Soep van venkel, biet en pompoen – Wat is er nu mooier aan deze soep? De prachtige kleur, dat dat mooie diepe rood dat bijna naar paars neigt, of de warme smaak van deze soep? De venkel en de gember geven deze soep zijn spicy element terwijl de bietjes en pompoen in de soep een heerlijke, zacht zoete tegenhanger geven. Een soep waarmee veel gebeurd als je een hap neemt.
Heb je moeilijke groente-eters aan tafel?? Zij zullen zeker ook smullen van deze soep en hebben niet eens in de gaten dat zij zo toch hun benodigde hoeveelheden aan groente binnen krijgen.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Soep van venkel, biet en pompoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 pompoen
- 1 venkelknol
- 3 kleine bietjes
- 1 prei
- 2 uien
- 2 kleine aardappelen
- 1200 ml kippenbouillon
- 1 tl venkelzaad
- 1/2 tl vers gemalen zwarte peper
- 1/2 tl zeezout
- 1 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2,5 cm verse gember (geschild)
- croutons
- Gruyère kaas (geraspt)
Bereidingswijze van dit recept
De soep van venkel, biet en pompoen maak je zo:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een bakplaat, leg hier een stukje bakpapier op en smeer deze vervolgens heel lichtjes in met de olijfolie. Haal van de venkelknol de stelen af, verwijder van de prei de onderkant en de buitenste bladen. Pel de uien, schil de aardappelen, pel de knoflooktenen en rasp de gember. Snijd de pompoen, de venkel, de prei, de bietjes en de uien in de lengte doormidden. Leg deze met de platte kant naar beneden op de bakplaat. Laat de groente ongeveer 40 minuten roosteren in de oven of in ieder geval tot alle groente zacht is. Zet een soeppan met dikke bodem op het vuur.
Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen en doe in de soeppan. Verwijder de schil van de bietjes, het hart uit de venkelknol en eventueel hard geworden bladeren van de prei. Snijd alle groente nog even grof en doe ze vervolgens bij de pompoen in de soeppan en roer even door.
Schenk 750 ml van de kippenbouillon in de pan en voeg hier vervolgens ook de knoflook, de gember, de aardappelen, het venkelzaad en zout en peper bij. Breng het geheel aan de kook en laat 20 tot 30 minuten zonder deksel, op een laag vuur zachtjes koken. Als de aardappelen gaar zijn mix je met een staafmixer het geheel tot een gladde massa. Voeg de overige kippenbouillon toe, breng aan de kook en voeg naar smaak nog wat extra zout of peper toe. Serveer de soep als hij lekker heet is, rasp de Gruyère en strooi hiervan een handje in de soep. Maak eventueel verder af met croutons.
Ik serveer bij de soep van venkel, biet en pompoen een stukje aardappelbrood zo geef je je dagelijkse portie groente en aardappel wel een hele leuke twist.
Tafel lekker !!
Lekkere soep, hoor, maar de rode kleur op de foto’s is natuurlijk volkomen misleidend. Ik was er al bang voor toen ik de ingrediënten zag (1 hele pompoen en 3 kleine bietjes…). De kleur is dus pompoen-oranje, maar dan bruiner door de bietjes.
Kan het komen door het soort pompoen dat je gebruikt Joop. De foto is namelijk echt en zeer zeker niet misleidend!
Ik vind het wel een beetje vreemd dat in een vegetarische soep kippenbouillon wordt gebruikt. Ik ga er maar van uit dat met een groentebouillon en eventueel wat meer kruiden de soep ook lekker zal zijn.