Rode bietjes-haring salade – Deze salade is het hele jaar door verkrijgbaar, maar wordt vooral gegeten met carnaval. Deze mooie roze salade is tijdens de carnavals dagen volop te koop in de supermarkten en bij de groenteboer. Enkele uitzonderingen daargelaten, zit hier erg veel mayonaise en vrij weinig haring in. Dus velen gaan zelf aan de slag, niet alleen omdat het lekkerder is, maar het scheelt toch ook aardig in de beurs met deze toch al dure dagen met veel vloeibaar brood.
De salade wordt veel gegeten op roggebrood, maar op een stukje stokbrood op een verjaardagsfeestje is deze salade een welkome afwisseling. Haring is tenslotte ook lekker en gezond als het geen carnaval is.
Haring happen
Ieder jaar wordt er in het zuiden van het land flink carnaval gevierd. Na vaak wel 5 dagen carnaval gevierd te hebben wordt er op woensdag naar de kerk gegaan om een askruisje te halen. Na de mis gaan vele kerkgangers nog naar de kroeg om de afgelopen carnaval te bespreken en “Eine hiering te biete”. Dit kan zowel zoute als zure haring zijn. Deze haringen worden vaak aangeboden door de kastelein om de carnavalsvierders te bedanken.
Rode bietjes-haring salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gekookte rode bietjes
- 250 gram zure haring
- 1 appel liefst elstar of jonagold
- 100 gram augurk
- 1 kleine ui
- mayonaise naar smaak
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Rode bietjes-haring salade maak je zo:
Snijd de bietjes in kleine blokjes. Schud de azijn van de haring af en snijd de haring en de bijbehorende uienringen in kleine stukjes. Doe deze bij de bietjes in de kom.
Schil de appel en snijd ook deze in blokjes. Doe ze dan gelijk door de bietjes en de haring. Schil de ui en snijd deze zeer fijn. Roer alles door elkaar. Voeg er ongeveer 4 eetlepels mayonaise en peper en zout naar smaak aan toe.
Als je de rode bietjes-haring salade op een toastje serveert kun je er wat meer mayonaise aan toevoegen dan wanneer je de salade als lunch op een broodje doet.
Tafel lekker !!