Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?

Redactie door Redactie
in Specials
0
Kalfsvlees

Kalfsvlees – Met kalfsvlees wordt het vlees, dat natuurlijk eigenlijk gewoon rundvlees is, van jonge runderen bedoeld. Tot de leeftijd van een jaar wordt er gesproken van een kalf, daarna is het een rund. Er wordt in Nederland best veel kalfsvlees geproduceerd. Dat heeft te maken met het feit dat er in ons land veel melk geproduceerd wordt. Om melk te kunnen geven moet een melkkoe met enige regelmaat een kalf werpen. Er wordt maar een klein deel van die kalveren uiteindelijk weer gebruikt in de melkveehouderij. De rest van de kalveren en de stiertjes dienen geen doel voor de melkveehouderij. Ze worden tot vleeskalveren gemest en uiteindelijk geslacht.

Het grootste deel van het kalfsvlees dat dit proces oplevert, wordt naar het buitenland geëxporteerd. Maar 10% van het in Nederland geproduceerde kalfsvlees blijft hier en wordt dus hier gegeten. Dat is erg weinig, en eigenlijk ook jammer, want kalfsvlees is heerlijk. En eigenlijk is het best vreemd dat een land dat heel veel melk wil produceren, niet het kalfsvlees wil eten. Over duurzaam produceren gesproken… Iets om eens goed over na te denken dus. Allemaal redenen voor Lekker Tafelen om ons eens in kalfsvlees te verdiepen, en Nederland te motiveren om eens vaker kalfsvlees op tafel te zetten!

Maar 10% van het in Nederland geproduceerde kalfsvlees blijft hier en wordt dus hier gegeten

Je hebt alle reden om vaker kalfsvlees te eten

Het vlees van een kalf is mager. Het heeft een fijne structuur, het is licht van kleur en het heeft een zachte smaak. Naarmate het kalf ouder wordt krijgt het vlees een donkerder kleur. Kalfsvlees is een heel veelzijdig product. Je kunt er de lekkerste stoofschotels mee maken, maar ook een kalfsbiefstukje is heerlijk. Van kalfsgehakt maak je heerlijke gehaktballetjes en een kalfsrollade is een feestelijk onderdeel van een bijzonder etentje. Nieuwsgierig geworden? Verdiep je dan eens in kalfsvlees en kijk eens bij onze recepten hieronder. Wie weet zit er iets voor je bij en ontdek je een vleessoort die je nog niet zo goed kent.

De lekkerste recepten

Hier vind je alle recepten met kalfsvlees. Er zitten diverse soorten gerechten bij. Met een lange bereidingstijd, met een korte bereidingstijd, alles is mogelijk. Dus doe er je voordeel mee en zet eens kalfsvlees op tafel!

Schnitzel met kaassaus van boerenkaas
Vleesgerechten

Krokante kalfsschnitzel met romige boerenkaassaus

Romige kaassaus met boerenkaas maakt deze zelfgebakken kalfsschnitzels tot een warm en verrassend hoofdgerecht.

Kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus
Vleesgerechten

Kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus met spinazie en mascarpone

Probeer dit recept van kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus maar eens, zeker weten dat het bij iedereen in de smaak valt.

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Zoveel smaak in één pan: zelf kalfsbouillon maken is makkelijk, puur en veel lekkerder dan uit een potje.

Check het recept of lees de infoDetails

De lekkerste stoofpotjes met kalfsvlees

Zoals je al kon lezen, kalfsvlees is heel geschikt om te stoven. Fijn van smaak en stoven met kalfsvlees kost veel minder tijd dan runderstoof! Kies je voor heerlijk zachte kalfswangen? Of liever de kalfsschouder?

Stoven met kalfsvlees; deze recepten wil je niet missen

stoven met kalfsvlees
Specials

Er mag best wat meer kalfsvlees gegeten worden in Nederland. Tijd om te gaan stoven met kalfsvlees. Lekker Tafelen heeft de recepten voor je!

Check het recept of lees de infoDetails

Grotere stukken kalfsvlees

Wil je graag een groot stuk kalfsvlees serveren? Een rollade is een heel geschikt stuk vlees om met de feestdagen te serveren, of als onderdeel van een buffet. Je kunt het tenslotte ook heel goed koud eten. Kalfsvlees is prima geschikt om een rollade van te maken. Ook een gevulde kalfsborst is een goed idee!

Kalfsrollade met venkel
Vleesgerechten

Kalfsrollade met venkel

Deze kalfsrollade is ingesmeerd met wat mosterd, aangebraden en is daarna gegaard op lage temperatuur met groente en een scheutje drank.

Kalfsborst met gehakt en walnoot
Vleesgerechten

Kalfsborst gevuld met gehakt en walnoot

Kalfsborst gevuld met gehakt en walnoot. Als dat niet decadent klinkt! Een mooi stuk vlees aangevuld met mooie smaken. Een uitdaging, maar oh zo lekker.

Vorige Volgende

Kalfskroketten

Kalfskroketten
Lunch

Zelf kroketten maken is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Kies dan eens voor heerlijke kalfskroketten. Je weet niet wat je proeft!

Check het recept of lees de infoDetails

Sneller klaar te maken kalfsvlees

Ga je liever voor een snel klaar te maken gerecht? Ook dat kan met kalfsvlees. Kijk maar eens bij de recepten hieronder!

Kalfsbiefstuk met kruidenboter
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk met kruidenboter

Een perfect gegrilde kalfsbiefstuk kruidenboter: dat is puur genieten. Die kruidenboter maak je natuurlijk zelf van echte roomboter!

Gegrilde kalfsbiefstuk met chimichurri
Vleesgerechten

Gegrilde kalfsbiefstuk met chimichurri

Dit recept voor gegrilde kalfsbiefstuk met chimichurri laat zien hoe pure en verse ingrediënten een gerecht naar een hoger niveau tillen.

Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto

Pak in plaats van runderbiefstuk eens kalfsbiefstuk. Dit recept van kalfsbiefstuk met paddenstoelen en risotto kan je zeker overtuigen.

kalfsbiefstuk
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk

Biefstuk? Meestal gaat dat over rundvlees. Kies ook eens voor kalfsbiefstuk. We leggen uit hoe je de perfecte kalfsbiefstuk bereidt.

Vorige Volgende

Kalfsschnitzels, snel klaar kalfsvlees!

Snel gaar, mager vlees en prima te combineren met allerlei andere ingrediënten, dat is de kalfsschnitzel! Voor welke variant ga jij?

Jägerschnitzel
Vleesgerechten

Jägerschnitzel, schnitzel geserveerd met een romige jachtsaus

De jägerschnitzel is een heerlijke aanvulling op al je andere schnitzel recepten. Deze schnitzelvariant wordt geserveerd met een romige champignonsaus.

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana

Een kalfsschnitzel met parmaham en salie is een klassieker. Beter bekend als Saltimbocca. De naam betekend letterlijk: "Spring in de mond"

Zigeunerschnitzel
Vleesgerechten

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

De zigeunerschnitzel, deze al dan niet gepaneerde schnitzel met een licht pikante paprikasaus is, zeker in de Duitse keuken, een bekende.

kalfsschnitzel rolletjes
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel rolletjes gevuld met snijbiet en Taleggio

Kalfsschnitzel rolletjes met een Italiaans tintje, ze worden bereid in een tomatensaus en gevuld met Taleggio, een zoetige Italiaanse schimmelkaas.

Vorige Volgende

Italiaanse klassiekers met kalfsvlees

In Italië wordt veel meer kalfsvlees gegeten dan in Nederland. Dat betekent dat er natuurlijk ook de nodige klassieke gerechten in de Italiaanse keuken worden bereid met kalfsvlees. Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van Ossobuco en Vitello Tonnato!  Kijk eens bij de recepten voor wat echte klassiekers!

Kalfsvleesrolletjes uit Italë; Involtini di vitello
Vleesgerechten

Kalfsvleesrolletjes uit Italië; Involtini di vitello

Involtini di vitello; deze kalfsvleesrolletjes uit Italië kun je op meerdere manieren vullen. Spek, ham, kaas en wat salie bijvoorbeeld.

Vitello Tonnato
Voorgerecht

Vitello tonnato; een unieke combinatie van vlees en vis

Een échte Italiaanse klassieker! Vitello Tonnato bestaat uit dun gesneden plakjes kalfsfricandeau met tonijnmayonaise. Lekker als voorafje!

Ossobuco alla milanese
Stoofschotel

Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best

De klassieke en Italiaanse Ossobuco alla milanese is echt een feest om te maken. Het recept hebben we een klein beetje naar eigen stijl aangepast.

Bloemkoolrisotto en Saltimbocca
Vleesgerechten

Saltimbocca en bloemkoolrisotto; Een bordje uit de Italiaanse keuken

Zowel risotto als Saltimbocca zijn Italiaanse specialiteiten. Waarom deze dan niet combineren op één bordje. Het gerecht staat in een half uur op tafel.

Vorige Volgende

Recepten met orgaanvlees van het kalf

Als je van orgaanvlees houdt, dan houd je waarschijnlijk ook van orgaanvlees van het kalf, en in het bijzonder van zwezerik. Bij Lekker Tafelen zit je dan goed, want er staan maar liefst drie recepten met kalfszwezerik op de website. En natuurlijk ontbreekt ook de kalfslever niet!

gevulde fazantfilet met kalfszwezerik
Vleesgerechten

Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof

Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, een chique gerecht met een heerlijke vulling. Geserveerd met een aardappel-pastinaakpuree.

kalfslever met appeltjes
Recepten

Kalfslever met appeltjes, spek en uienringen

Kalfslever met spek, appeltjes en uienringen is een heerlijk en eenvoudig te bereiden klassiek gerecht, dat best eens herontdekt mag worden in de keuken!

Pimientos de Padrón – een groene lekkernij uit Spanje
Kookschool

Kalfszwezerik zelf klaarmaken

Kalfszwezerik is een heerlijke delicatesse, die wat bereiding vraagt, maar het is minder moeilijk dan de boeken je doen geloven.

Pimientos de Padrón – een groene lekkernij uit Spanje
Recepten

Kalfszwezerik met Cognac-morieljesaus

Morieljes hebben een beetje een rokerige smaak en dat contrasteert dan weer mooi met de zachte smaak van de zwezerik.

Vorige Volgende

De delen van het kalf

Natuurlijk worden er, net als bij vlees van andere diersoorten, bepaalde delen van het kalf voor bepaalde soort bereidingen gebruikt. Voor het stoven van kalfsvlees kun je een kalfsschenkel gebruiken, denk aan het traditionele Italiaanse gerecht Ossobuco. Maar al eens gedacht aan kalfswangen? Dat is heerlijk zacht vlees, wel met een vetrandje, maar daar vind je na het stoven bijna niets meer van terug! Ook de kalfslap of kalfssukade en de kalfsmuis zijn heel geschikt als stoofvlees. Wil je een groot stuk vlees serveren? Dan is een kalfsschouder misschien een goed idee. Een rollade is ook een leuk idee, dat kost je ongeveer een uur voor een exemplaar van een kilo. Of een kalfsfricandeau, die braadt je in ongeveer 45 minuten. Een goede reden om voor kalfsstoofvlees te kiezen is dat het een stuk sneller gaar is dan runderstoofvlees.

Wil je kalfsvlees dat sneller gaar is dan stoofvlees? Kies dan voor een deel van het kalf waarbij je een snellere bereidingsmethode kunt gebruiken. Denk aan een kalfsbiefstukje, een kalfsschnitzel of iets wat je maakt met kalfsgehakt. Maar ook een kalfsoester of een kalfskotelet is dan een goed idee. Dan worden er ook nog organen van het kalf gegeten. De zwezerik of thymus, dat is een klier die zich bij kalveren tussen de luchtpijp en het borstbeen bevindt. Het wordt als een echte delicatesse beschouwd door mensen die van orgaanvlees houden. Daarnaast worden ook de kalfslever, hersenen en de nieren wel gegeten.

Kalfsvlees kopen doe je bij de slager

In de supermarkt vind je het sporadisch of helemaal niet, dus voor goed kalfsvlees moet je gewoon naar de slager. Laat je door hem of haar adviseren, de slager wil je ook vertellen welk vlees je nodig hebt voor welk gerecht. Besef dat kalfsvlees geen heel gebruikelijk product is in Nederland en dat je het mogelijk moet bestellen.

Vlees

Vlees

Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.

Tags: LenteVlees
DeelPin12TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Reacties 6

  1. Rosa says:
    3 maanden geleden

    Wat een raar artikel, waarom eten we dat niet vaker? Denk na… weet je wel niet hoeveel dierenleed hierin schuil gaat?! De mens denkt alleen maar aan zichzelf.. BAH! Mensen zouden dit helemaal NIET moeten eten en zou verboden moeten worden. Kalfjes die direct weggehaald worden bij hun moeder en ze voelen dit aan, verdiep je maar eens in deze industrie en bedenk je dan of je dit artikel nog wel wil plaatsen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 maanden geleden

      Drink je ook geen melk dan Rosa?

      Beantwoorden
  2. Paula Ruijgrok says:
    3 jaar geleden

    Waarom we niet vaker kalfsvlees eten…..omdat het je reinste dierenmishandeling is!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Je drinkt dus ook geen melk en je gebruikt geen melkproducten Paula?

      Beantwoorden
  3. Eliann says:
    3 jaar geleden

    Ik heb vanavond de zigeunersaus gemaakt echter niet met een schnitzel maar met kiphaasjes. Het was heerlijk we hebben de saus bij wijze van spreken van de borden gelikt.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      En zo horen we dat graag Eliann ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!