Geraspte kaas – Kaas gebruik je waarschijnlijk bij het klaarmaken van veel gerechten. Of je nu een lasagne, een pizza, een aardappelgratin of een salade maakt, het toevoegen van kaas geeft altijd een heerlijke smaak aan je maaltijd. Vaak gebruik je dan geraspte kaas voor zulke bereidingen. Want dat kun je makkelijk door het gerecht verdelen en het smelt gelijkmatig. Helaas komt die geraspte kaas vaak uit een zakje. Dat is erg jammer, want er zijn genoeg redenen om kaas aan een stuk te kopen en zelf de rasp te pakken.
De voordelen van zelf geraspte kaas
Werk verser en bepaal zelf de juiste smaak en structuur
Maar waarom zou je kaas zelf raspen in plaats van een kant-en-klaar zakje geraspte kaas te kopen? Ten eerste, zelf raspen zorgt voor een betere smaak. Als je kaas koopt die al geraspt is, kan het maar zo zijn dat die kaas niet zo vers is als je denkt. De kaas kan worden blootgesteld aan lucht en vochtigheid, wat de smaak kan beïnvloeden. Door zelf te raspen ben je er zeker van dat de kaas vers is en je kunt zelf de gewenste textuur van de kaas bepalen door te kiezen voor een grove of een fijnere rasp.
Daarnaast kun je ook meer variatie aanbrengen in de smaak van je gerechten. Want er zijn heel veel verschillende soorten kaas die je kunt raspen. Denk aan onze Nederlandse Gouda in verschillende soorten, maar ook harde geitenkaas laat zich goed raspen. Natuurlijk zijn er ook allerlei soorten buitenlandse kaas zoals Parmezaanse kaas, Emmentaler, Gruyère, Cheddar, Mozzarella, et cetera, die je heel goed zelf kunt raspen. Door verschillende soorten kaas te gebruiken, kun je je gerecht een unieke smaak meegeven en een heerlijke nieuwe variaties op je gerechten bedenken.
Goedkoper en het voorkomt verspilling
Zelf raspen is zeker ook een goedkopere optie. Kant-en-klare geraspte kaas is vaak veel duurder dan een blok kaas. Door de kaas zelf te raspen kun je dus geld besparen en het kan je zelfs helpen om voedselverspilling te verminderen. Als je een blok kaas koopt en het zelf raspt, kun je de kaas gebruiken als je het nodig hebt en precies de juiste hoeveelheid raspen en zelf kiezen hoe grof je de kaas raspt. De rest van de kaas kun je dan bewaren voor later gebruik. Daarnaast is zelf kaas raspen ook gewoon leuk om te doen. Het kan ook een leuke manier zijn om kinderen te betrekken bij het klaarmaken van de maaltijd en ze iets te leren over verschillende soorten kaas en hoe je die raspt.
Als je zelf kaas raspt, kun je makkelijk restjes opmaken
Tot slot is het raspen van kaas ook een heel fijne manier om meer controle te hebben over wat je eet. Als je zelf kaas raspt, weet je precies welke ingrediënten er in je gerecht gaan. En ook belangrijk, als je voortaan zelf kaas raspt, kun je ook heel makkelijk restjes kaas opmaken, die anders misschien te lang in de koelkast blijven liggen en uiteindelijk beschimmeld en wel in de vuilnisbak belanden. Kortom, er zijn veel redenen waarom je kaas zelf zou moeten raspen. Zelf geraspte kaas is gewoon lekkerder, je hebt meer variatie in smaken, het is goedkoper, het is leuk om te doen, en het geeft je meer controle over wat je eet. Dus, waar wacht je nog op? Haal een blok kaas in huis en begin met raspen!
Welke rasp gebruik je om kaas te raspen?
Je hebt besloten om voortaan zelf kaas te raspen. Dan is het fijn als je ook de beschikking hebt over een goede rasp. Er zijn verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een rasp.
Handraspen
Dat is een rasp aan een handvat met één formaat raspgaatjes. Op zich handig, maar om verschillende dingen te kunnen raspen heb je dus al snel meerdere exemplaren nodig. Er zijn ook dergelijke raspen in het model van een kaasschaaf.
Blokraspen
Een heel handige tool, en een die de relatief kleine investering zeker waard is, is een blokrasp. Een blokrasp is een combinatie van vier verschillende raspen. Meestal is er een kant waarmee je dunne schijfjes kunt raspen, die gebruik je bijvoorbeeld voor het schaven van komkommer voor een komkommersalade. De andere drie kanten van de blokrasp hebben elk een andere grofheid, een fijne, een middelfijne en een grove rasp. En die zijn dus heel geschikt voor het zelf maken van geraspte kaas.
Raspmolens voor de keukenmachine
Verder zijn er nog raspmolentjes, waar vaak ook raspen in verschillende formaten worden bijgeleverd. Ben je in het gelukkige bezit van een keukenmachine? Hier kun je vaak een raspsysteem bij kopen die je op de keukenmachine kunt bevestigen. Dit soort accessoires is meestal niet goedkoop. Toch is het wel iets om over na te denken als je die dure keukenmachine toch al hebt. Zeker als je vaak dingen raspt, en in grote hoeveelheden, is het bijzonder handig. Je kunt zo’n rasp natuurlijk, behalve om kaas te raspen, ook gebruiken om heel snel een rauwkostsalade of iets dergelijks te maken.
Maar in principe heb je voor het raspen van kaas ook genoeg aan een handrasp, of blokrasp. Let er wel op dat je een kwalitatief goede rasp, of meerdere raspen, aanschaft. Je kunt beter iets meer geld uitgeven voor een goede en scherpe rasp waarmee je jarenlang vooruit kunt, dan een goedkoop exemplaar dat je na een jaar gebruiken kunt afdanken. Een rasp kun je kopen in een winkel in huishoudspeciaalzaak en in iedere winkel die kookaccessoires verkoopt.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Er zijn ook handraspen die dunne schijfjes kunnen snijden én 2 grofheden kunnen raspen.
Die zijn er ongetwijfeld, Jorias. We hebben in het artikel de meest gebruikte soorten besproken.
Geraspte kaas kun je ook heel goed invriezen!
Inderdaad Janneke, dank voor de tip 😉