• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Banaan kopen en bewaren

Handige weetjes over het kopen en bewaren van bananen

door Connie Derks
in Kookschool
0
2
bananen kopen en bewaren

Banaan kopen en bewaren – Handige weetjes over het kopen en bewaren van bananen.

Dozen vol bananen

Bananen worden erg veel verkocht, dit is niet zo gek als je bedenkt dat dit fruit geliefd is bij jong en oud. Een ding valt op, als je naar de groenteboer gaat zie je de bananen aan haken hangen, bij de supermarkt zitten ze vaak nog in de doos of liggen ze op een plateau. De groenteboer bananen hangt ze op omdat hij weet hoe hij met zijn waar om moet gaan. Door ze op te hangen kun je bananen namelijk beter bewaren. Zo krijgen ze geen beurse plekken van het liggen. Als bananen hangen kun je ook zonder er met je handen aan te zitten de bananen uitzoeken die jij wil kopen, rijp of juist nog niet omdat je ze nog even wil bewaren.

Bij de supermarkt of op de markt staan vaak stapels met dozen vol banaan. Soms zitten daar niet rijpe of veel te rijpe bananen of banenen vol beurse plekken in. Dat je die laatste niet moet willen kopen spreekt voor zich, maar welke koop je dan? Die groene zijn echt niet lekker en die rijpe zijn morgen niet meer geschikt om mee naar school of werk te nemen.

Banaan bewaar je het beste donker en niet te warm

Het rijpen van banaan

Als je groene of niet helemaal rijpe banaan koopt, kun je deze heel goed een paar dagen tot een week bewaren. Ze rijpen vrij snel na, zeker als de omgevingstemperatuur een beetje warm is. Tijdens het rijpen scheiden bananen ethyleengas uit. Dit gas zorgt ervoor dat ook ander fruit wat in de buurt ligt sneller zal rijpen. Door gebruik te maken van dit gas kun je dit proces versnellen. Verpak de bananen in een papieren zak die je goed sluit, door het gas zullen de bananen, of ander fruit wat je er eventueel bij doet, sneller rijpen.

rijpingsproces banaan

Help de bananen zijn wel erg snel rijp

Waarschijnlijk bewaar je deze dan in een vrij warme omgeving. Je net gekochte bananen bewaar je het beste op ongeveer 12 graden en het liefst in het donker. Nu is dit vrij lastig, maar een keukenlade, of kelderkast kan al een stuk helpen.

Om langer te genieten van de gekochte bananen kun je de houten uiteindes inpakken met een stukje plastic folie. Zo komt het ethyleen gas niet vrij en zullen de bananen niet zo snel rijpen zodat jij ze langer kan bewaren.

Het je overrijpe bananen, schil ze en vries ze in voor als je meer tijd hebt. Je maakt er de lekkerste dingen mee

Een mooi prijsje

Bananen zijn al niet duur maar als de bananen vrij rijp zijn gaan ze vaak voor een mooi prijsje weg. Nu kun je denken wat moet ik ermee, die zijn morgen niet meer lekker, maar bedenk dat juist deze bananen de meeste smaak hebben. Koop dan juist een voorraadje bananen en verwerk deze of bewaar ze in de vriezer om op een later tijdstip te verwerken.

Bananen zijn zalig in smoothies maar ook in gebak, pannenkoek of nagerechten. Ze zijn zacht en zo zoet dat je geen of veel minder suiker kunt gebruiken.

Heb je erg veel rijpe bananen of heb je geen tijd om er iets mee te maken? Schil de bananen dan en doe ze in stukken in een zakje of bakje in de diepvries. Bevroren zijn ze heerlijk in een smoothie en ontdooit kun je ze net als verse banaan gebruiken in gebak, pannenkoek of desserts.

Mag banaan in de koelkast?

Als je bananen koopt moet je deze niet in de koelkast bewaren. Je kunt er van uit gaan dat als het niet gekoeld in de winkel ligt je dit thuis ook niet hoeft te koelen. Bananen voelen zich het prettigst in een warme omgeving. Ze groeien tenslotte ook in warme landen. Bewaar je een banaan in de koelkast dan zal de smaak iets meliger worden en de schil zal verkleuren.

Als de bananen erg rijp zijn en je er iets mee wil maken, maar je hebt niet direct tijd, kun je er voor kiezen om bananen een paar dagen in de koelkast te bewaren tot je ze verder gaat verwerken.

banaan

Banaan; Zo gebruik je die van ontbijt tot dessert

Waarschijnlijk was je eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.

Tags: Fruit
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

Geraspte kaas
Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Reacties 2

  1. Mieke, says:
    1 jaar geleden

    Hoi conny ,

    Bananen .(nagerecht ).

    Ik heb nog n tip v/d bananen .
    Wij leggen ze na aankoop wel in de koelkast (groentela ).
    Wel een schone handdoek erom .
    En blijven ze n week ,of langer goed .

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Bedankt voor de tip Mieke

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

vijftien − 12 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen