Gezellige hapjes en plankjes; Tips en trucs – We kennen het vast allemaal. Een verjaardag vieren we met hapjes. Een stel vrienden komt even langs, een plankje kaas en worst op tafel. Je kinderen komen op zondagmiddag en je wilt graag even wat lekker hartigs erbij. Een plankje met kaas en worst staat regelmatig op onze tafels. Het is onze manier om het gezellig met elkaar te maken. Nog leuker is het als het plankje er ook nog eens gezellig en smakelijk uit ziet. Daarom hebben wij bij Lekker Tafelen alle tips en trucs voor een gezellig en smakelijk plankje voor je op een rijtje gezet.
Dé tips en trucs voor een gezellige hapjes op tafel.
1. Kies voor een gezellige plank, een mooi bord of een prachtige schaal. Goed gereedschap is immers het halve werk.
2. Je hebt snel teveel hapjes, maar je wilt ook niet te weinig hebben. Een goede richtlijn is daarom gemiddeld 3 hapjes per uur. Dit wel afhankelijk van je type gasten. Heb je grote of kleine eters dan kun je het aanpassen naar een hapje meer of minder per uur. Ook het tijdstip moet je meerekenen. Is het rond etenstijd dan kun je iets meer rekenen. Is het vlak na een maaltijd dan bijvoorbeeld iets minder.
3. Houd rekening met het soort gasten dat je krijgt. Durven ze te proberen of houden ze het liever op veilig.
4. Zorg ervoor dat de hapjes op de schaal soort bij soort staan en dat het niet rommelig oogt.
5. Neem niet teveel soorten hapjes, beter veel van weinig i.p.v. een klein beetje van veel soorten.
6. Ga voor verschillende texturen en smaken, alles is al gauw zacht; leverworst, kaas, droge worst, Zeeuws spek etc. Zorg ervoor dat je iets krokant en/of iets zachts, iets zoets, iets pittigs, iets kruidigs etc. hebt voor een mooie gevarieerde plank.
7. Zorg voor kleur op je plankje. Een bordje met hapjes is al gauw bruin en geel van de kaas en worst. Varieer met kleur door er ook minitomaatjes aan toe te voegen of plakjes komkommer en deze niet apart in een schaaltje te doen.
8. Kleed je plankje aan met bijvoorbeeld dipsausjes. Heb je bijvoorbeeld kaas op je plankje serveer er dan ook een schaaltje lekkere mosterd bij of zelfs 2 soorten. Maak een yoghurtdip voor stengeltjes bleekselderij of een doe een beetje BBQ-saus voor bij de worst. Probeer gewoon eens verschillende sausjes uit bij je hapjes.