Avocado superfood! 11 overtuigende bewijzen! Vroeger stonden avocado’s bekend als ongezond, omdat ze zoveel vetten en calorieën bevatten. Maar wist je dat avocado’s eigenlijk tot de zogenaamde superfoods gerekend kunnen worden? Het is juist dankzij deze vetten onder andere dat ze zo gezond zijn, maar ze zouden geen superfood genoemd worden, als er niet nog veel meer voedingsstoffen in zouden zitten!
De avocado, een vrucht die oorspronkelijk uit Mexico komt en voornamelijk in Centraal-Amerika wordt geteeld zit bomvol uiteenlopende voedingsstoffen en is zeer vezelrijk. Er wordt zelfs gezegd dat je zou kunnen overleven op een dieet van enkel avocado’s, alles wat je lichaam nodig heeft zit er in.
En ja, avocado’s bevatten veel calorieën, maar dit zijn calorieën die volgepakt zitten met voedingsstoffen als de vitamines A, C, D, E, K en veel van de B vitamines, aminozuren, kalium, zink en selenium. De vetten zijn de gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren, welke belangrijke bouwstenen van de hersenen en het zenuwstelsel zijn en een gunstige uitwerking hebben op het hart en je cholesterol.
Avocado superfood!
11 redenen om regelmatig avocado’s te eten:
- Goed voor de hersenen
Dr. Daniel G. Amen, auteur van de bestseller Change Your Brain, Change Your Life, noemt avocado een van de beste voedingsmiddelen voor de hersenen en kan helpen bij het voorkomen van Alzheimer. - Goed voor je hart.
Zoals eerder aangegeven bevatten ze veel gezonde vetzuren die goed zijn voor het hart, maar er is meer: de antioxidanten vitamine E en glutathion hebben ook een positieve invloed op het hart. Bovendien bevatten avocado’s veel folaat (vorm van foliumzuur) en er zijn studies die hebben aangetoond dat mensen die veel folaat binnen krijgen via hun dieet, minder vaak hartziekten krijgen. - Voor een beter zicht.
Avocado’s bevatten luteïne, een antioxidant dat van nature al veel voorkomt in de ogen en dat helpt de ogen te beschermen tegen maculadegeneratie. - Bloeddrukverlagend
De combinatie van een hoog gehalte aan kalium met omega-3 vetzuren en oliezuur helpen de bloeddruk laag te houden. - Bloedsuikerspiegel stabiliserend
Omdat avocado’s zo vol zitten met enkelvoudige onverzadigde vetzuren en vezels, vertraagt de consumptie ervan de de opname van alle voedingsstoffen op dat moment. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen of stabiel blijven. - Ontstekingsremmend
De combinatie van verschillende stoffen als de antioxidanten vitamine C, E en luteïne, de mineralen zink en selenium en stoffen als omega-3 vetzuren en fytosterolen in avocado’s hebben een sterk ontstekingsremmende werking. - Bescherming tegen verschillende vormen van kanker
Uit onderzoek is gebleken dat avocado’s de groei van prostaatkanker kunnen tegengaan, je beschermen tegen orale kanker en borstkanker
- Tegen veroudering
Avocado’s bevatten veel glutathion, het antioxidant dat de lever en het zenuwstelsel ondersteunt en dat verantwoordelijk is voor het aanvullen en hergebruiken van andere antioxidanten. - Voor een betere opname van voedingsstoffen
Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde voedingsstoffen beter worden opgenomen als ze samen met avocado worden gegeten. Uit een onderzoek waar deelnemers een salade met avocado te eten kregen, absorbeerden ze 5 keer zoveel carotenoïdendan degenen die de salade zonder avocado aten. - Cholesterolverlagend
Avocado’s bevatten veel beta-sitosterol, een stof waarvan is aangetoond dat deze cholesterolverlagend werkt. - Bescherming van het ongeboren kind
Avocado’s bevatten veel folaat, een vorm van foliumzuur. Inname van foliumzuur beschermt de ongeboren vrucht tegen geboorte afwijkingen.
De meeste voedingsstoffen van een avocado zitten vlak onder de schil. De beste manier om een avocado te schillen en zoveel mogelijk voedingstoffen te behouden is als volgt:
Snijd de avocado in de lengte rondom de pit door. Pak vervolgens de twee helften, die nog door de pit aan elkaar zitten beet, in elke hand een helft. Draai beide handen tegen elkaar in. Nu heb je twee losse helften met in een daarvan de pit. Snijd deze helften nog een keer in de lengte door en pel de schil er af.
Avocado’s kun je op allerlei manieren eten. Je kent vast wel het Mexicaanse guacamole recept, of gewoon lekker op brood met wat zout en peper of in een salade, maar je kunt er ook soep van maken of zelfs heerlijke romige zoete dingen als ijs of wat dacht je van deze avocado- chocoladecrème? De mogelijkheden zijn eindeloos!
Meer lezen op Lekker Tafelen over de avocado?
Lees hier meer over de oorsprong en de soorten
En hier lees je meer het bewaren van avocado’s met tevens handige aanschaftips
Bronnen: Eat This!, Natural News en Underground health reporter