Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koolzaadolie; Goud uut Hollandse polders

Koolzaadolie is een prachtig, puur en smaakvol alternatief voor olijfolie en….. van eigen bodem!!!! Experimenteer eens met pure koolzaadolie.

7 1.517

Koolzaadolie; Goud uut Hollandse polders – Koolzaad. Hoor je de naam dan moet je misschien even denken. Zie je het staan in de polder dan herken je het onmiddellijk. Van koolzaad maak je koolzaadolie of biobrandstof. In feite hetzelfde toch? In de auto wil je alleen de beste olie in de leidingen hebben om te voorkomen dat het stuk gaat. We hopen dat je ook zo denkt over de olie die je consumeert. Doe je dat? Dan heb je alle reden om verder te lezen over koolzaadolie!


Olijfolie of toch….

Voor gebruik in de keuken is er eigenlijk maar één olie. Olijfolie. Althans dat denken we. Kenners kiezen dan voor de extra vierge. Maar wat weten we eigenlijk van olie? Koolzaad olie is een prachtig, puur en smaakvol alternatief voor olijfolie en….. van eigen bodem!!!! Door kleur, kwaliteit en de echt pure eigenschappen wordt het verkocht onder de merknaam Hollands Goud. Anno 2015 kijken we wat anders naar namen, slogans en verpakkingen. En dus gingen we op ondezoek uit. Lees maar mee.

Koolzaad; ontdekt in de oorlog

Meestal wordt koolzaad gekoppeld aan Duitsland. Klopt, daar is koolzaad al helemaal ingeburgerd en wordt gebruikt voor bio brandstof. In de oorlog ontdekten we ook in Nederland deze rijkdom. Maar bio brandstof, daar hebben wij Nederlanders geen belangstelling voor. Door eindeloos experimenteren ontdekte Antoon Kleverkamp in Schalkhaar (bij Deventer) de koolzaadolie als Hollands Goud in de keuken. Een bezoekje aan Antoon deed ons culinaire hart maar ook ons Nederlandse polderhart echt sneller kloppen.

Pure passie uit de polder

Antoon Kleverkamp stapte door persoonlijke omstandigheden over van veeteler naar de akkerbouw. Inmiddels is hij het terecht trotse gezicht achter Hollands Goud koolzaadolie. Koolzaad wordt vooral verbouwd in Gelderland en Overijssel maar is tegenwoordig op veel meer plaatsen in Nederland te vinden. Maar liefst 120 koolzaadtelers hebben zich verenigd in een coöperatie om kennis te delen. Samen staan zij achter een gezond en duurzaam product. Koolzaad bloeit vroeg en zorgt ervoor dat bijen na een lange winter aan de benodigde energie komen. Zo groeien bijenvolken die later weer zorgen voor de bestuiving. En laten we eerlijk zijn, dat kunnen de bijen anno 2015 heel goed gebruiken. Daarnaast zorgt koolzaad voor een verbetering van de bodem. De wortels van koolzaad groeien diep en activeert leven in de bodem. Je zou de koolzaadolie alleen al gaan gebruiken vanwege de duurzaamheid.

koolzaadolie Hollands Goud

Koolzaadolie: Lekker en gezond

Koolzaadolie is puur natuur. Hij behoort tot de meest zuivere en smaakvolle olieën. Koolzaadolie is van nature rijk aan Omega 3 vetzuren, bevat veel vitamine E (antioxidant) maar ook onverzadigde vetzuren Omega 6 vetzuren en een laag aandeel verzadigde vetzuren.

Duurzaam persen

Het persproces is al even duurzaam. Het koolzaad kan prima een jaar bewaard worden onder de juiste omstandigheden. De hoeveelheid vocht in het zaad is daarbij enorm van belang. Dit koolzaad wordt gebroken en gesplitst in kernen en schalen. Uit de kernen wordt twee keer olie geperst. De eerste persing wordt gedaan onder een temperatuur van 40 graden waardoor alle smaakstoffen, aroma’s en gezonde eigenschappen behouden blijven. Daarna wordt nogmaals geperst. Deze olie wordt gebruikt als basis om te raffineren of om te verwerken in diervoeder. Uit de schalen wordt vervolgens nog olie gewonnen die gebruikt wordt voor het opwekken van energie die weer gebruikt wordt om olie te persen. Uiteindelijk blijft de zeer eiwitrijke koolzaadkoek over die gebruikt wordt in diervoeder. Een duurzaam alternatief voor de geïmporteerde, genetisch gemodificeerde soja. Er wordt dus letterlijk niets verspild uit het koolzaad.

Meer weten?

De Hollands Goud koolzaadolie is in 2 varianten verkrijgbaar in bijna alle supermarkten. Deze duurzame olie vinden wij een absolute aanrader in de keuken. Koolzaadolie is lekker, gezond, duurzaam en een lokaal product. Wil je meer weten? Kijk dan eens op:

Websitewww.hollands-goud.nl

koolzaadolieDoen

Op de foto zie je de twee soorten koolzaadolie die overal verkrijgbaar zijn. De olie staat op de bijenkast met op de achtergrond het (toen al bijna uitgebloeide koolzaadveld.

Puur

De olie met de naam puur is geschikt voor salades en dressings, koken en braden.

Bak & Braad

De olie met de naam bak&braad is geschikt voor grillen, wokken, bakken en braden. Deze olie behoud de smaak beter onder hoge temperaturen.

Laat het ons weten

Heb jij de koolzaadolie al eens geprobeerd? Laat hieronder jouw ervaring horen om ook andere te overtuigen deze pure, duurzame en lokale koolzaadolie te gaan gebruiken.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. Margaret Pronk zegt

  Koolzaad olie smaakt heerlijk boterachtig. Ik heb een vraag: zijn de gebruikte zaden genetisch gemanipuleerd?

  1. Redactie zegt

   Nee, zeker niet hoor Margaret!

 2. Joke Staal zegt

  We zijn jaarlijks altijd wel zo’n 2,5 maanden in zuid Duitsland te vinden. Daar kopen we ook al heel lang koolzaadolie (Rapsöil) gewoon daar bij de ALDI-SUD. Je ziet daar dan ook enorme velden met koolzaad staan. Ook in Tirol vinden we daar bij de supermarkt al lang koolraapolie. En niets duurder dan o.a. de goede olijfolie
  Hoezo echt Nederlands?

  1. Lekker Tafelen zegt

   Wij roepen niet dat het echt Nederlands is Joke. Zie deze zin: “Meestal wordt koolzaad gekoppeld aan Duitsland. Klopt, daar is koolzaad al helemaal ingeburgerd en wordt gebruikt voor bio brandstof. In de oorlog ontdekten we ook in Nederland deze rijkdom”.

 3. Ina zegt

  Grappig dat koolzaadolie Holland’s Goud wordt genoemd!
  Ik woon al 40 jaar in Canada, en DE huishoudolie hier was toen Canola, puur koolzaadolie. Ik gebuik het nog steeds als neutrale olie. Het is practisch smakeloos dus je kunt er zowel vlees in braden als pannenkoeken in bakken.

 4. Charles van den Brink zegt

  Ik kook al geruime tijd met koolzaadolie. Met koolzaadolie puur maak ik de lekkerste dressings en met bak en braad wordt alle ingredienten nog lekkerder.
  Mijn vrouw heeft een verhoogd cholesterol gehalte en koolzaadolie helpt erbij om de waarde binnen de marges te houden.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Mooi om te horen Charles, puurder en lokaler kan niet en voor jullie dubbel mooi dat het ook een boost geeft voor de gezondheid! Wat vinden jullie van de smaak van koolzaadolie?

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer