Gerookte heilbot met avocado en venkel – een heerlijk fris voorgerecht of hapje, simpel in bereiding met een luxe uitstraling.
Gerookte heilbot als voorgerecht
Als je gerookte vis als voorgerecht geeft, heb je vaak minder nodig dan wanneer je verse vis gebruikt. Dit komt doordat de smaak sterker is. Gerookte heilbot is erg lekker, maar zoals de meeste gerookte vis ook vrij zout. Als je gerookte vis combineert met lichte frisse smaken komt het de smaak van de vis alleen maar ten goede. Mooi voordeel is ook dat je door smaken te combineren minder nodig hebt van de vaak vrij prijzige vis.
Gerookte heilbot met avocado en venkel
Avocado is heerlijk zacht van smaak en structuur, venkel is knapperig en fris van smaak en de gerookte vis is zacht en zilt. Als je deze drie dan samenvoegt krijg je de perfecte combinatie van zout, zacht, en knapperig, perfect voor een lekker voorgerecht.
Zorg voor de juiste smaakbalans in je gerecht
Venkel zoetzuur voor een frisse smaak
Als je groenten op zoetzuur zet veranderd de textuur en de smaak. De groente wordt lichter verteerbaar en fris van smaak zodat ze perfect in te zetten zijn bij heel veel gerechten. De zoetzure groenten zijn ook nog eens tot 2 weken houdbaar. Je kunt bijna alle hardere groenten op zoetzuur zetten. Hoe je dat doet vertellen we in het artikel van de wortel selderie salade zoetzuur. De venkel is volgens deze methode voorbereid. Doe dit het liefst een of twee dagen vooraf voor het beste resultaat. Zoetzure venkel is lekker bij vele soorten vis maar ook in salades of op een boterham met kaas.
Geen sausjes maar een heerlijk zachte avocado puree
Sausjes zijn lekker en geven je gerechten vaak net dat beetje extra. In plaats van een mayonaise sausje of dressing kun je ook een puree van avocado maken. Zorg er wel voor dat je een goed rijpe avocado hebt. In het artikel over avocado kopen vertellen we waar je op moet letten bij het kopen van avocado’s.
Gerookte heilbot met avocado en venkel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 125 gram plakjes gerookte heilbot
- 150 gram zoetzure venkel
- 1 avocado
- 1 limoen
- takje verse dille
- groente voor decoratie
- peper/zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gerookte heilbot met avocado en venkel;
Maak dunne plakjes zoetzure venkel een dag vooraf volgens het recept van de wortel selderij salade. (zie de tekst bij dit recept)
Snijd de gerookte heilbot en venkel in kleine stukjes. Hak de helft van de fijne blaadjes van de dille fijn en schep deze om met de vis en de venkel. Prak de avocado fijn met een vork en breng op smaak met limoensap, zout en peper.
Schep een lepel avocado in een schaaltje, verdeel de salade van vis en venkel er netjes in een hoopje naast. Decoreer met verse en/of groenten in zoetzuur zoals schijfjes radijs, komkommer of wortel en een beetje verse dille.
De voorgerechtjes met gerookte heilbot met avocado en venkel kun je tot 2 uur vooraf maken. Wil je dit liever voorbereiden? Houd dan de salade en de avocado puree apart, stop de pit van de avocado in de puree om het verkleuren tegen te gaan.
Tafel lekker !!