Aardappelgratin of gratin Dauphinois is een klassiek Frans gerecht dat vaak geserveerd wordt als bijgerecht bij een feestelijk diner. Het gerecht bestaat dan uit in dunne schijfjes gesneden aardappelen, die vervolgens in de oven worden gebakken met room en kaas. Het resultaat is een heerlijke, romige schotel waar elke aardappelliefhebber heel blij van wordt.
Er zijn talloze variaties op aardappelgratin, maar de meest eenvoudige versie bestaat uit maar een paar eenvoudige ingrediënten. Namelijk aardappels, room en kaas. Daarmee maak je dan een zeer eenvoudige basisversie van het recept. Daardoor is het een gerecht dat je makkelijk kunt maken voor grotere groepen, wat het heel geschikt maakt voor een feestje of een groot diner.
Maar natuurlijk is aardappelgratin ook een gerecht waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren. Door het toevoegen van verse kruiden, of knoflook aan het roommengsel bijvoorbeeld, voor wat extra smaak. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten kaas. Uiteraard zijn Franse kaassoorten als de Gruyère geschikt, Maar ook met onze eigen Nederlandse kaassoorten, of de Italiaanse Parmezaanse kaas of Provolone kun je je flink uitleven.
Aardappelgratin wordt meestal als bijgerecht geserveerd, maar je kunt er heel makkelijk een hoofdgerecht van maken door er groenten aan toe te voegen. Leg bijvoorbeeld eens wat dunne plakjes prei of courgette tussen de aardappelen voordat je ze in de oven zet. Zo krijg je een heerlijk gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avondmaaltijd en waar je geen andere handelingen bij hoeft te doen dan bij het maken van een eenvoudige gratin.
De lekkerste recepten met aardappelgratin
Lekker Tafelen heeft voor jou de lekkerste recepten met aardappelgratin verzameld. Een eenvoudige gratin Dauphinois zit er natuurlijk bij, maar ook uitgebreidere versies die je heel goed als complete maaltijd kunt serveren. Er is een recept voor een najaarsversie met de lekkerste herfstgroenten, maar natuurlijk zijn er ook voorjaarsversies als gratin met spinazie, of met asperges. Een bijzondere variant is die met venkel en Limburgse Hervekaas. De gratin met aardappels en broccoli is ook een aanrader, lekker als bijgerecht, maar zeker ook als hoofdgerecht. Houd je van gerechten met een Italiaans tintje? Kijk dan eens naar de gratin met tomaten en mozzarella. Kortom, er is voor iedereen wel een versie die in de smaak zal vallen. Welke ga jij op tafel zetten?
Aardappelgratin met andijvie en gehakt
Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen van. Aardappelgratin met andijvie en gehakt, die ga je vaker maken!
Aardappelgratin met spinazie
Aardappels, verse spinazie, room en geraspte kaas, met deze ingrediënten maak je in de oven een lekkere, romige aardappelgratin met spinazie!
Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone
Zet deze herfst eens wat kleur op tafel. Deze lekkere aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone helpt je daar zeker bij.
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas, een stinkend lekker gerecht voor de echte kaasliefhebbers! Dit echt comfortfood!
Aardappelgratin met asperges
Wil je asperges eens op een andere manier eten dan de klassieke met ham en ei? Maak dan eens deze verrassende aardappelgratin met asperges.
Pommes Dauphinois – aardappel gratin
De klassieke Franse aardappelgratin met slagroom, knoflook en kaas heet ook wel Pommes Dauphinois. Een lekker en eenvoudig bijgerecht.
Waar vind ik die recepten?
Die staan gewoon op deze pagina onder de tekst Lea