Kalfsvlees – Met kalfsvlees wordt het vlees, dat natuurlijk eigenlijk gewoon rundvlees is, van jonge runderen bedoeld. Tot de leeftijd van een jaar wordt er gesproken van een kalf, daarna is het een rund. Er wordt in Nederland best veel kalfsvlees geproduceerd. Dat heeft te maken met het feit dat er in ons land veel melk geproduceerd wordt. Om melk te kunnen geven moet een melkkoe met enige regelmaat een kalf werpen. Er wordt maar een klein deel van die kalveren uiteindelijk weer gebruikt in de melkveehouderij. De rest van de kalveren en de stiertjes dienen geen doel voor de melkveehouderij. Ze worden tot vleeskalveren gemest en uiteindelijk geslacht.
Het grootste deel van het kalfsvlees dat dit proces oplevert, wordt naar het buitenland geëxporteerd. Maar 10% van het in Nederland geproduceerde kalfsvlees blijft hier en wordt dus hier gegeten. Dat is erg weinig, en eigenlijk ook jammer, want kalfsvlees is heerlijk. En eigenlijk is het best vreemd dat een land dat heel veel melk wil produceren, niet het kalfsvlees wil eten. Over duurzaam produceren gesproken… Iets om eens goed over na te denken dus. Allemaal redenen voor Lekker Tafelen om ons eens in kalfsvlees te verdiepen, en Nederland te motiveren om eens vaker kalfsvlees op tafel te zetten!
Maar 10% van het in Nederland geproduceerde kalfsvlees blijft hier en wordt dus hier gegeten
Je hebt alle reden om vaker kalfsvlees te eten
Het vlees van een kalf is mager. Het heeft een fijne structuur, het is licht van kleur en het heeft een zachte smaak. Naarmate het kalf ouder wordt krijgt het vlees een donkerder kleur. Kalfsvlees is een heel veelzijdig product. Je kunt er de lekkerste stoofschotels mee maken, maar ook een kalfsbiefstukje is heerlijk. Van kalfsgehakt maak je heerlijke gehaktballetjes en een kalfsrollade is een feestelijk onderdeel van een bijzonder etentje. Nieuwsgierig geworden? Verdiep je dan eens in kalfsvlees en kijk eens bij onze recepten hieronder. Wie weet zit er iets voor je bij en ontdek je een vleessoort die je nog niet zo goed kent.
De lekkerste recepten
Hier vind je alle recepten met kalfsvlees. Er zitten diverse soorten gerechten bij. Met een lange bereidingstijd, met een korte bereidingstijd, alles is mogelijk. Dus doe er je voordeel mee en zet eens kalfsvlees op tafel!
Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus
Romige kaassaus met boerenkaas maakt deze zelfgebakken kalfsschnitzels tot een warm en verrassend hoofdgerecht.
Kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus met spinazie en mascarpone
Probeer dit recept van kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus maar eens, zeker weten dat het bij iedereen in de smaak valt.
Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes
Zoveel smaak in één pan: zelf kalfsbouillon maken is makkelijk, puur en veel lekkerder dan uit een potje.
Check het recept of lees de infoDetailsDe lekkerste stoofpotjes met kalfsvlees
Zoals je al kon lezen, kalfsvlees is heel geschikt om te stoven. Fijn van smaak en stoven met kalfsvlees kost veel minder tijd dan runderstoof! Kies je voor heerlijk zachte kalfswangen? Of liever de kalfsschouder?
Stoven met kalfsvlees; deze recepten wil je niet missen
Er mag best wat meer kalfsvlees gegeten worden in Nederland. Tijd om te gaan stoven met kalfsvlees. Lekker Tafelen heeft de recepten voor je!
Grotere stukken kalfsvlees
Wil je graag een groot stuk kalfsvlees serveren? Een rollade is een heel geschikt stuk vlees om met de feestdagen te serveren, of als onderdeel van een buffet. Je kunt het tenslotte ook heel goed koud eten. Kalfsvlees is prima geschikt om een rollade van te maken. Ook een gevulde kalfsborst is een goed idee!
Kalfsrollade met venkel
Deze kalfsrollade is ingesmeerd met wat mosterd, aangebraden en is daarna gegaard op lage temperatuur met groente en een scheutje drank.
Kalfsborst gevuld met gehakt en walnoot
Kalfsborst gevuld met gehakt en walnoot. Als dat niet decadent klinkt! Een mooi stuk vlees aangevuld met mooie smaken. Een uitdaging, maar oh zo lekker.
Kalfskroketten
Zelf kroketten maken is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Kies dan eens voor heerlijke kalfskroketten. Je weet niet wat je proeft!
Sneller klaar te maken kalfsvlees
Ga je liever voor een snel klaar te maken gerecht? Ook dat kan met kalfsvlees. Kijk maar eens bij de recepten hieronder!
Kalfsbiefstuk met kruidenboter
Een perfect gegrilde kalfsbiefstuk kruidenboter: dat is puur genieten. Die kruidenboter maak je natuurlijk zelf van echte roomboter!
Gegrilde kalfsbiefstuk met chimichurri
Dit recept voor gegrilde kalfsbiefstuk met chimichurri laat zien hoe pure en verse ingrediënten een gerecht naar een hoger niveau tillen.
Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto
Pak in plaats van runderbiefstuk eens kalfsbiefstuk. Dit recept van kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto kan je zeker overtuigen.
Kalfsbiefstuk
Biefstuk? Meestal gaat dat over rundvlees. Kies ook eens voor kalfsbiefstuk. We leggen uit hoe je de perfecte kalfsbiefstuk bereidt.
Kalfsschnitzels, snel klaar kalfsvlees!
Snel gaar, mager vlees en prima te combineren met allerlei andere ingrediënten, dat is de kalfsschnitzel! Voor welke variant ga jij?
Jägerschnitzel, schnitzel geserveerd met een romige jachtsaus
De jägerschnitzel is een heerlijke aanvulling op al je andere schnitzel recepten. Deze schnitzelvariant wordt geserveerd met een romige champignonsaus.
Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana
Een kalfsschnitzel met parmaham en salie is een klassieker. Beter bekend als Saltimbocca. De naam betekend letterlijk: "Spring in de mond"
Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus
De zigeunerschnitzel, deze al dan niet gepaneerde schnitzel met een licht pikante paprikasaus is, zeker in de Duitse keuken, een bekende.
Kalfsschnitzel rolletjes gevuld met snijbiet en Taleggio
Kalfsschnitzel rolletjes met een Italiaans tintje, ze worden bereid in een tomatensaus en gevuld met Taleggio, een zoetige Italiaanse schimmelkaas.
Italiaanse klassiekers met kalfsvlees
In Italië wordt veel meer kalfsvlees gegeten dan in Nederland. Dat betekent dat er natuurlijk ook de nodige klassieke gerechten in de Italiaanse keuken worden bereid met kalfsvlees. Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van Ossobuco en Vitello Tonnato! Kijk eens bij de recepten voor wat echte klassiekers!
Kalfsvleesrolletjes uit Italië; Involtini di vitello
Involtini di vitello; deze kalfsvleesrolletjes uit Italië kun je op meerdere manieren vullen. Spek, ham, kaas en wat salie bijvoorbeeld.
Vitello tonnato; een unieke combinatie van vlees en vis
Een échte Italiaanse klassieker! Vitello Tonnato bestaat uit dun gesneden plakjes kalfsfricandeau met tonijnmayonaise. Lekker als voorafje!
Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best
De klassieke en Italiaanse Ossobuco alla milanese is echt een feest om te maken. Het recept hebben we een klein beetje naar eigen stijl aangepast.
Saltimbocca en bloemkoolrisotto; Een bordje uit de Italiaanse keuken
Zowel risotto als Saltimbocca zijn Italiaanse specialiteiten. Waarom deze dan niet combineren op één bordje. Het gerecht staat in een half uur op tafel.
Recepten met orgaanvlees van het kalf
Als je van orgaanvlees houdt, dan houd je waarschijnlijk ook van orgaanvlees van het kalf, en in het bijzonder van zwezerik. Bij Lekker Tafelen zit je dan goed, want er staan maar liefst drie recepten met kalfszwezerik op de website. En natuurlijk ontbreekt ook de kalfslever niet!
Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof
Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, een chique gerecht met een heerlijke vulling. Geserveerd met een aardappel-pastinaakpuree.
Kalfslever met appeltjes, spek en uienringen
Kalfslever met spek, appeltjes en uienringen is een heerlijk en eenvoudig te bereiden klassiek gerecht, dat best eens herontdekt mag worden in de keuken!
Kalfszwezerik zelf klaarmaken
Kalfszwezerik is een heerlijke delicatesse, die wat bereiding vraagt, maar het is minder moeilijk dan de boeken je doen geloven.
Kalfszwezerik met Cognac-morieljesaus
Morieljes hebben een beetje een rokerige smaak en dat contrasteert dan weer mooi met de zachte smaak van de zwezerik.
De delen van het kalf
Natuurlijk worden er, net als bij vlees van andere diersoorten, bepaalde delen van het kalf voor bepaalde soort bereidingen gebruikt. Voor het stoven van kalfsvlees kun je een kalfsschenkel gebruiken, denk aan het traditionele Italiaanse gerecht Ossobuco. Maar al eens gedacht aan kalfswangen? Dat is heerlijk zacht vlees, wel met een vetrandje, maar daar vind je na het stoven bijna niets meer van terug! Ook de kalfslap of kalfssukade en de kalfsmuis zijn heel geschikt als stoofvlees. Wil je een groot stuk vlees serveren? Dan is een kalfsschouder misschien een goed idee. Een rollade is ook een leuk idee, dat kost je ongeveer een uur voor een exemplaar van een kilo. Of een kalfsfricandeau, die braadt je in ongeveer 45 minuten. Een goede reden om voor kalfsstoofvlees te kiezen is dat het een stuk sneller gaar is dan runderstoofvlees.
Wil je kalfsvlees dat sneller gaar is dan stoofvlees? Kies dan voor een deel van het kalf waarbij je een snellere bereidingsmethode kunt gebruiken. Denk aan een kalfsbiefstukje, een kalfsschnitzel of iets wat je maakt met kalfsgehakt. Maar ook een kalfsoester of een kalfskotelet is dan een goed idee. Dan worden er ook nog organen van het kalf gegeten. De zwezerik of thymus, dat is een klier die zich bij kalveren tussen de luchtpijp en het borstbeen bevindt. Het wordt als een echte delicatesse beschouwd door mensen die van orgaanvlees houden. Daarnaast worden ook de kalfslever, hersenen en de nieren wel gegeten.
Kalfsvlees kopen doe je bij de slager
In de supermarkt vind je het sporadisch of helemaal niet, dus voor goed kalfsvlees moet je gewoon naar de slager. Laat je door hem of haar adviseren, de slager wil je ook vertellen welk vlees je nodig hebt voor welk gerecht. Besef dat kalfsvlees geen heel gebruikelijk product is in Nederland en dat je het mogelijk moet bestellen.
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.
Wat een raar artikel, waarom eten we dat niet vaker? Denk na… weet je wel niet hoeveel dierenleed hierin schuil gaat?! De mens denkt alleen maar aan zichzelf.. BAH! Mensen zouden dit helemaal NIET moeten eten en zou verboden moeten worden. Kalfjes die direct weggehaald worden bij hun moeder en ze voelen dit aan, verdiep je maar eens in deze industrie en bedenk je dan of je dit artikel nog wel wil plaatsen.
Drink je ook geen melk dan Rosa?
Waarom we niet vaker kalfsvlees eten…..omdat het je reinste dierenmishandeling is!
Je drinkt dus ook geen melk en je gebruikt geen melkproducten Paula?
Ik heb vanavond de zigeunersaus gemaakt echter niet met een schnitzel maar met kiphaasjes. Het was heerlijk we hebben de saus bij wijze van spreken van de borden gelikt.
En zo horen we dat graag Eliann ?