• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 23, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zelf jus maken; Lekker nostalgisch

door Redactie
in Kookschool
Zelf jus maken; Lekker nostalgisch
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Zelf jus maken is heel eenvoudig. Ondanks dat we tegenwoordig van alle (wereld)markten thuis zijn, eet de gemiddelde Nederlander/Nederlandse nog steeds heel vaak aardappels, vlees en groente. En waarom ook niet: je kunt eindeloos variëren, je krijgt tenminste een gezonde portie groenten naar binnen en aardappels zorgen minder voor een insulinepiek dan (witte) pasta. Want dat laatste is tegenwoordig ook een hele discussie.

Wat jammer is, is dat de jus aan het verdwijnen is: het wordt té vet, te ouderwets en te ingewikkeld gevonden. Voedingsmiddelenfabrikanten spelen daar handig op in: jus uit een knijpfles met minder vet, druk je zó uit in de pan. Help! Nee! Niet doen!  Jus bevat de geconcentreerde smaak van je stukje vlees. Hoe lekkerder het stukje vlees waar je mee begon, des te lekkerder wordt de jus. Deze smaak komt weer los wanneer je een stukje vlees goed hebt gebraden. Je krijgt er dus meteen een klein stukje braadles bij, maar voor uitgebreidere informatie raad ik je aan om ons artikel In vier stappen het beste stukje vlees bakken te lezen.

Zo maak je zelf een lekkere jus:

Stap 1. Bakken: bak een lekker stukje vlees of vis

  • Zorg voor een lekker stukje vlees (of vis!) naar keuze.
  • Zorg dat het vlees niet ijskoud is, maar laat het al een half uur van te voren op kamertemperatuur komen.
  • Dep het vlees/de vis droog met een keukenrol.
  • Ik doe zelf altijd een klein scheutje olijfolie en een klont boter in de koekenpan, dan brandt de boter iets minder snel aan.
  • Zet de koekenpan op een redelijk hoog vuur en wacht totdat de pan goed heet is: alle boter is dan gesmolten en de luchtbelletjes worden kleiner.
  • Leg het vlees/de vis in de pan en keer het vlees liefst  maar één keer om, na ongeveer 2/3 van de totale baktijd. Dus, voor een karbonade die bijvoorbeeld 7 minuten moet bakken, pas na 4 en een halve minuut omdraaien. Dan krijg je een mooi bruin korstje én de lekkerste aanbaksels.

Stap 2. Deglaceren: week de smakelijke aanbaksels los met iets vloeibaars

  • Leg het gare vlees op een bord of plank.
  • Zet het vuur hoog en giet er p.p. ongeveer ¼ dl. vocht bij. Dat kan water zijn, maar voor meer smaak gebruik je witte- of rode wijn, sherry, madeira, vermouth whisky, bier, port of marsala. Liever geen drank? ook lekker: een scheutje (balsamico)azijn toevoegen aan het water. Helemaal lekker: om de jus op smaak te brengen met een vleesfond.
  • Roer met een houten pollepel de aanbaksels los en laat de jus een beetje inkoken.

Stap 3. Verfijnen: breng de jus op smaak

  • Proef de jus en breng hem naar wens nog op smaak met peper en zout of ook nog bijvoorbeeld met een beetje mosterd, een beetje worcestershiresaus.

Wil je een iets dikkere jus?

  • Monteren. Je kunt de jus ‘monteren’ met nog een extra klontje boter. Je zet het vuur dan uit en voeg dan koude boter toe, die je in klontjes hebt gesneden en roer nog even door met de garde.
  • Binden met beurre manié: je kunt de jus ook binden met een beurre manié. Dat is een deftige term voor een mengsel van gelijke hoeveelheden boter en bloem. Je kneed dat even samen tot een deegje en voegt het vervolgens toe aan de jus. Ook hier moet je eerst het vuur uitzetten en even goed met een garde roeren (anders houd je klontjes).

Tip: bak voor extra smaak aan de jus voordat je je vlees of vis gaat bakken, nog een paar uienringen of -snippers mee. Bak die eerst flink door (misschien wel 10 minuten, op een iets zachter vuur dan weer, dat wel) verwijder de uien en bak daarna het vlees of de vis.

Tip: Doe de jus door een zeef, zo blijven eventuele vleesrestjes achter en wordt de jus fluweelzacht!

Meteen aan de slag met zelf jus maken? Kogelbiefstuk met balsamico-jus

Voor 4 personen:kogelbiefstuk met jus

  • 4 kogelbiefstukken
  • 600-800 gr. aardappels
  • 600-800 gr. groenten naar smaak
  • 1 el. olijfolie
  • flinke klont boter + extra
  • 1 el. balsamicoazijn
  • peper en zout

Haal het vlees uit de ijskast.

Schil de aardappels en kook ze met koud, licht gezouten water gaar in ongeveer 20 minuten, giet ze af en houdt ze warm.

Ondertussen was en snijd je de groenten naar keuze en kook, bak of wok die, zoals je zelf wilt.

Dep het vlees schoon, bestrooi als je wilt vast met peper en zout (kan ook achteraf, de meningen hierover zijn verdeeld) en zet een ruime koekenpan op een redelijk hoog vuur. Voeg de olijfolie en een flinke klont boter toe en wacht tot de pan goed heet is.

Leg het vlees in de pan en zorg ervoor, dat er tussen alle stukken vlees nog wat ruimte over is. Teveel vlees in één pa n, zorgt ervoor dat het vlees stooft, in plaats van bakt.  Laat het vlees een paar minuten liggen en keer het éénmaal om. Bak net zo gaar als je zelf wilt en verwijder de gare stukken vlees.

Tip: je kunt de oven voorverwarmen op 50 graden en het gare vlees erin leggen. Dan blijft het warm, maar gaart het niet door.

Zet het vuur hoog en giet er krap 1 dl. water bij en een flinke eetlepel balsamicoazijn. Roer goed door met een garde of pollepel. Zet het vuur uit en roer er nog een paar klontjes koude boter door met de garde. Breng op smaak met peper en zout, als je het vlees niet al daarmee voor het bakken op smaak had gebracht. Doe de jus door een fijne zeef.

Serveer op een bord of in een juskom en smullen maar!

Tags: Vlees

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Beef Stroganoff
Vleesgerechten

Beef Stroganoff; Feest op tafel

Rookworst - ingrediënten
Kookschool

Rookworst; Slagersrookworst is het lekkerst

sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Marinade

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

crispy chicken recept krokante kippendijen
Hapjes

Crispy Chicken; Krokant gebakken kippendijen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen