Aardappelen bewaren – In veel gezinnen zijn aardappelen een regelmatig terugkerend onderdeel van de warme maaltijd. Het is dus best handig om er wat op voorraad te hebben. Je wilt dan alleen wel graag dat ze vers blijven, en niet groen worden of van die lange uitlopers krijgen. Lekker Tafelen zet de handigste tips om aardappelen te bewaren voor je op een rijtje.
Aardappelen bewaren doe je op een droge plaats
Hoe lang je aardappelen kunt bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat, is vooral afhankelijk van de omstandigheden waaronder de aardappelen bewaard worden. Als de ruimte waarin je ze opslaat te vochtig is, loop je het risico dat ze gaan rotten. Het is sowieso verstandig om je aardappelvoorraad af en toe te controleren en eventuele rotte exemplaren te verwijderen, om te voorkomen dat ze de andere aardappels aantasten.
Het groen verkleuren van aardappelen door licht
Let er ook op dat de plaats waar je de aardappelen bewaart niet te warm is, en dat er niet te veel licht in de bewaarruimte kan komen. Door te veel licht kunnen de aardappelen sneller groen kleuren. Dit betekent dat het solaninegehalte in de aardappel hoger wordt. Die solanine is giftig, en dus niet echt gezond, en groene plekken op de aardappels kun je dan ook beter wegsnijden. Ook bij aardappelen loopt, net als bij groente en fruit, het vitamine C gehalte terug, als je ze te lang bewaart.
Houdbare aardappelsoorten
Mocht je van plan zijn om een voorraadje aardappelen aan te leggen, denk dan ook aan het feit dat niet elk aardappelras even geschikt is om langer te bewaren. Nieuwe aardappelen of primeur aardappelen, rassen als Doré, Eersteling, Frieslander, et cetera, kun je maar vrij kort bewaren. De kwaliteit hier van gaat snel achteruit en je kunt ze dan ook het beste snel opeten. Er zijn ook rassen die wel geschikt zijn om langer te bewaren. Denk dan bijvoorbeeld aan Bintje, Nicola, Agria en Charlotte. Die soorten kunnen, als ze op de juiste manier bewaard worden, zeker een jaar goed blijven.
Aardappelen bewaren doe je koel, donker en open
Als je aardappelen hebt gekocht in een plastic zak, haal ze daar dan uit. In een plastic zak kan het makkelijk gaan broeien, en daardoor zullen de aardappelen snel uitlopen. Doe ze over in een kartonnen doos, een juten of papieren zak, rieten mand of houten kist, dan loop je dat risico niet. Aardappelen blijven het langst goed als je ze bewaart in koele, droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Een kelder is een heel geschikte plek, maar ook een schuur of een garage waar het niet te warm of te koud wordt en waar het vrij donker is, is een goede plek om je aardappelvoorraad op te slaan. Bewaar aardappelen niet in de koelkast, daar is het te koud en te vochtig. Bij een te lage temperatuur worden de aardappelen te zoet, omdat het zetmeel in de aardappel zich omzet in suiker.
Conclusie:
Het kan zeker de moeite lonen om een voorraadje aardappelen aan te leggen, als je de mogelijkheid hebt om ze op de juiste manier te bewaren. Zo hoef je niet steeds met aardappelen te sjouwen en weet je zeker dat je je favoriete aardappelras op voorraad hebt.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.