• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Een ei is superveelzijdig; Ontdek het hier

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Functie van een ei

Een ei is superveelzijdig – Eieren zijn voedingsmiddelen. Vroeger werden eieren ook gebruikt als ruilmiddel, maar tegenwoordig alleen nog als voedingsmiddel. Het gebruik van ei is erg populair. Dit komt door de voedingswaardes én de veelzijdigheid van een ei. Eieren kun je in allerlei soorten gerechten bereiden, waarbij het ei elke keer weer een andere functie kan vervullen. Daarnaast zorgt een ei ook voor extra smaak en kleur aan je gerecht.

Ei als garnering:

Een gekookt ei wordt vaak gebruikt als garnering. In waaiervorm, plakjes of halve maantjes. Gekookt ei wordt ter garnering gebruikt bij bijvoorbeeld salades, rauwkost of koude schotels.

Ei als bindmiddel:

Een bindmiddel, of een emulgator, is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet samen gaan. Een ei is hier een goed voorbeeld van. In de dooier van een ei zit lecithine, een soort vet. Dit zorgt ervoor dat de twee stoffen die niet samen kunnen gaan (bijvoorbeeld vet en water), niet samenvloeien. De lecithine in het ei zorgt hierbij voor binding en gaat het schiften tegen. Zorg er wel altijd voor dat je de eieren rustig een voor een toevoegt. Omdat een ei ook voor een groot deel uit water bestaat hebben ze wel moeite om te mengen met vet. De lecithine in de eidooier heeft daarom rustig de tijd nodig om te gaan werken.

Ei als luchtig maker:

Een mooie eigenschap van eieren is dat ze lucht vast kunnen houden als je ze opklopt. Je kunt hele eieren luchtig kloppen en alleen eiwitten luchtig kloppen. Dit zorgt voor een luchtiger eindresultaat.

Ei als rijsmiddel:

Na het luchtig kloppen van de eieren of de eiwitten worden deze verwerkt in gebak, brood of andere deegwaren. Het luchtig geklopte ei houdt zijn lucht vast. Vervolgens zet deze lucht in de oven uit. Dit zorgt voor het rijzen. Doordat de eiwitten stollen kan de lucht niet meer ontsnappen.

Ei als plakmiddel:

Ei wordt ook vaak gebruikt als plakmiddel bij bijvoorbeeld het dichtvouwen en plakken van bladerdeeg, pasteitjes of andere deeg vormen. Klop je ei met een vork los en smeer het ei dun met een kwastje over het deeg. Wanneer de eiwitten bij het verhitten in de oven stollen, zal het deeg vast geplakt zitten.

Ei als glansmiddel:

Een losgeklopt ei wordt vaak gebruikt als glansmiddel. Klop je ei los en bestrijk je gebak, brood of deegwaren met het losgeklopte ei en het zal een mooie glans krijgen. De eiwitten zorgen voor de glans en het eigeel voor wat extra kleur.

Ei als zelfstandig gerecht:

Naast al deze superhandige functies van het ei, is ei ook gewoon ontzettend lekker! Ook als zelfstandig gerecht zijn er vele variaties mogelijk. De klassiekste en bekende eiergerechten zijn:
– omelet
– gekookt ei
– gepocheerd ei
– roerei
– spiegelei

Functie van een ei vervangen door alternatief:

Er zijn enkele producten die de functie van een ei kunnen vervangen. Dit is vooral belangrijk bij een veganistische leefstijl. Producten met een bindende werking zoals een ei dat heeft zijn bijvoorbeeld tofu, agaragar, bakpoeder en sojaproducten. Voor het nabootsen van de smaak van ei kun je de specerij Kala Namak gebruiken. Bij het gebruik van sojaproducten als bindende functie kun je het beste de volgende verhoudingen aanhouden:

  • 1 ei = 50 gr tofoe
  • 1 ei = 60 ml sojayoghurt naturel
  • 1 ei = 50 ml sojaroom
  • 1 ei = 80 ml sojamelk

 

Tags: Eieren
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Eieren

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief