Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pastinaak, vergeten maar opnieuw ontdekt. Wintergroenten special

Pastinaak, die vergeet jij ook nooit meer! In deze special geven je informatie over deze vergeten groente, inclusief 3 heerlijke recepten met pastinaak.

3 1.141

Pastinaak, vergeten maar opnieuw ontdekt. Wintergroenten special – Vergeten groenten is enige tijd een begrip geweest. Pastinaken stonden trouw in dat lijstje. Kunnen we nu concluderen dat het lijstje echt aangezet heeft tot het herontdekken van bepaalde groentesoorten? We weten niet of het dat lijstje was. Wat we wel weten is dat pastinaken weer op veel meer plaatsen verkrijgbaar zijn. Pastinaak is weer in. Nee, daarvoor kun je niet terecht bij de supermarkt om de hoek. Mocht je daar wel pastinaken vinden dan zit deze verpakt in plastic doosjes met zo’n knisperfolie er omheen. Prijs? 2 hele euro’s voor twee, en als je geluk hebt 3 pastinaken. Daar heb je op de markt anderhalve kilo voor.

Groenten in plastic verpakt? Laat liggen, je betaald teveel!

Chips van pastinaak- lekker en gezondDe Pastinaken kennen al een lange geschiedenis. Oké, we zijn ze een tijdje vergeten, maar dat gaan we niet meer doen. Toch? In de middeleeuwen was de Pastinaak volksvoedsel. Later werd deze vervangen door de aardappel. Als je je geschiedenislessen vroeger goed gevolgd hebt weet je dat het Leidens ontzet in 1574 gevierd werd met hutspot. Deze hutspot werd toen gemaakt met pastinaak. In omringende landen bleef de pastinaak populair. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika waar hij vooral als hardnekkig onkruid bekend staat. Afijn, we hebben de pastinaken weer bij de groenteman liggen, maar nu nog een stapje verder. Haal ze eens naar je keuken!

Pastinaak kun je rauw eten, bakken, grillen, koken, en zelfs frituren. De licht naar anijssmakende groenten geeft bij de bereiding een heerlijke geur af die echt eetlust opwekkend werkt. Nog nooit pastinaak gegeten? Snij er dan eens één of meer (net als een winterwortel) in schijfjes en smoor deze in een braadpannetje op laag vuur in wat roomboter zachtjes gaar. De behoefte om er meer mee te doen heb je even niet. Gewoon zo uit de pan proeven. Een verbazingwekkend mooie combinatie is pastinaak met mosterd.

3 heerlijke tips met pastinaak

Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel
Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel
Pastinaak aardappelpuree met venkel uit de oven
Pastinaak aardappelpuree met venkel uit de oven
Hartige taart met pastinaak, feta en walnoot
Hartige taart met pastinaak, feta en walnoot
Chips van pastinaak- lekker en gezond
Chips van pastinaak- lekker en gezond
Zuurkoolschotel met pastinaakpuree
Zuurkoolschotel met pastinaakpuree
Geraspte pastinaak en wortel met kerrieroom
Geraspte pastinaak en wortel met kerrieroom
Knapperige pastinaakstengels
Knapperige pastinaakstengels
Pastinaak-gembersoep, soep met een tinteling
Pastinaak-gembersoep, soep met een tinteling

Hebben we je vandaag reden genoeg gegeven om de pastinaak vaker in je mandje te stoppen? We zijn vooral erg benieuwd wat de pastinaken in jouw keuken betekenen. Hoe eet jij de pastinaken, wat is je favoriete recept of je ultieme keukentip? Laat het ons weten!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. P.Siemeling zegt

  Kun je pastinaak, na blancheren, in de diepvries bewaren?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Ja hoor, Pastinaak 2 minuten blancheren en dan invriezen in diepvriesdoos of diepvrieszak. Geen enkel probleem.

 2. kookpot63 zegt

  Ben ook weer aan het koken met vergeten groente`s waaronder ook rettich.Heerlijk in een rauwkost,salade met gekookte rode biet en kan ook als groente bereidt worden.Vind het leuk om weer recepten te lezen met dit soort groente`s.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer