Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker! Voor puddingbroodjes en meer. Hier treft u de handleiding voor echt lekkere zelfgemaakte banketbakkersroom

0 3.144

Zelfgemaakte banketbakkersroom, zo lekker – Banketbakkersroom, gele room of crème patissière allemaal benamingen voor die ene heerlijke gele vla-achtige crème die we vooral vaak terug zien in tompoezen, eclairs, vlaaien en soesjes. Mij doet het altijd denken aan dat ene kleine bakkerswinkeltje vlakbij mijn ouderlijk huis. Heel wat keren ben ik daar met 2 kwartjes in de hand binnen gestapt en bestelde dan een heerlijk vers puddingbroodje, rijkelijk gevuld met deze gele room en versierd met een flinke hoeveelheid poedersuiker, de room was vaak nog een beetje warm. Als kind voelde ik me de koning te rijk met zo’n lekkernij in de hand.

Zelf maken, helemaal niet moeilijk

De banketbakkersroom is nog steeds een groot onderdeel van de hedendaagse patisserie. Geheel onterecht wordt er vaak gedacht dat het zelf maken van deze room ingewikkeld en tijdrovend is maar niets is minder waar. In de meeste supermarkten kunt u tegenwoordig een instantpoeder voor banketbakkersroom vinden tussen de diverse bakproducten en waarschijnlijk is die inderdaad iets minder arbeidsintensief en iets minder tijdrovend, maar aan smaak levert u met deze instantpoeder fors in. De lekkerste banketbakkersroom maakt u echt zelf.

zelfgemaakte banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 90 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram bloem

Schenk de melk in een pan, snijdt het vanille stokje in de lengte door de midden en schraap met de punt van een mesje het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte vanillestokje bij de melk en breng dit aan de kook. Zodra het kookt het vuur op laag draaien.

Doe in een kom de eidooiers en de suiker en klop dit flink lobbig. Voeg de bloem toe en klop nog even flink door. Schenk een kleine beetje van de hete melk op het eimengsel en klop direct flink door. Roer goed zodat de eieren niet de kans krijgen om te gaan stollen door de warmte van de melk. Schenk het eimengsel bij de resterende melk in de pan.

banketbakkersroom (9)Verhit het geheel, onder voordurend roeren, opnieuw totdat het gaat binden. Laat het een minuut of twee doorpruttelen zodat de bloem gaar kan worden. Neem een platte schaal of bord en spoel deze af onder koud water, door de schaal eerst af te spoelen zal uw room niet gaan plakken aan de schaal. Schenk de room op de schaal en laat het geheel, afgedekt met een stukje huishoudfolie, afkoelen, De huishoudfolie voorkomt velvorming. Verwijder voor u uw banketbakkersroom gaat gebruiken het uitgeschraapte vanillestokje. Voor gebruik de bankerbakkersroom nog even opkloppen.

Nog meer lekkers met banketbakkersroom

Om een andere smaak aan uw banketbakkersroom te geven kunt u de melk of een gedeelte van de melk vervangen door een vruchtensap of vruchtenpuree.

Zwitserse room krijgt u als u door uw banketbakkersroom 1/3 deel stijfgeklopte slagroom spatelt.

Ook uw botercrème kunt u verrijken door er een gelijk deel banketbakkersroom aan toe te voegen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer