• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Strudel – een veelzijdige deegspecialiteit

door Samantha
in Kookschool
0
0
Apfelstrudel van filodeeg

Strudel – een veelzijdige deegspecialiteit

De ‘Apfelstrudel’, wie kent hem niet? Een baksel van flinterdun knisperdeeg met een vulling die wel wat aan onze appeltaart doet denken,  maar … Een appeltaart is iets van thuis, een strudel doet je aan vakantie denken, aan sneeuw aan bergen,  aan het lieflijke Oostenrijkse landschap of aan het elegante Wenen.

Een strudel is een draaikolk

Strudel betekent letterlijk ‘draaikolk’. Het gebak heeft deze naam gekregen omdat de kern van de strudel zou lijken op een draaikolk. Strudel verwijst dus naar de vorm van het gebak, apfel naar de vulling. Het deeg wordt voorzichtig flinterdun uitgetrokken, overgoten met een vulling en vervolgens opgerold. Men spreekt in dit verband van een ‘gezogener’ (uit-getrokken, uitgerekte) strudel. Een enkele keer wordt ook bladerdeeg gebruikt en er zijn zelfs een aantal strudel recepten die aardappeldeeg of gistdeeg gebruiken.  Er zijn namelijk ook talloze andere vullingen denkbaar, zowel zoete als hartige.

De oorsprong van de Strudel

Hoewel we de strudel kennen als typisch Oostenrijks of Duits gebak, ligt de oorsprong ervan in Arabië. Via Egypte, Palestina en Syrië kwam het recept uiteindelijk terecht in Turkije in de vorm van Baklava. Nadat de Ottomanen in 1453 Constantinopel veroverd hadden, zou het recept voor de Turkse Baklava, bij verschillende vluchtelingenstromen, via de Balkan in Wenen terecht zijn gekomen. Tijdens deze tochten werd de baklava gebruikt als rantsoen omdat het lang houdbaar zou zijn. Het deeg dat gebruikt wordt voor de baklava is dus gelijk aan het deeg dat gebruikt wordt voor de apfelstrudel, en zo zou de basis van de Wiener Apfelstrudel zijn gelegd.

Hoe oud de strudel werkelijk is zal waarschijnlijk altijd een mysterie in de keukengeschiedenis blijven. Het oudst bekende strudel recept komt uit een manuscript uit 1696 , dat de titel “Chef Puech ” draagt ​​en kan in de “Vienna City Library” worden bekeken .

Een echte strudel bakken is niet zo makkelijk als je zou denken

Een authentieke strudel, een Wiener Apfelstrudel,  wordt niet van (kant- en – klaar) bladerdeeg gemaakt. Traditioneel wordt strudel deeg gemaakt van broodmeel, ook wel bakkersmeel genoemd, water en olie. Voor het broodmeel wordt bewust gekozen omdat dit een hoog gehalte aan gluten heeft. Om de glutenstrengen goed te laten ontwikkelen moet er zeer intensief gekneed worden, waarna het deeg langere tijd moet rusten. De hoeveelheid gluten én de kwaliteit van de gluten zijn in dit recept zeer belangrijk. Gluten zorgen onder andere voor de elasticiteit van het deeg. Die elasticiteit maakt het mogelijk dit deeg zover uit te strekken, dat het zo dun wordt dat je er doorheen kan kijken. Het zelf maken van strudeldeeg is zeker mogelijk, echter door de arbeidsintensiviteit en een zekere moeilijkheidsfactor (het uitrekken van het deeg zonder dat dit breekt of scheurt) wordt het in de praktijk bijna niet meer gedaan. Een bijkomende factor voor de hobby kok is dat het juiste broodmeel slechts verkrijgbaar is bij speciaalzaken en/of molens. Een goed alternatief in deze is het filodeeg dat tegenwoordig bij bijna iedere supermarkt in de koeling te vinden is.

Een recept

De meeste bekende strudel is toch wel de apfelstrudel. De vulling bestaat uit in blokjes gesneden appel, kaneel, rozijnen en geroosterde broodkruimels. Als extra toevoeging zie je vaak noten en rum. De apfelstrudel wordt meestal warm geserveerd met vanille saus en/of ijs. Een recept voor een apfelstrudel met kant- en – klaar filodeeg vind je door hier  te klikken.

Strudels met andere vullingen

Langzaamaan werden er steeds meer vullingen voor de strudel bedacht, en nog steeds ontstaan er nieuwe recepten voor vullingen. De strudel biedt heel veel mogelijkheden voor zoete en hartige lekkernijen, het aantal variaties is eindeloos en wordt enkel beperkt door de creativiteit van de kok. Denk bijvoorbeeld aan:

Zoet:

  • De Walnoot Strudel; een vulling gemaakt van walnoten, suiker en slagroom.
  • Pompoen Strudel;  een vulling van pompoen, poedersuiker, rozijnen, noten en kaneel.

Hartig:

  • Bloedworst Strudel; een specialiteit uit de Pfalz regio, gemaakt van aardappel-strudel,  gevuld met spek, zuurkool en bloedworst.
  • Groente Strudel; gevuld met wortel, witte kool, bloemkool, geraspte kaas en gekruid met zout, peper en peterselie.

Ook het werken met kant- en – klaar filodeeg vergt misschien enige oefening. Het deeg is tamelijk kwetsbaar en scheurt of breekt snel als je het niet goed behandelt. Houd u daarom altijd aan het advies om ongebruikte vellen filodeeg onder een vochtige theedoek te leggen. Zo voorkomt u het uitdrogen en dus het scheuren van de vellen en kunt u op redelijk eenvoudige wijze naar hartenlust experimenteren met uw eigen Strudel recepten.

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

brioche deeg
Kookschool

Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)

Pizzadeeg zelf maken
Kookschool

Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf

Ovenschotel rode kool met filodeeg
Ovenschotel

Ovenschotel rode kool met filodeeg

groentetaartje
Quiche

Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges

zelf naanbrood bakken
Kookschool

Zelf naanbrood bakken

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671
Kookschool

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Kaiserschmarrn
Nagerecht

Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen