• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Pastinaak kun je rauw eten, koken, bakken, grillen en zelfs frituren.

door Redactie
in Specials
0
3
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer! – Lange tijd stonden pastinaken trouw in het lijstje ‘vergeten groenten’. Inmiddels zijn deze witte, licht naar anijs smakende, wortels bij elke groenteboer en in elke supermarkt te koop.

Ondanks dat pastinaak wordt gezien als een wintergroente, kan deze al in de zomer worden geoogst. De reden dat er vaak wordt gewacht met oogsten tot er een koudere periode is geweest, is dat dit de smaak ten goede zou komen.

Pastinaak kun je rauw eten, koken, bakken, grillen en zelfs frituren. De smaak van de pastinaak is wat zoetig, en neigt licht naar anijs.

Pastinaak Kopen
Kookschool

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

Alles wat je wilt weten over pastinaak. Van pastinaak kopen tot het bewaren van pastinaken en natuurlijk het bereiden. Ontdek het hier!

Check het recept of lees de info

Bij de bereiding geeft de groente een heerlijke geur af, die echt eetlust opwekkend werkt.

Heb je nog nooit pastinaak gegeten? Begin dan eens met een paar pastinaken in schijfjes te snijden en smoor deze op een laag vuur in wat roomboter gaat. Op smaak brengen met een beetje peper en zout en dan zo proeven! Een mooie en lekkere combinatie is pastinaak met mosterd.

En natuurlijk is het een leuk idee om eens hutspot te maken op de manier van de watergeuzen en de aardappel te vervangen door pastinaak.

Wil je graag koolhydraatarm eten? Dan heb je aan de pastinaak een goede! Multi-inzetbaar om de aardappel (gedeeltelijk) te vervangen. In de stamppot, de aardappelpuree, maar ook als frietjes en zelfs chips!

Recepten met pastinaak

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Pastinaaksoep
Specials

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Check het recept of lees de info

De pastinaak als bijgerecht

Het leuke van deze groente is dat je ze ook als bijgerecht op totaal verschillende manieren op tafel kunt zetten. Als koekjes, als soesjes, als frieten, als chips als muffins… moeten we nog even doorgaan?

Zoete aardappel pastinaak koekjes
Bijgerecht

Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis

De zoete aardappel is gezond. Met zoete aardappel pastinaak koekjes krijg je kinderen aan een gezonde maaltijd én ze zijn heerlijk bij vis.

Pastinaaksalade
Salade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Pastinaak verdwijnt vaak in stamppotten of in de soep. Deze keer doen we eens iets anders met pastinaak. We maken er een pastinaaksalade van!

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel
Bijgerecht

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel

Voor de herfst en winter is gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel een feestelijk bijgerecht op tafel. Serveer met vlees of vis.

Vorige Volgende

Of probeer een van onderstaande lekkernijen:

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!

Carpaccio van rookvlees
Voorgerecht

Carpaccio van rookvlees, pastinaak, peer en geitenkaas

Een echt leuke variant op de klassieke carpaccio. Carpaccio van rookvlees en de mooie combinatie van pastinaak, peer en geitenkaas.

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen
Vleesgerechten

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen

Kies in de herfst- of wintermaanden eens voor hertenbiefstuk. Een heerlijk mals stukje wild! Serveer met pastinaakpuree en paddenstoelen.

kroketjes van pastinaak
Hapjes

Kroketjes van pastinaak en kastanjes

Maak eens deze heerlijke kroketjes van pastinaak en kastanjes. Perfect voor dit seizoen als hapje, als bijgerecht of als voorgerecht.

Vorige Volgende

Dus … genoeg redenen om vaker pastinaken in je winkelmandje te leggen?

Een stukje historie

De pastinaak kent een lange historie. Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied en werd deze al gegeten door de Grieken en de Romeinen.

In de middeleeuwen was de pastinaak volksvoedsel in West-Europa.

Volgens de geschiedenisboeken werd er bij het Leidens Ontzet hutspot gegeten. Nadat de stad Leiden, in 1574, door de watergeuzen werd bevrijd van de Spanjaarden, namen deze watergeuzen voedsel, waaronder hutspot, mee voor de bevolking. Deze hutspot werd gemaakt met pastinaken in plaats van aardappelen. Pas later werd de pastinaak verdrongen door de aardappel.

In Groot-Brittannië bleef de pastinaak wel populair. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, ook daar werd de pastinaak vervangen door de aardappel.

Nu de pastinaak niet langer vergeten is, wordt het tijd om deze veelzijdige groente vaker naar de keuken te halen.

Tags: GroenteGroente - Knolgroenten
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Reacties 3

  1. P.Siemeling says:
    6 jaar geleden

    Kun je pastinaak, na blancheren, in de diepvries bewaren?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Ja hoor, Pastinaak 2 minuten blancheren en dan invriezen in diepvriesdoos of diepvrieszak. Geen enkel probleem.

      Beantwoorden
  2. kookpot63 says:
    9 jaar geleden

    Ben ook weer aan het koken met vergeten groente`s waaronder ook rettich.Heerlijk in een rauwkost,salade met gekookte rode biet en kan ook als groente bereidt worden.Vind het leuk om weer recepten te lezen met dit soort groente`s.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen