Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer! – Lange tijd stonden pastinaken trouw in het lijstje ‘vergeten groenten’. Inmiddels zijn deze witte, licht naar anijs smakende, wortels bij elke groenteboer en in elke supermarkt te koop.
Ondanks dat pastinaak wordt gezien als een wintergroente, kan deze al in de zomer worden geoogst. De reden dat er vaak wordt gewacht met oogsten tot er een koudere periode is geweest, is dat dit de smaak ten goede zou komen.
Pastinaak kun je rauw eten, koken, bakken, grillen en zelfs frituren. De smaak van de pastinaak is wat zoetig, en neigt licht naar anijs.
Pastinaak kopen, bewaren en klaarmaken
Alles wat je wilt weten over pastinaak. Van pastinaak kopen tot het bewaren van pastinaken en natuurlijk het bereiden. Ontdek het hier!
Check het recept of lees de infoBij de bereiding geeft de groente een heerlijke geur af, die echt eetlust opwekkend werkt.
Heb je nog nooit pastinaak gegeten? Begin dan eens met een paar pastinaken in schijfjes te snijden en smoor deze op een laag vuur in wat roomboter gaat. Op smaak brengen met een beetje peper en zout en dan zo proeven! Een mooie en lekkere combinatie is pastinaak met mosterd.
En natuurlijk is het een leuk idee om eens hutspot te maken op de manier van de watergeuzen en de aardappel te vervangen door pastinaak.
Wil je graag koolhydraatarm eten? Dan heb je aan de pastinaak een goede! Multi-inzetbaar om de aardappel (gedeeltelijk) te vervangen. In de stamppot, de aardappelpuree, maar ook als frietjes en zelfs chips!
Recepten met pastinaak
Pastinaaksoep; drie heerlijke recepten
Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!
De pastinaak als bijgerecht
Het leuke van deze groente is dat je ze ook als bijgerecht op totaal verschillende manieren op tafel kunt zetten. Als koekjes, als soesjes, als frieten, als chips als muffins… moeten we nog even doorgaan?
Bijgerechten met pastinaak
Maak de meest verrassende bijgerechten met pastinaak. Of je ze nu kookt, bakt, stooft of frituurt, pastinaak is een heerlijke groente.
Of probeer een van onderstaande lekkernijen:
Pastasaus van pastinaak en gehakt
Deze heerlijke gezonde pastasaus van pastinaak en gehakt is een verrassende variatie op de traditionele pastasaus.
Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten
Een geweldig bijgerecht met een beetje luxe, geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten hebben net dat beetje extra.
Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Kies in de herfst- of wintermaanden eens voor hertenbiefstuk. Een heerlijk mals stukje wild! Serveer met pastinaakpuree en paddenstoelen.
Dus … genoeg redenen om vaker pastinaken in je winkelmandje te leggen?
Een stukje historie
De pastinaak kent een lange historie. Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied en werd deze al gegeten door de Grieken en de Romeinen.
In de middeleeuwen was de pastinaak volksvoedsel in West-Europa.
Volgens de geschiedenisboeken werd er bij het Leidens Ontzet hutspot gegeten. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen deze watergeuzen voedsel, waaronder hutspot, mee voor de bevolking. Deze hutspot werd gemaakt met pastinaken in plaats van aardappelen. Pas later werd de pastinaak verdrongen door de aardappel.
In Groot-Brittannië bleef de pastinaak wel populair. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, ook daar werd de pastinaak vervangen door de aardappel.
Nu de pastinaak niet langer vergeten is, wordt het tijd om deze veelzijdige groente vaker naar de keuken te halen.
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.
Kun je pastinaak, na blancheren, in de diepvries bewaren?
Ja hoor, Pastinaak 2 minuten blancheren en dan invriezen in diepvriesdoos of diepvrieszak. Geen enkel probleem.
Ben ook weer aan het koken met vergeten groente`s waaronder ook rettich.Heerlijk in een rauwkost,salade met gekookte rode biet en kan ook als groente bereidt worden.Vind het leuk om weer recepten te lezen met dit soort groente`s.