Wittekoolsalade met Leidse kaas – Witte kool, dat staat bekend als een echte wintergroente, zoals de meeste kolen. Meestal wordt kool gekookt of gestoofd gegeten. Erg lekker natuurlijk, maar weet je dat je die witte kool ook rauw kunt eten? Je maakt er bijvoorbeeld een heerlijk frisse, knapperige wittekoolsalade met Leidse kaas van. En als je die dan ook nog eens aankleedt met wat kruiden, een vinaigrette en wat lekkere kaas, dan heb je maar zo een gezonde en vullende maaltijdsalade. Deze wittekoolsalade heb je dan ook heel snel op tafel staan. Kool is dus eigenlijk een groente die je het hele jaar door kunt serveren. De salade is niet alleen geschikt als maaltijdsalade, ook als bijgerecht bij een barbecue misstaat hij beslist niet.
Leidse kaas, minder vet, maar veel smaak!
In de wittekoolsalade gaat Leidse kaas met komijn. In Leiden wordt al eeuwen lang een heerlijke Nederlandse kaas met komijn gemaakt. Die komijnekaas was vroeger een bijproduct bij het maken van boter. De melk werd na het melken een nachtje weggezet, zodat de room naar de oppervlakte kon komen. Die room werd er vervolgens afgeschept om boter van te maken. De magere melk die dan overbleef werd gebruikt om kaas te maken. Waar dan vervolgens komijn aan toegevoegd werd om het langer houdbaar te maken. Die Leidse kaas ging mee op de VOC-schepen, als eiwitbron voor de bemanning, maar werd ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt de kaas met de rode korst nog steeds gemaakt. Omdat het een 35+ kaas is, zit er dus aanzienlijk minder vet in dan in Goudse 48+ kaas, maar dat gaat niet ten koste van de smaak. In de wittekoolsalade met Leidse kaas, is het een fijne hartige tegenhanger voor de frisse kool.
Tips bij het maken van de wittekoolsalade met Leidse kaas
Als je niet aan Leidse kaas kunt komen, neem dan gewoon Goudse komijnekaas. Houd je niet van komijnekaas? Kies dan bijvoorbeeld voor een belegen of oude Goudse. Zo maak je een leuke variant op de wittekoolsalade met Leidse kaas. Zelfs een blauwader kaas zou er goed in passen.
Let er op dat je de kool heel fijn snijdt, dikke stukken kool in de wittekoolsalade met Leidse kaas is niet lekker. Je kunt kool ook heel goed fijn raspen.
Een aangesneden witte kool kun je in huishoudfolie verpakken en nog prima een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren.
Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?
Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!
Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Wittekoolsalade met Leidse kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kleine witte kool, of een halve als je een grote hebt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 20 gram verse tuinkruiden, bijv. selderij, peterselie, bieslook
- 6 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels appelazijn
- 1 theelepel Zaanse mosterd
- 1 theelepel honing
- peper en zout
- 200 gram Leidse kaas, in kleine blokjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een wittekoolsalade met Leidse kaas:
Snijd of rasp de kool heel fijn. Doe de kool in een grote kom.
Voeg de ui en de fijn gesneden kruiden toe. Meng alles goed door elkaar.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, de appelazijn, de mosterd en de honing. Breng deze op smaak met peper en zout. Meng door de kool.
Schep de stukjes Leidse kaas door de salade en serveer deze direct. Wittekoolsalade met Leidse kaas is een prima maaltijdsalade, maar ook lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue.
Tafel lekker !!