Coleslaw met winterpeen – Van witte kool en wortels kun je een heerlijke, knapperige salade maken. Die coleslaw met winterpeen is een lekkere toevoeging aan de warme maaltijd, waarmee je heel makkelijk extra groenten aan je menu toevoegt. En dat doe je ook nog eens op een heel budgetvriendelijke manier, want zowel witte kool als winterpeen zijn over het algemeen geen dure groenten.
Coleslaw met winterpeen, een echte wintersalade
Hoewel ze allebei tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn zowel witte kool als winterpeen van oorsprong echte wintergroenten. Dit maakt van de coleslaw met winterpeen dus een echte winterse salade. In de winter kunnen we wel wat extra vitaminen gebruiken, dus zet ook dan eens wat vaker een salade op tafel.
Lekker variëren
De coleslaw met winterpeen is eigenlijk een eenvoudige, basissalade. Hij is heerlijk om zo te eten, maar je kunt hem natuurlijk ook als basissalade voor een meer uitgebreide koolsalade inzetten. In dat geval kun je er allerlei ingrediënten aan toe voegen om de salade wat gevulder of luxer te maken. Gebruik eens de helft witte kool en de helft rode kool voor een kleurig effect. Of breng de salade op een andere manier op smaak door het gebruik van andere kruiden en specerijen. Wil je een wat zachtere salade met een milde smaak? Gebruik dan een spitskool in plaats van witte kool, ook daarmee maak je ook een heerlijke coleslaw met winterpeen.
Coleslaw; dat is niet zo Amerikaans als je verwacht
Weet je dat ‘coleslaw’, dat heel erg Amerikaans klinkt, een heel stuk minder Amerikaans is dan je misschien zou verwachten? Coleslaw met winterpeen is traditioneel afkomstig uit de wat meer centraal Europese keukens. Denk aan de Poolse en Duitse keukens. Via de Nederlanders kwam de koolsla, want daar is het woord ‘coleslaw’ van afkomstig, in de 18e eeuw terecht in Amerika, waar het een bijzonder populair gerecht werd.
De lekkerste recepten voor wortelsalade
Een andere basis voor salades dan bladgroente? Maak je salades eens met wortel als basis. De lekkerste recepten voor wortelsalade!
Coleslaw met winterpeen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 witte kool
- 1 flinke winterpeen
- 1 middelgrote ui
- een bosje peterselie
- 8 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels azijn
- 1 flinke theelepel mosterd
- een beetje suiker of honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je coleslaw:
Haal de buitenste bladeren van de witte kool. Spoel hem af onder de kraan en droog hem af met wat keukenpapier. Snijd de kool in tweeën en verpak een helft in plasticfolie en leg die in de groentelade van de koelkast. Die helft kun je voor iets anders gebruiken.
Schaaf of snijd, met een heel scherp mes, de andere helft in heel fijne reepjes. Doe ze in een grote slakom.
Rasp op een grove rasp de winterpeen. Voeg de geraspte wortel toe aan de kool.
Snipper de ui heel fijn en voeg die ook toe aan de kool.
Hak de peterselie heel fijn en doe ook die in de slakom.
Meng alle groenten goed door elkaar.
Meng in een ander kommetje de mayonaise, de azijn, de mosterd, de honing of suiker en wat zout en peper tot een dressing.
Voeg de dressing toe aan de salade en meng hem er goed doorheen.
Serveer de coleslaw als salade bij een warme maaltijd of bij een barbecue.
Tafel lekker !!