Rode bietjes-haring salade – Dit is een salade die het hele jaar door verkrijgbaar is, maar vooral wordt gegeten met carnaval. De mooie roze salade is tijdens de carnavalsdagen volop te koop in de supermarkten en bij de groenteboer. Enkele uitzonderingen daargelaten, zit hier erg veel mayonaise en vrij weinig haring in. Dus veel mensen gaan zelf aan de slag om rode bietjes-haring salade te maken. Niet alleen omdat het lekkerder is, maar het scheelt toch ook aardig in de beurs met de toch al dure dagen, met veel vloeibaar brood.
Rode bietjes-haring salade is niet alleen voor carnaval
Rode bietjes-haring salade wordt veel gegeten op roggebrood, maar ook op een stukje stokbrood op een verjaardagsfeestje is de salade een welkome afwisseling. Of gewoon op een lekker broodje als lunch. Haring is tenslotte ook lekker en gezond als het geen carnaval is.
Haring happen
Ieder jaar wordt er in het zuiden van het land flink carnaval gevierd. Na vaak wel vijf dagen carnaval te hebben gevierd, wordt er op woensdag naar de kerk gegaan om een askruisje te halen. Na de mis gaan veel kerkgangers nog naar de kroeg om de afgelopen carnaval te bespreken en “Eine hiering te biete”. Dit kan zowel zoute als zure haring zijn. De haringen worden vaak aangeboden door de kastelein om de carnavalsvierders te bedanken.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Rode bietjes-haring salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram gekookte rode bietjes
- 250 gram zure haring
- 1 appel liefst elstar of jonagold
- 100 gram augurk
- 1 kleine ui
- mayonaise naar smaak
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Rode bietjes-haring salade maak je zo:
Snijd de bietjes in kleine blokjes. Schud de azijn van de haring af en snijd de haring en de bijbehorende uienringen in kleine stukjes. Doe deze bij de bietjes in de kom.
Schil de appel en snijd ook deze in blokjes. Doe ze dan gelijk door de bietjes en de haring. Schil de ui en snijd deze zeer fijn. Roer alles door elkaar. Voeg er ongeveer 4 eetlepels mayonaise en peper en zout naar smaak aan toe.
Als je de rode bietjes-haring salade op een toastje serveert kun je er wat meer mayonaise aan toevoegen dan wanneer je de salade als lunch op een broodje doet.
Tafel lekker !!
Mooi en correct recept, maar natuurlijk moet die haring een zoute zijn. Dat geeft die prachtige interactie tussen zout en zoet. Ik maak de salade ook wel eens met spekbokking (Is tenslotte ook een haring, maar dan veel steviger), zeker het proberen waard !
Bedankt voor de tip dat gaan we zeker eens proberen.