Een ei is superveelzijdig – Eieren zijn voedingsmiddelen. Vroeger werden eieren ook gebruikt als ruilmiddel, maar tegenwoordig alleen nog als voedingsmiddel. Het gebruik van ei is erg populair. Dit komt door de voedingswaardes én de veelzijdigheid van een ei. Eieren kun je in allerlei soorten gerechten bereiden, waarbij het ei elke keer weer een andere functie kan vervullen. Daarnaast zorgt een ei ook voor extra smaak en kleur aan je gerecht.
Ei als garnering:
Een gekookt ei wordt vaak gebruikt als garnering. In waaiervorm, plakjes of halve maantjes. Gekookt ei wordt ter garnering gebruikt bij bijvoorbeeld salades, rauwkost of koude schotels.
Ei als bindmiddel:
Een bindmiddel, of een emulgator, is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet samen gaan. Een ei is hier een goed voorbeeld van. In de dooier van een ei zit lecithine, een soort vet. Dit zorgt ervoor dat de twee stoffen die niet samen kunnen gaan (bijvoorbeeld vet en water), niet samenvloeien. De lecithine in het ei zorgt hierbij voor binding en gaat het schiften tegen. Zorg er wel altijd voor dat je de eieren rustig een voor een toevoegt. Omdat een ei ook voor een groot deel uit water bestaat hebben ze wel moeite om te mengen met vet. De lecithine in de eidooier heeft daarom rustig de tijd nodig om te gaan werken.
Ei als luchtig maker:
Een mooie eigenschap van eieren is dat ze lucht vast kunnen houden als je ze opklopt. Je kunt hele eieren luchtig kloppen en alleen eiwitten luchtig kloppen. Dit zorgt voor een luchtiger eindresultaat.
Ei als rijsmiddel:
Na het luchtig kloppen van de eieren of de eiwitten worden deze verwerkt in gebak, brood of andere deegwaren. Het luchtig geklopte ei houdt zijn lucht vast. Vervolgens zet deze lucht in de oven uit. Dit zorgt voor het rijzen. Doordat de eiwitten stollen kan de lucht niet meer ontsnappen.
Ei als plakmiddel:
Ei wordt ook vaak gebruikt als plakmiddel bij bijvoorbeeld het dichtvouwen en plakken van bladerdeeg, pasteitjes of andere deeg vormen. Klop je ei met een vork los en smeer het ei dun met een kwastje over het deeg. Wanneer de eiwitten bij het verhitten in de oven stollen, zal het deeg vast geplakt zitten.
Ei als glansmiddel:
Een losgeklopt ei wordt vaak gebruikt als glansmiddel. Klop je ei los en bestrijk je gebak, brood of deegwaren met het losgeklopte ei en het zal een mooie glans krijgen. De eiwitten zorgen voor de glans en het eigeel voor wat extra kleur.
Ei als zelfstandig gerecht:
Naast al deze superhandige functies van het ei, is ei ook gewoon ontzettend lekker! Ook als zelfstandig gerecht zijn er vele variaties mogelijk. De klassiekste en bekende eiergerechten zijn:
– omelet
– gekookt ei
– gepocheerd ei
– roerei
– spiegelei
Functie van een ei vervangen door alternatief:
Er zijn enkele producten die de functie van een ei kunnen vervangen. Dit is vooral belangrijk bij een veganistische leefstijl. Producten met een bindende werking zoals een ei dat heeft zijn bijvoorbeeld tofu, agaragar, bakpoeder en sojaproducten. Voor het nabootsen van de smaak van ei kun je de specerij Kala Namak gebruiken. Bij het gebruik van sojaproducten als bindende functie kun je het beste de volgende verhoudingen aanhouden:
- 1 ei = 50 gr tofoe
- 1 ei = 60 ml sojayoghurt naturel
- 1 ei = 50 ml sojaroom
- 1 ei = 80 ml sojamelk