Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hollands zuiglamsvlees

0 1.375

Wat zuiglamsvlees onderscheidend maakt van ander lamsvlees is dat het zuiglam uitsluitend is gevoed met moedermelk. Het vlees krijgt hierdoor een subtiele uitgesproken smaak en geniet hierdoor ook een ongekende malsheid. Het vlees is nog steeds vol met melk en daarom ook wat witter van kleur dan het gewone lamsvlees. Het is een veelzijdig soort vlees wat goed gecombineerd kan worden met vele kruiden, zoete en zure smaken. Het belangrijkste voordeel van het zuiglamsvlees is dat het rijk is aan eiwitten, vitamine B12 en zink (goed voor de botten en het hart).

Goed te combineren met lamsvlees:

  • Kruiden: basilicum, dragon, rozemarijn, munt, salie, tijm en knoflook
  • Smaken: mosterd en citroen
  • Zoete producten: appels, pruimen, gedroogde abrikozen en honing

De lekkerste delen lamsvlees en hoe ze te bereiden:

Been

De lamsbout langzaam laten garen in de oven op 160 ℃ graden.
Braad ongeveer 45 minuten voor “rare”, 60 minuten voor “medium” en 75 minuten voor “well done”. Voor het gemak en nauwkeurigheid gebruik een kerntemperatuurmeter. De kerntemperatuur van de lamsbout moet minimaal 50 ℃ graden zijn.

Schouder

De schouder dient gestoofd te worden. Laat boter smelten in de stoofpan en braad de schouder in ongeveer 2 minuten rondom bruin. Voeg water, bouillon of rode wijn toe, totdat de schouder onder staat. Vervolgens ongeveer 2.5 uur laten stoven.

Buik

De lamsrack wordt het lekkerst in de koekenpan of op de barbecue. Boter laten smelten, ongeveer 2 minuten rondom bruin bakken op hoog vuur en vervolgens ongeveer 20 minuten op laag vuur rustig laten braden.

Op de barbecue:

Leg de racks eerst met de vleeszijde boven het vuur om dicht te schroeien. De botjes steken over de rand om verbranden te voorkomen. Draai de racks na een minuut of 4. Ze moeten makkelijk van het rooster loskomen anders ben je te vroeg. De botjes steken weer over de rand.

Na 4 minuten, draai de racks nogmaals en doe de deksel op de barbecue. Zorg er weer voor dat de botjes over de rand steken. Na 5 minuten draai je de racks om. Sluit de barbecue met de botjes over de rand. Na nog eens 5 minuten zijn de racks klaar.

Laat de racks voor het aansnijden nog een minuut of 5 nagaren onder wat aluminiumfolie.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer