Puddingen op basis van melk – Een pudding op een mooi bord of in een schaal is een feestelijke afsluiter van de maaltijd. Ze zijn in allerlei smaken en variaties te koop, maar het is veel lekkerder om je nagerecht zelf te maken met verse melk. De smaak van een zelfgemaakt nagerecht is zo veel lekkerder dan de kant-en-klare versies. Zeker als je gebruikmaakt van dagverse melk van de boer. En is het veel werk? Nee hoor, het is maar een kleine moeite om zelf de lekkerste puddingen of vla op basis van melk te maken. Het enige wat je moet hebben is geduld want die pudding moet natuurlijk wel even opstijven, maar dan heb je wel een echt lekkere pudding.
Pudding of vla, daar zit verschil in
De een zegt pudding, de ander vla tegen een nagerecht, maar er is wel degelijk een verschil tussen die twee. Puddingen op basis van melk zijn stevig en blijven hun vorm behouden. Het is mogelijk om een pudding in een mooie vorm te maken en die vervolgens om te keren op een bord. Nadat de pudding op het bord is geplaatst, kun je de pudding met bijvoorbeeld slagroom afwerken. Vla is vloeibaar en perfect om op te lepelen of een mooie trifle mee te maken. Voor de smaak maakt het niets uit, het verschil zit in de binding, soms door eidooiers, bloem of maizena maar ook vaak door toevoeging van gelatine.
Ga voor echte smaak
De basis voor puddingen is melk, kijk eens in de buurt of je ergens verse melk kan kopen, rechtstreeks van de boer. Met die superverse melk maak je de allerlekkerste pudding. Heb je die mogelijkheid niet, ga dan voor de dagverse melk voor een goed alternatief. Echt je proeft het verschil.
Gebruik verse melk van de boer voor de lekkerste pudding
Als je nagerechten maakt, kun je kiezen uit heel veel smaken. Wil je een romige vanillepudding, dan gebruik je melk, suiker, eidooiers en vanille. Om chocoladepudding te maken, gebruik je cacao of gesmolten chocolade en voor karamel maak je gebruik van suiker die je karameliseert.
Als je van fruitige nagerechten houdt, kun je fruit koken en pureren en het verwerken in je puddingen, maar niet alle soorten fruit zijn even geschikt. Banaan en appel zijn prima om in een pudding op basis van melk te verwerken. Heb je aardbeien, sinaasappels of bijvoorbeeld ananas, dan moet je erg opletten dat de pudding niet gaat schiften door het zuur uit het fruit. Het is beter om die fruitsoorten eerst te koken voordat je ze in een pudding verwerkt. Een makkelijke optie en eigenlijk ook veel lekkerder is om het fruit met een vanillevla of pudding in laagjes in een glas te serveren. Dit werkt makkelijker en de smaken blijven beter behouden.
De lekkerste puddingen op basis van melk maak je makkelijk zelf
Heb je al trek gekregen en zoek je inspiratie? Hieronder vind je verschillende lekkere varianten van puddingen op basis van melk. Ze zijn allemaal in de lekker Tafelen keukens gemaakt en getest. En eerlijk, het ene nagerecht is nog lekkerder dan het andere. Kies je een eenvoudige vanillevla of ga je de uitdaging van het maken van karamel aan? Of ga je voor een beetje nostalgie met de griesmeelpudding?
Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur
Een heerlijk nagerecht van griesmeelpudding met rode bessensaus, oma wist het al, er is niet veel nodig om lekker te kunnen eten.
Chocoladepudding met echte chocolade
De lekkerste chocoladepudding maak je natuurlijk zelf met echte chocolade. Serveer hem in een mooie vorm met bijvoorbeeld dulche du leche.
Griesmeelpudding met appel en rozijnen
Je maakt van een paar simpele ingrediënten, in een paar eenvoudige handelingen, een geweldige griesmeelpudding met appel en rozijnen!
Vanillepudding en vanillevla; ouderwets lekker en zelfgemaakt
In 10 minuten maak je zelf van een paar ingrediënten de lekkerste vanillepudding of vla met de smaak van echte vanille.
Oma’s appeltjespudding; maar dan op jouw manier
In de winkel noemen ze het vla met appeltaart. Bij ons heet het Oma's appeltjespudding. Die kun je echt zo lekker maken als je zelf wil.
Koffie-karamel pudding met amandelkrokant; verslavend lekker!
Eet je een toetje? Kies dan voor zelfgemaakt. Je weet dan wat je eet. En bij deze koffie-karamel pudding is dat een ware ontdekkingstocht.