• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Geraspte kaas; de voordelen van zelf raspen

Kaas raspen? Dat doe je toch zelf!

door Elise de Haan
in Kookschool
0
2
Geraspte kaas

Geraspte kaas – Kaas gebruik je waarschijnlijk bij het bereiden van veel gerechten. Of je nu een lasagne, een pizza, een aardappelgratin of een salade maakt, het toevoegen van kaas geeft altijd een heerlijke smaak aan je maaltijd. Vaak gebruik je dan geraspte kaas voor zulke bereidingen. Want dat kun je makkelijk door het gerecht verdelen en het smelt gelijkmatig. Helaas komt die geraspte kaas vaak uit een zakje. Dat is erg jammer, want er zijn genoeg redenen om kaas aan een stuk te kopen en zelf de rasp te pakken.

De voordelen van zelf geraspte kaas

Werk verser en bepaal zelf de juiste smaak en structuur

Maar waarom zou je kaas zelf raspen in plaats van een kant-en-klaar zakje geraspte kaas te kopen? Ten eerste, zelf raspen zorgt voor een betere smaak. Als je kaas koopt die al geraspt is, kan het maar zo zijn dat die kaas niet zo vers is als je denkt. De kaas kan worden blootgesteld aan lucht en vochtigheid, wat de smaak kan beïnvloeden. Door zelf te raspen ben je er zeker van dat de kaas vers is en je kunt zelf de gewenste textuur van de kaas bepalen door te kiezen voor een grove of een fijnere rasp. Daarnaast kun je ook meer variatie aanbrengen in de smaak van je gerechten. Want er zijn heel veel verschillende soorten kaas die je kunt raspen. Denk aan onze Nederlandse Gouda in verschillende soorten, maar ook harde geitenkaas laat zich goed raspen. Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten buitenlandse kaas zoals Parmezaanse kaas, Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Mozzarella, et cetera, die je heel goed zelf kunt raspen. Door verschillende soorten kaas te gebruiken, kun je je gerecht een unieke smaak mee geven en een heerlijke nieuwe variaties op je gerechten bedenken.

Goedkoper en het voorkomt verspilling

Zelf raspen is zeker ook een goedkopere optie. Kant-en-klare geraspte kaas is vaak veel duurder dan een blok kaas. Door de kaas zelf te raspen kun je dus geld besparen en het kan je zelfs helpen om voedselverspilling te verminderen. Als je een blok kaas koopt en deze zelf raspt, kun je de kaas gebruiken wanneer je het nodig hebt en precies de juiste hoeveelheid raspen en zelf kiezen hoe grof je de kaas raspt. De rest van de kaas kun je dan bewaren voor later gebruik. Daarnaast is zelf kaas raspen ook gewoon leuk om te doen. Het kan ook een leuke manier zijn om kinderen te betrekken bij het bereiden van de maaltijd en ze iets te leren over verschillende soorten kaas en hoe je deze raspt.

Tot slot is het raspen van kaas ook een heel fijne manier om meer controle te hebben over wat je eet. Als je zelf kaas raspt, weet je precies welke ingrediënten er in je gerecht gaan. En ook belangrijk, als je voortaan zelf kaas raspt, kun je ook heel makkelijk restjes kaas opmaken, die anders misschien te lang in de koelkast blijven liggen en uiteindelijk beschimmeld en wel in de vuilnisbak belanden. Kortom, er zijn vele redenen waarom je kaas zelf zou moeten raspen. Zelf geraspte kaas is gewoon lekkerder, je hebt meer variatie in smaken, het is goedkoper, het is leuk om te doen, en het geeft je meer controle over wat je eet. Dus, waar wacht je nog op? Haal een blok kaas in huis en begin met raspen!

Geraspte kaasWelke rasp gebruik je om kaas te raspen?

Je hebt besloten om voortaan zelf kaas te raspen. Dan is het fijn als je ook de beschikking hebt over een goede rasp. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een rasp.

Handraspen: Dat is een rasp aan een handvat met één formaat raspgaatjes. Op zich handig, maar om verschillende dingen te kunnen raspen heb je dus al snel meerdere exemplaren nodig. Er zijn ook dergelijke raspen in het model van een kaasschaaf.

Blokraspen: Een heel handige tool, en een die de relatief kleine investering beslist waard is, is een blokrasp. Een blokrasp is een combinatie van vier verschillende raspen. Meestal is er een kant waarmee je dunne schijfjes kunt raspen, die gebruik je bijvoorbeeld voor het schaven van komkommer voor een komkommersalade. De andere drie kanten van de blokrasp hebben elk een andere grofheid, een fijne, een middelfijne en een grove rasp. En deze zijn dus heel geschikt voor het zelf maken van geraspte kaas.

Raspmolens voor de keukenmachine: Verder zijn er nog raspmolentjes, waar vaak ook raspen in verschillende formaten worden bijgeleverd. Ben je in het gelukkige bezit van een keukenmachine? Hier kun je vaak een raspsysteem bij kopen die je op de keukenmachine kunt bevestigen. Dit soort accessoires is meestal niet goedkoop. Toch is het wel iets om over na te denken als je die dure keukenmachine toch al hebt. Zeker als je vaak dingen raspt, en in grote hoeveelheden, is het bijzonder handig. Je kunt zo’n rasp natuurlijk, behalve om kaas te raspen, ook gebruiken om heel snel een rauwkostsalade of iets dergelijks te maken.

Maar in principe heb je voor het raspen van kaas ook genoeg aan een handrasp, of blokrasp. Let er wel op dat je een kwalitatief goede rasp, of meerdere raspen, aanschaft. Je kunt beter iets meer geld uitgeven voor een goede en scherpe rasp waarmee je jarenlang vooruit kunt, dan een goedkoop exemplaar dat je na een jaar gebruiken kunt afdanken. Een rasp kun je kopen in een winkel in huishoudspeciaalzaak en in iedere winkel die kookaccessoires verkoopt.

Raspen
Raspen
Tags: Kaas
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken
Kookschool

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade
Kookschool

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

vlees ontdooien
Kookschool

Vlees ontdooien; met deze tips lukt het beter

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen; dit is waar je op moet letten

Kalfsbouillon
Kookschool

Kalfsbouillon

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Reacties 2

  1. Janneke says:
    2 maanden geleden

    Geraspte kaas kun je ook heel goed invriezen!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Inderdaad Janneke, dank voor de tip 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

zes + 14 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen