie, en soms is geduld inderdaad de enige oplossing.
De suiker in het water karameliseert niet.
In een andere pan nieuwe suiker gedaan, laten karemeliseren. Eerst de appels en kaneel en na een minuut water met de suiker toegevoegd. Smaak uiteindelijk prima en superzoet.
Jammer Jan dat het niet lukte zoals beschreven en hij hierdoor erg zoet werd. Wanneer je de suiker en het water opzet en rustig en lang laat verwarmen wordt dit vanzelf karamel. Dit is de natte methode, wanneer jij de droge methode prettiger vind zoals je deze nu gebruikt hebt kun je deze ook gebruiken. Je hoeft dan niet ook nog extra het water en de suiker toe te voegen waardoor het nu vrij zoet is geworden.