Verschillende soorten meel, wanneer gebruik je ze? – Hebben wij je al weten te overtuigen van de voordelen en het nut van de Hollandse korenmolens? Heeft het geresulteerd in het goede voornemen om kant-en-klare bakmixen te vervangen voor molenaarsmeel? Dan kunnen we je misschien een stukje verder helpen met onderstaand overzicht. Wat kun je met het assortiment van de molenaar?
Verschillende soorten meel
Al die verschillende soorten meel van de molenaar hebben hun eigen eigenschappen. Deze eigenschappen worden gevormd door heel veel factoren. Waar groeit het graan (klimaat), wat is de uitmalingsgraad (hoeveel kiem en zemel is er uitgemalen of gezeefd), hoeveel eiwit (gluten) bevat het meel (nodig voor een luchtiger resultaat). Je hebt best wat kennis nodig om hier goed je weg in te vinden. Kennis ontwikkel je door het gewoon te doen. Eenmaal begonnen zul je vanzelf gaan experimenteren en de voordelen van elke soort zelf ervaren. We zijn dan ook zeker benieuwd naar jouw bevindingen. Onderstaand schema is een mooie basis voor de beginnende thuisbakker.
Volkorenmeel is geschikt voor grove broodsoorten en koekjes
Meergranenmeel wordt eveneens voor de grovere broodsoorten gebruikt.
Tarwebloem is een goede basis voor wat stevigere broden, zuurdesembrood, en het zelf maken van pizzabodems en naan. Daarnaast gebruik je tarwebloem voor het bakken van cake of muffins en koekjes.
Patentbloem is geschikt voor luchtiger bakwerk. Vooral gebruikt voor witbrood, maar ook heel geschikt om die mooie luchtbellen in een ciabatta te vormen.
Maïsbloem wordt gebruikt vooral gebruikt voor het maken van torilla’s, koekjes en natuurlijk het bekende maïsbrood. Voor een goed resultaat wordt het over het algemeen gemengd met andere meelsoorten. Je combineert dan de specifieke smaak van maïsbloem met de goede eigenschappen van andere meelsoorten.
Boekweit wordt vooral in pannenkoeken, poffertjes en koekjes gebruikt. Voor boekweit geldt hetzelfde als voor Maïsbloem, combineer met andere meelsoorten, je kunt er dan ook gewoon een brood mee bakken.
Roggemeel is uiteraard geschikt voor roggebrood, maar wordt ook in diverse broden gebruikt en in knäckebröd.
Zelfrijzend bakmeel wordt gebruikt voor cake en taarten.
Speltmeel is razend populair vanwege de gezonde eigenschappen. Bak er een heerlijk speltbrood van.
Voor pasta en pizza worden vooral de hardere tarwesoorten gebruikt. Lees er hier meer over.
Bakcursus: van meel naar brooddeeg
Eenmaal de juiste keus gemaakt in meel of bloem? Dan is het tijd voor het vormen van een deeg. Maar hoe doe je dat? Lees de instructies van Xandra, waarin ze stap voor stap uitlegt hoe je een goed brooddeeg maakt.
Dit artikel is onderdeel van de serie: Lekkers van de molenaar; passie op je bord