Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer! – Lange tijd stonden pastinaken trouw in het lijstje ‘vergeten groenten’. Inmiddels zijn deze witte, licht naar anijs smakende, wortels bij elke groenteboer en in elke supermarkt te koop.
Ondanks dat pastinaak wordt gezien als een wintergroente, kan deze al in de zomer worden geoogst. De reden dat er vaak wordt gewacht met oogsten tot er een koudere periode is geweest, is dat dit de smaak ten goede zou komen.
Pastinaak kun je rauw eten, koken, bakken, grillen en zelfs frituren. De smaak van de pastinaak is wat zoetig, en neigt licht naar anijs.
Pastinaak kopen, bewaren en bereiden
Alles wat je wilt weten over pastinaak. Van pastinaak kopen tot het bewaren van pastinaken en natuurlijk het bereiden. Ontdek het hier!
Check het recept of lees de infoBij de bereiding geeft de groente een heerlijke geur af, die echt eetlust opwekkend werkt.
Heb je nog nooit pastinaak gegeten? Begin dan eens met een paar pastinaken in schijfjes te snijden en smoor deze op een laag vuur in wat roomboter gaat. Op smaak brengen met een beetje peper en zout en dan zo proeven! Een mooie en lekkere combinatie is pastinaak met mosterd.
En natuurlijk is het een leuk idee om eens hutspot te maken op de manier van de watergeuzen en de aardappel te vervangen door pastinaak.
Wil je graag koolhydraatarm eten? Dan heb je aan de pastinaak een goede! Multi-inzetbaar om de aardappel (gedeeltelijk) te vervangen. In de stamppot, de aardappelpuree, maar ook als frietjes en zelfs chips!
Recepten met pastinaak
Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten
Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!
De pastinaak als bijgerecht
Het leuke van deze groente is dat je ze ook als bijgerecht op totaal verschillende manieren op tafel kunt zetten. Als koekjes, als soesjes, als frieten, als chips als muffins… moeten we nog even doorgaan?
Pastinaak uit de wok; simpel, snel te bereiden en lekker
Je kunt pastinaak op verschillende manieren bereiden, maar geroerbakte pastinaak is wel heel erg lekker. Maak maar eens pastinaak uit de wok!
Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis
De zoete aardappel is gezond. Met zoete aardappel pastinaak koekjes krijg je kinderen aan een gezonde maaltijd én ze zijn heerlijk bij vis.
Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!
Pastinaak verdwijnt vaak in stamppotten of in de soep. Deze keer doen we eens iets anders met pastinaak. We maken er een pastinaaksalade van!
Soesjes van aardappel en pastinaak
In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!
Of probeer een van onderstaande lekkernijen:
Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten
Een geweldig bijgerecht met een beetje luxe, geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten hebben net dat beetje extra.
Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!
Carpaccio van rookvlees, pastinaak, peer en geitenkaas
Een echt leuke variant op de klassieke carpaccio. Carpaccio van rookvlees en de mooie combinatie van pastinaak, peer en geitenkaas.
Hartige taart met pastinaak, feta en walnoot
Zet de herfst op tafel met deze hartige taart met pastinaak. Een origineel gerecht en in combinatie met walnoot en feta een echte smaakmaker.
Dus … genoeg redenen om vaker pastinaken in je winkelmandje te leggen?
Een stukje historie
De pastinaak kent een lange historie. Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied en werd deze al gegeten door de Grieken en de Romeinen.
In de middeleeuwen was de pastinaak volksvoedsel in West-Europa.
Volgens de geschiedenisboeken werd er bij het Leidens Ontzet hutspot gegeten. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen deze watergeuzen voedsel, waaronder hutspot, mee voor de bevolking. Deze hutspot werd gemaakt met pastinaken in plaats van aardappelen. Pas later werd de pastinaak verdrongen door de aardappel.
In Groot-Brittannië bleef de pastinaak wel populair. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, ook daar werd de pastinaak vervangen door de aardappel.
Nu de pastinaak niet langer vergeten is, wordt het tijd om deze veelzijdige groente vaker naar de keuken te halen.
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!
Kun je pastinaak, na blancheren, in de diepvries bewaren?
Ja hoor, Pastinaak 2 minuten blancheren en dan invriezen in diepvriesdoos of diepvrieszak. Geen enkel probleem.
Ben ook weer aan het koken met vergeten groente`s waaronder ook rettich.Heerlijk in een rauwkost,salade met gekookte rode biet en kan ook als groente bereidt worden.Vind het leuk om weer recepten te lezen met dit soort groente`s.