• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Eten voor onderweg; zo wordt reizen een feestje

0
Eten voor onderweg

Eten voor onderweg; zo wordt reizen een feestje – Met de vakantie in het vooruitzicht moet er heel veel worden geregeld: de bestemming, misschien vaccinaties, de inhoud van de koffers en last, but not least: het eten voor onderweg. Want of je nu in de auto, de trein, bus, boot of het vliegtuig zit: de reis is meestal lang en de verveling slaat al gauw toe. Dan wil je snacken – de kinderen al helemaal. Met deze tips wordt reizen een feestje. Een goede mix van lekker gezond en gezellig, zonder kliederen en zonder geklier.

Eten voor onderweg; zo wordt reizen een feestje

Voordat ik je vertel welk eten voor onderweg je vooral wél moet meenemen, eerst even de don’t’s:

Vermijd chocolade en ander voedsel dat kan gaan smelten en/of kleven.

Zelf gesmeerde broodjes blijven maar een paar uur lekker, eet die het eerste op.

Kijk uit met bederfelijke waar als vis en filet Américain.

Vermijd heftige geuren als pindakaas, als dat voor irritaties of – erger nog- misselijkheid zorgt.

Snoep is prima, maar met mate. Kinderen (en volwassenen) worden er uiteindelijk hyper van en misselijk.

Water, water, water

eten voor onderweg - waterOp nummer één moet je echt water neerzetten. Liefst koud, fris water, zeker als je naar een warme bestemming gaat.

Reken voor de zekerheid op 200 ml. p.p. per uur.

Kleine flesjes van 1/2 liter zijn makkelijker te hanteren dan grote flessen van 1 liter of meer.

Koop of vul genoeg flesjes de avond van tevoren, zorg dat ze net niet helemaal vol zitten, doe er een stukje citroen of limoen bij en leg ze – op een paar flesjes na – in de vriezer. Zo blijven je flesjes lang koel en hoef je ook niet heel veel koelelementen – die nemen alleen maar ruimte in een koelbox – te gebruiken.

Zorg ook voor een paar flesjes die gewoon in de ijskast hebben gelegen, die je als eerste opdrinkt.

Zet eventueel de namen van iedereen op de flesjes: zo krijg je geen ruzie en kun je als ouder ook een beetje bijhouden hoeveel iedereen drinkt.

Gezonde, hartige snacks

Als je reist heb je af en toe iets hartigs nodig. Al is het maar om niet te veel vocht te verliezen tijdens de reis. Bovendien merk ik zelf, dat ik van hartig eten alerter blijf achter het stuur, dan van zoet eten. Zoetigheid geeft even een piek, maar daarna wordt ik vaak slaperig.

Rauwkost

Rauwkost doet het prima onderweg. Zelf ben ik fan van komkommer. Gewoon, één of 2 komkommers in plakjes van 1 cm. dik gesneden in een ziplock zakje of makkelijk afsluitbaar bakje. Maar ook snacktomaatjes, radijsjes, worteltjes en (kleine) paprikaatjes doen het prima. Verwijder van te voren wel even vast de steelaanzet, dat scheelt gedoe op de achterbank.

Eieren

Gekookte (kwartel)eieren. Kook eieren hard, laat ze schrikken, pel ze en doe ze in een bakje in de ijskast. De liefhebber doet nog wat zout en/of peper per eitje in een beetje aluminiumfolie dat je oprolt tot een hulsje en zo makkelijk over het eitje kan strooien. Of kies voor de veel kleinere, handzame, kwarteleitjes!

Gedroogd vlees

Beef jerky
Beef jerky

Gedroogd vlees: Een grote hit bij ons voor onderweg is gedroogd vlees; gedroogde worstjes en/of beef jerky. Dit is een vreselijk lekkere snack, die je bij de meeste buitensportwinkels kunt kopen, maar natuurlijk ook eenvoudig zelf kunt maken (mits je een beetje geduld hebt, want het drogen duurt een paar uur).

 

Groentechips

Groentechips, zijn over het algemeen iets gezonder dan gewone chips en hebben als bijkomend voordeel dat je minder kruimelen. Want dat is nu het jammere van veel chips.

 

Knabbeltjes

Noten zitten boordevol gezonde voedingsmiddelen, en zijn een welkome snack. Je moet er alleen niet te veel van eten, want het zijn wel calorie-bommetjes. Een leuk alternatief zijn de geroosterde kikkererwten. Ze eten weg als nootjes!

Popcorn

Popcorn heb je zelf zo gemaakt: doe een eetlepel plantaardige olie in een grote pan (met deksel), giet er een laagje maiskorrels over, deksel erop en zet het vuur halfhoog. Nu wachten tot het gaat ploppen, schudden en pas weer open doen als het ploppen is gestopt. Je hebt nu een volle pan popcorn! Lekker met (kruiden)zout.

Broodjes en wraps

Belegde broodjes worden gauw zompig. Eet ze daarom relatief snel op. Of leg er wat ijsbergsla tussen voor een beetje bite. Een goed alternatief zijn de gevulde broodjes zoals krentenbollen, worstenbroodjes of kaasbroodjes.

Belegde broodjes

Om de feestvreugde te verhogen, kun je broodjes of boterhammen feestelijk beleggen. Plakjes ei, komkommer, blaadje sla, gegrilde groenten…

Gevulde broodjes

eten voor onderweg
Hartige olijvenbroodjes

Kies maar uit: Broodjes met gedroogde tomaatjes en kruiden, Grieks gevuld brood met feta en spinazie, zoete ricotta honingbroodjes, knoflookbroodjes met kaas en basilicum, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes, bapao, zachte cranberry-rozijnenbroodjes.

Wraps

Ideaal voor onderweg. Alle variaties mogelijk. Goede manier van restverwerking ook. Restje vlees en.of groente over? Snijd het in reepjes, met een beetje mayo of roomkaas, restje kaas en een blaadje sla heb je een heerlijk hapje voor onderweg.

Zoet

Natuurlijk mag zoet niet ontbreken bij het eten voor onderweg. Bedenk alleen dat zoet niet alleen maar snoep hoeft te zijn!

Fruit

Niet elk fruit is geschikt voor onderweg. Maar wel: appel (eventueel al in partjes, met wat citroensap besprenkeld tegen bruin worden); druiven, aardbeien, mandarijntjes en bosbessen.

Snoepgoed

Vermijd chocolade en te kleverige snoepjes. Verder in te vullen en aan te vullen naar eigen smaak. Voor de liefhebber: maak je eigen spekkies!

Koekjes

We hebben een heleboel keuze: havermoutkoeken, boterkoek, Jan hagel, Weesper moppen, sprits, zandkoekjes, ontbijtkoek, mueslirepen. Klik hier voor alle bakrecepten.

Tips tenslotte:

Eten voor onderweg geeft meestal ook troep voor onderweg. Neem extra (ziplock)zakjes mee voor restjes, een paar (vuilnis)zakje voor het afval – dat kun je dan bij elke stopbeurt weggooien – en natte doekjes om je handen en gezicht mee schoon te maken.

Laat iedereen zijn eigen snoepzakje van tevoren samenstellen, dan krijg je daar geen ruzie over op de achterbank.

Maak van tevoren duidelijke afspraken wanneer en hoeveel snoep er mag worden gegeten.

betrek je kinderen bij de (gezonde) keuzes van je eten voor onderweg. Laat ze meehelpen bij het inkopen en klaarmaken. Grote kans dat ze ook met meer plezier de gezonde dingen gaan eten.

Goede reis!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.