• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Verschillende soorten meel, wanneer gebruik je ze?

door Redactie
in Kookschool
Verschillende soorten meel, wanneer gebruik je ze?
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Verschillende soorten meel, wanneer gebruik je ze? – Hebben wij je al weten te overtuigen van de voordelen en het nut van de Hollandse korenmolens? Heeft het geresulteerd in het goede voornemen om kant-en-klare bakmixen te vervangen voor molenaarsmeel? Dan kunnen we je misschien een stukje verder helpen met onderstaand overzicht. Wat kun je met het assortiment van de molenaar?

Verschillende soorten meel

Al die verschillende soorten meel van de molenaar hebben hun eigen eigenschappen. Deze eigenschappen worden gevormd door heel veel factoren. Waar groeit het graan (klimaat), wat is de uitmalingsgraad (hoeveel kiem en zemel is er uitgemalen of gezeefd), hoeveel eiwit (gluten) bevat het meel (nodig voor een luchtiger resultaat). Je hebt best wat kennis nodig om hier goed je weg in te vinden. Kennis ontwikkel je door het gewoon te doen. Eenmaal begonnen zul je vanzelf gaan experimenteren en de voordelen van elke soort zelf ervaren. We zijn dan ook zeker benieuwd naar jouw bevindingen. Onderstaand schema is een mooie basis voor de beginnende thuisbakker.

Volkorenmeel is geschikt voor grove broodsoorten en koekjes

Meergranenmeel wordt eveneens voor de grovere broodsoorten gebruikt.

Tarwebloem is een goede basis voor wat stevigere broden, zuurdesembrood, en het zelf maken van pizzabodems en naan. Daarnaast gebruik je tarwebloem voor het bakken van cake of muffins en koekjes.

Patentbloem is geschikt voor luchtiger bakwerk. Vooral gebruikt voor witbrood, maar ook heel geschikt om die mooie luchtbellen in een ciabatta te vormen.

Maïsbloem wordt gebruikt vooral gebruikt voor het maken van torilla’s, koekjes en natuurlijk het bekende maïsbrood. Voor een goed resultaat wordt het over het algemeen gemengd met andere meelsoorten. Je combineert dan de specifieke smaak van maïsbloem met de goede eigenschappen van andere meelsoorten.

Boekweit wordt vooral in pannenkoeken, poffertjes en koekjes gebruikt. Voor boekweit geldt hetzelfde als voor Maïsbloem, combineer met andere meelsoorten, je kunt er dan ook gewoon een brood mee bakken.

Roggemeel is uiteraard geschikt voor roggebrood, maar wordt ook in diverse broden gebruikt en in knäckebröd.

Zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt voor cake en taarten.

Speltmeel is razend populair vanwege de gezonde eigenschappen. Bak er een heerlijk speltbrood van.

Voor pasta en pizza worden vooral de hardere tarwesoorten gebruikt. Lees er hier meer over.

Bakcursus: van meel naar brooddeeg

zelf brood bakken, zo vorm je deeg2Eenmaal de juiste keus gemaakt in meel of bloem? Dan is het tijd voor het vormen van een deeg. Maar hoe doe je dat? Lees de instructies van Xandra, waarin ze stap voor stap uitlegt hoe je een goed brooddeeg maakt.

Zo vorm je een deeg

Dit artikel is onderdeel van de serie: Lekkers van de molenaar; passie op je bord

 

 

Tags: zelfrijzend bakmeel

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes
Pannenkoeken

Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes

Mini tulband
Cake

Mini tulband van yoghurt met ananas en chocoladeglazuur

Citroenpudding
Nagerecht

Citroenpudding; een heerlijke klassieker

Scones met geitenkaas, honing en tijm
High Tea recepten

Scones met geitenkaas, honing en tijm

scones met karamel
High Tea recepten

Scones met karamel

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen