• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, februari 26, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Strudel – een veelzijdige deegspecialiteit

door Samantha
in Kookschool
0
0
Apfelstrudel van filodeeg

Strudel – een veelzijdige deegspecialiteit

De ‘Apfelstrudel’, wie kent hem niet? Een baksel van flinterdun knisperdeeg met een vulling die wel wat aan onze appeltaart doet denken,  maar … Een appeltaart is iets van thuis, een strudel doet je aan vakantie denken, aan sneeuw aan bergen,  aan het lieflijke Oostenrijkse landschap of aan het elegante Wenen.

Een strudel is een draaikolk

Strudel betekent letterlijk ‘draaikolk’. Het gebak heeft deze naam gekregen omdat de kern van de strudel zou lijken op een draaikolk. Strudel verwijst dus naar de vorm van het gebak, apfel naar de vulling. Het deeg wordt voorzichtig flinterdun uitgetrokken, overgoten met een vulling en vervolgens opgerold. Men spreekt in dit verband van een ‘gezogener’ (uit-getrokken, uitgerekte) strudel. Een enkele keer wordt ook bladerdeeg gebruikt en er zijn zelfs een aantal strudel recepten die aardappeldeeg of gistdeeg gebruiken.  Er zijn namelijk ook talloze andere vullingen denkbaar, zowel zoete als hartige.

De oorsprong van de Strudel

Hoewel we de strudel kennen als typisch Oostenrijks of Duits gebak, ligt de oorsprong ervan in Arabië. Via Egypte, Palestina en Syrië kwam het recept uiteindelijk terecht in Turkije in de vorm van Baklava. Nadat de Ottomanen in 1453 Constantinopel veroverd hadden, zou het recept voor de Turkse Baklava, bij verschillende vluchtelingenstromen, via de Balkan in Wenen terecht zijn gekomen. Tijdens deze tochten werd de baklava gebruikt als rantsoen omdat het lang houdbaar zou zijn. Het deeg dat gebruikt wordt voor de baklava is dus gelijk aan het deeg dat gebruikt wordt voor de apfelstrudel, en zo zou de basis van de Wiener Apfelstrudel zijn gelegd.

Hoe oud de strudel werkelijk is zal waarschijnlijk altijd een mysterie in de keukengeschiedenis blijven. Het oudst bekende strudel recept komt uit een manuscript uit 1696 , dat de titel “Chef Puech ” draagt ​​en kan in de “Vienna City Library” worden bekeken .

Een echte strudel bakken is niet zo makkelijk als je zou denken

Een authentieke strudel, een Wiener Apfelstrudel,  wordt niet van (kant- en – klaar) bladerdeeg gemaakt. Traditioneel wordt strudel deeg gemaakt van broodmeel, ook wel bakkersmeel genoemd, water en olie. Voor het broodmeel wordt bewust gekozen omdat dit een hoog gehalte aan gluten heeft. Om de glutenstrengen goed te laten ontwikkelen moet er zeer intensief gekneed worden, waarna het deeg langere tijd moet rusten. De hoeveelheid gluten én de kwaliteit van de gluten zijn in dit recept zeer belangrijk. Gluten zorgen onder andere voor de elasticiteit van het deeg. Die elasticiteit maakt het mogelijk dit deeg zover uit te strekken, dat het zo dun wordt dat je er doorheen kan kijken. Het zelf maken van strudeldeeg is zeker mogelijk, echter door de arbeidsintensiviteit en een zekere moeilijkheidsfactor (het uitrekken van het deeg zonder dat dit breekt of scheurt) wordt het in de praktijk bijna niet meer gedaan. Een bijkomende factor voor de hobby kok is dat het juiste broodmeel slechts verkrijgbaar is bij speciaalzaken en/of molens. Een goed alternatief in deze is het filodeeg dat tegenwoordig bij bijna iedere supermarkt in de koeling te vinden is.

Een recept

De meeste bekende strudel is toch wel de apfelstrudel. De vulling bestaat uit in blokjes gesneden appel, kaneel, rozijnen en geroosterde broodkruimels. Als extra toevoeging zie je vaak noten en rum. De apfelstrudel wordt meestal warm geserveerd met vanille saus en/of ijs. Een recept voor een apfelstrudel met kant- en – klaar filodeeg vind je door hier  te klikken.

Strudels met andere vullingen

Langzaamaan werden er steeds meer vullingen voor de strudel bedacht, en nog steeds ontstaan er nieuwe recepten voor vullingen. De strudel biedt heel veel mogelijkheden voor zoete en hartige lekkernijen, het aantal variaties is eindeloos en wordt enkel beperkt door de creativiteit van de kok. Denk bijvoorbeeld aan:

Zoet:

  • De Walnoot Strudel; een vulling gemaakt van walnoten, suiker en slagroom.
  • Pompoen Strudel;  een vulling van pompoen, poedersuiker, rozijnen, noten en kaneel.

Hartig:

  • Bloedworst Strudel; een specialiteit uit de Pfalz regio, gemaakt van aardappel-strudel,  gevuld met spek, zuurkool en bloedworst.
  • Groente Strudel; gevuld met wortel, witte kool, bloemkool, geraspte kaas en gekruid met zout, peper en peterselie.

Ook het werken met kant- en – klaar filodeeg vergt misschien enige oefening. Het deeg is tamelijk kwetsbaar en scheurt of breekt snel als je het niet goed behandelt. Houd u daarom altijd aan het advies om ongebruikte vellen filodeeg onder een vochtige theedoek te leggen. Zo voorkomt u het uitdrogen en dus het scheuren van de vellen en kunt u op redelijk eenvoudige wijze naar hartenlust experimenteren met uw eigen Strudel recepten.

Tags: Basisrecepten deegFilodeegOostenrijk
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kaiserschmarrn
Nagerecht

Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Pizzadeeg zelf maken
Kookschool

Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf

groentetaartje
Quiche

Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges

zelf naanbrood bakken
Kookschool

Zelf naanbrood bakken

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671
Kookschool

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei ( of bosuien ) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je...

Lees verder
Shakshuka

Shakshuka ( in saus gepocheerde eieren )

Bavarois van kwark met mandarijn

Bavarois van kwark met mandarijn

Handige kooktips

rijpe mango
Kookschool

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe mango. Gebruik hiervoor je zintuigen, kijk, voel en ruik...

Lees verder
Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • benjaminschot op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen