• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Deeg voor soezen en eclairs

door Samantha
in Kookschool
0
2
Deeg voor soezen en éclairs

Deeg  voor soezen en eclairs maken

De slagroomsoes, de eclair, de Bossche bol, de moorkop, de bananensoes, profiteroles, croquembouche…..allemaal heerlijkheden die allemaal beginnen met één basis, het kookdeeg ook wel bekend als soezendeeg;

Stap 1: het maken van een kookdeeg
 kookdeeg
 kookdeeg
 Voor een kookdeeg worden eerst de hoofdbestanddelen, de melk, het water, de boter en het zout aan de kook gebracht zodat de boter kan smelten, daarna wordt de gezeefde bloem toegevoegd en gaar gekookt.  Als de bloem goed gaart zult u hem licht horen sissen en zal er uiteindelijk een deegbal ontstaan die van de pan los laat.

 

kookdeegHet garen van de deegbal is belangrijk want het zorgt ervoor dat de eieren straks makkelijker opgenomen kunnen worden, maar nog belangrijker is het omdat het er voor zorgt dat het deeg gaat “blazen” tijdens het bakken, daardoor hol bakt en er een soes ontstaat.

Benodigdheden soezenbeslag

  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • snuf zout

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bij het maken van deeg voor soezen en eclairs kan er gekozen worden tussen water, melk of een combinatie van beide. Water word vaak gekozen bij grotere soezen, door het water blijven de soezen langer krokant, en zijn ze wat steviger, met melk smaken de soezen lekkerder, zijn malser, worden wat zachter, kleuren donkerder en blijven wat kleiner, een combinatie van melk en water is in veel gevallen dus een perfecte oplossing.

 eieren toevoegen aan kookdeeg
 eieren toevoegen aan kookdeeg
 eieren toevoegen aan kookdeeg

 

Stap 2, eieren toevoegen aan het kookdeeg

Nadat het kookdeeg bereid is wordt het geheel luchtig gemaakt door er eieren aan toe te voegen. Klop de eieren er één voor één door. Zorg dat het ene ei eerst helemaal is opgenomen voordat het volgende ei wordt toegevoegd, in eerste instantie lijkt het ei niet opgenomen te worden, blijf dan goed doorroeren. Als alle eieren zijn toegevoegd zult u zien dat er een glad, ietwat taai, deeg is ontstaan.

schep het deeg in een spuitzakStap 3, het spuiten van het deeg in de gewenste vorm

Schep het deeg in een spuitzak, en nu is het tijd geworden om te gaan bedenken wat u als uiteindelijk eind resultaat wil, iedere lekkernij heeft zijn eigen vorm, welke vorm u ook spuit, houdt er rekening mee dat de vorm aanzienlijk in volume toe neemt tijdens het bakken. Of u nu grote soezen of kleine soezen gaat spuiten, eclairs of langwerpige banensoezen, laat altijd een flinke ruimte tussen de deegbergjes, zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar vast komen te zitten.

Spuit voor de Bossche bol een grote toef, zodat u mooie grote bollen krijgt.

“Een Bossche bol is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten pure chocolade. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm. De moorkop is kleinere dan de Bossche bol, een ander opvallend verschil is dat op de moorkop vaak een toef slagroom wordt gespoten met daarop een vers stuk fruit, meestal ananas. Bij de Bossche bol is deze slagroomtoef bewust weggelaten dit zou niet handig zijn omdat de Bossche bol van oudsher verpakt worden met z’n zessen in een papieren zak”

soezenbeslag9Voor de eclair en de bananensoes spuit u een langwerpige vorm, en hoewel deze twee lekkernijen allebei dezelfde vorm hebben zijn het toch twee verschillende gebakjes, de bananensoes is in Nederland bij bijna iedereen wel bekend, de langwerpige soes gevuld met room en banaan en geglazuurd met een gele suikerlaag, de eclair is vooral in Frankrijk zeer bekend en begint in Nederland steeds meer terrein te winnen, de eclair is iets langer en dunner dan de bananensoes, is standaard gevuld met banketbakkersroom en geglazuurd met roze suikerglazuur of gesmolten chocolade. De naam eclair heeft dit gebakje te danken aan de glans van het glazuur, dat glimt als bliksem, wat in het frans vertaald word als “éclair”. Voor de gewone soesjes spuit u bergjes ter grootte van een flinke dop, zoals u hier op de foto ziet.

Stap 4, het bakken van de soezen of de eclairs

Plaats het bakblik in de voorverwarmde oven, na 10 minuten de temperatuur verlagen naar 200 graden, en bak vervolgens nog 15 minuten op deze temperatuur.

Stap 5, het vullen of decoreren van de soezen of de eclairs

Vul de door u gekozen vorm vervolgens door ze ofwel doormidden te snijden of aan de onderkant met een mes een kleine snee te maken en hierin het mondje van de spuitzak te plaatsen en dan te vullen.

Veelal wordt de soes gevuld met slagroom of banketbakkersroom, of zoals de bananensoes al laat zien, met vers fruit, of ga een stapje verder en vul ze met ijs. Leg enkele met room gevulde soesjes op een bord en overgiet ze met gesmolten warme chocoladesaus en laat uw gedachten u leiden naar Frankrijk waar deze lekkernij de naam “Profiteroles” heeft meegekregen. Indien u een echte uitdaging aandurft kunt u ervoor kiezen de croquembouche eens te proberen, deze soezentoren ziet u vooral veel op geboortefeesten en bruiloften in Frankrijk.

“Voor de croquembouche start u met een mold voor een kegel, deze kan heel makkelijk  gemaakt worden van een stuk karton gevormd als een puntzak en bekleed hem vervolgens met bakpapier. Bereid karamel met water en suiker en gebruik dit om de soesjes in de vorm van de kegel aan elkaar te plakken. Trek vervolgens met een vork karameldraden om de soesjeskegel  ét voila…..uw eigen croquembouche”

Uiteraard is een soes ook heel geschikt om te vullen met een hartige vulling denkt u hierbij aan;

  • Zalmmousse
  • Paté (even roeren/prakken tot de juiste consistentie)
  • Kaasmousse
  • Ragout (mag wel wat dikker zijn, dus iets meer bloem gebruiken in de ragout)

U kunt uw eigengebakken soezen, nadat ze zijn afgekoeld direct vullen óf een gedeelte invriezen en bewaren voor later gebruik.

DeelPin90Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Appenzeller
Kookschool

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

geitenkaas fenegriek
Kookschool

Geitenkaas met fenegriek van de Blije Geit

ijs maken - roomijs - sorbetijs
Kookschool

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

Garnalen in limoen-pepermarinade
Kookschool

Marineren; dat voegt iets toe aan je product!

Runderspareribs
Kookschool

Runderspareribs: de andere spareribs

Comté
Kookschool

Comté; De koning onder de bergkazen

Reacties 2

  1. Leonberger says:
    7 jaar geleden

    Zojuist voor de eerste maal de kookschool maar ‘ns bekeken. Leuke dingen maar……in de kookwereld worden recepten geschreven waarin gesproken wordt over “aan de kook brengen”. Hier ontstaan bij veel mensen misverstanden want indien er melkproducten worden gebruikt moeten ze NAAR de kook worden gebracht. Het medium mag dus NIET KOKEN. Duidelijk mag zijn waarom dit zo is.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Scherpe reactie! Dank voor de aanvulling.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen