Pastinaak-pompoensoep – Wist je dat je van wintergroenten, waarvan het aanbod groot is, ook heerlijke soepjes kunt maken? De zogenaamde vergeten groente pastinaak, die inmiddels niet meer zo vergeten is, want hij ligt overal in de winkels, is hier heel erg geschikt voor. De witte pastinaak is een familielid van de welbekende “gewone” oranje wortel. De smaak van de pastinaak is zacht en neigt een beetje naar anijs. Door de zachte smaak is de pastinaak makkelijk te combineren met andere groenten, zoals in pastinaak-pompoensoep.
Voor de pastinaak-pompoensoep hoef je de pompoen niet te schillen
Pompoen, ook overal te koop, is zo’n groente die het goed doet samen met pastinaak. De pompoenen die erg geschikt zijn voor in de pompoensoep, zijn vooral de flespompoen, of Butternut squash, en de oranje Hokkaido pompoen. Het voordeel van die twee soorten is dat je ze niet hoeft te schillen als je ze in de pastinaak-pompoensoep gebruikt. Door het koken wordt de schil zacht en na het pureren vind je er niets meer van terug. Als je een andere pompoensoort gebruikt, schil die dan. En let er op dat je een eetbare soort koopt. Er zijn ook sierpompoenen te koop. Ze zien er prachtig uit, maar je kunt ze niet eten!
Voor het recept van pastinaak-pompoensoep combineerden we de twee groenten tot een prachtig lichtoranje soepje. Zacht en licht zoetig van smaak, waardoor het ook bij jonge eters in de smaak zal vallen!
Pompoensoep; lekker om mee te variëren
Met pompoen maak je de lekkerste gerechten. Natuurlijk is pompoensoep er daar een voorbeeld van, want daarmee kun je heerlijk variëren!
Pastinaaksoep; drie heerlijke recepten
Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!
Pastinaak-pompoensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram pastinaak, in grove blokjes
- 500 gram fles- of hokkaido pompoen in blokjes
- 250 gram winterpeen, in grove blokjes
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, mag heel blijven
- 1,5 liter groentebouillon
- 4 el crème fraîche
- 2 theelepels Worcestershire sauce
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- zout en (witte) peper
- eventuele topping: pompoenpitten, kaas, uitgebakken spekjes, etc
- een staafmixer of blender
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastinaak-pompoensoep:
Doe de pastinaak, pompoen, winterpeen, ui, en knoflook bij elkaar in een flinke soeppan. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit. Pureer de soep met de staafmixer of blender.
Voeg 4 eetlepels crème fraîche, het paprikapoeder en de Worcestershire sauce toe en mix de soep nog even. Proef de soep en breng zo nodig op smaak met (witte)zout en peper.
Serveer de pastinaak-pompoensoep in kommen en strooi er een topping overheen. Of serveer er verschillende toppings los bij.
Tafel lekker !!
In de bereidingswijze staat Worcestershire sauce, maar dit staat niet bij de ingrediënten. Hoeveel moet je ervan toevoegen?
Hoi Mark,
De Worcestershire sauce ontbreekt inderdaad in de ingrediëntenlijst. Dankjewel voor je melding. Ik zorg dat het recept wordt aangepast!
Ik zou beginnen met 2 theelepels en dan even proeven. Je kunt dan eventueel nog iets extra toevoegen als je denkt dat dat nodig is.