Banaan kopen en bewaren – Handige weetjes over het kopen en bewaren van bananen.
Dozen vol bananen
Bananen worden erg veel verkocht. Dit is niet zo gek als je bedenkt dat dit fruit geliefd is bij jong en oud. Een ding valt op, als je naar de groenteboer gaat, zie je de bananen aan haken hangen, bij de supermarkt zitten ze vaak nog in de doos of liggen ze op een plateau. De groenteboer hangt de bananen op, omdat hij weet hoe hij met zijn waar om moet gaan. Door ze op te hangen kun je bananen namelijk beter bewaren. Zo krijgen ze geen beurse plekken van het liggen. Als bananen hangen kun je, ook zonder er met je handen aan te zitten, de bananen uitzoeken die jij wilt kopen. Rijp of juist nog niet omdat je ze nog even wil bewaren.
Bij de supermarkt of op de markt staan vaak stapels met dozen vol banaan. Soms zitten daar niet rijpe of veel te rijpe bananen of bananen vol beurse plekken in. Dat je die laatste niet moet willen kopen spreekt voor zich, maar welke koop je dan? Die groene zijn echt niet lekker en die rijpe zijn morgen niet meer geschikt om mee naar school of werk te nemen.
Banaan bewaar je het beste donker en niet te warm
Het rijpen van banaan
Als je groene of niet helemaal rijpe banaan koopt, kun je ze heel goed een paar dagen tot een week bewaren. Ze rijpen vrij snel na, zeker als de omgevingstemperatuur een beetje warm is. Tijdens het rijpen scheiden bananen ethyleengas uit. Dit gas zorgt ervoor dat ook ander fruit wat in de buurt ligt sneller zal rijpen. Door gebruik te maken van dit gas kun je dit proces versnellen. Verpak de bananen in een papieren zak die je goed sluit, door het gas zullen de bananen, of ander fruit wat je er eventueel bij doet, sneller rijpen.
Help, de bananen zijn wel erg snel rijp
Waarschijnlijk bewaar je ze dan in een vrij warme omgeving. Je net gekochte bananen bewaar je het beste op ongeveer 12 graden en het liefst in het donker. Nu is dit vrij lastig, maar een keukenlade, of kelderkast kan al een stuk helpen.
Om langer te genieten van de gekochte bananen kun je de houten uiteinden inpakken met een stukje plasticfolie. Zo komt het ethyleen gas niet vrij en zullen de bananen niet zo snel rijpen, zodat je ze langer kunt bewaren.
Het je overrijpe bananen, schil ze en vries ze in voor als je meer tijd hebt. Je maakt er de lekkerste dingen mee
Een mooi prijsje
Bananen zijn al niet duur, maar als de bananen vrij rijp zijn, gaan ze vaak voor een mooi prijsje weg. Nu kun je denken ‘wat moet ik ermee?’, die zijn morgen niet meer lekker. Maar bedenk dat juist die bananen de meeste smaak hebben. Koop dan juist een voorraadje bananen en verwerk ze of bewaar ze in de vriezer om op een later tijdstip te verwerken.
Bananen zijn zalig in smoothies maar ook in gebak, pannenkoek of nagerechten. Ze zijn zacht en zo zoet dat je geen of veel minder suiker kunt gebruiken.
Heb je erg veel rijpe bananen of heb je geen tijd om er iets mee te maken? Schil de bananen dan en doe ze in stukken in een zakje of bakje in de diepvries. Bevroren zijn ze heerlijk in een smoothie en ontdooid, kun je ze net als verse banaan gebruiken in gebak, pannenkoek of desserts.
Mag banaan in de koelkast?
Als je bananen koopt, moet je ze niet in de koelkast bewaren. Je kunt er van uit gaan dat als het product niet gekoeld in de winkel ligt, je dit thuis ook niet hoeft te koelen. Bananen voelen zich het prettigst in een warme omgeving. Ze groeien tenslotte ook in warme landen. Bewaar je een banaan in de koelkast, dan zal de smaak iets meliger worden en de schil zal verkleuren.
Als de bananen erg rijp zijn en je er iets mee wilt maken, maar je hebt niet direct tijd, kun je er voor kiezen om bananen een paar dagen in de koelkast te bewaren tot je ze verder gaat verwerken.
Banaan; zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was het eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.
Hoi ,
Hoe kan ik mijn uien het best bewaren ?
Donker en koel Mieke. Met koel bedoelen we tussen de 10 en 15 graden. De laatste tijd waren de uien slecht. Inmiddels koop je waarschijnlijk nieuwe oogst uien, die gaan langer mee.
ik blijf graag op de hoogte.
Hoi conny ,
Bananen .(nagerecht ).
Ik heb nog n tip v/d bananen .
Wij leggen ze na aankoop wel in de koelkast (groentela ).
Wel een schone handdoek erom .
En blijven ze n week ,of langer goed .
Bedankt voor de tip Mieke