Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Een blauwaderkaas, gemaakt van koemelk, in Cabrales, in Asturië, in Noord-Spanje

Redactie door Redactie
in Specials
0
Cabrales

Cabrales – Net als in veel andere Europese landen waar kaas wordt geproduceerd, gebeurt dat ook in Spanje. Er worden allerlei soorten kaas gemaakt, hard, zacht en blauwader. En over die laatste willen kun je hier wat meer lezen. Blauwe Spaanse kaas, om precies te zijn queso de Cabrales. Als je een kaasliefhebber bent, en vooral een liefhebber van blauwe kaas, zie dan eens dat je een stukje te pakken krijgt. Je zult waarschijnlijk verrast zijn door de heerlijke, pikante en zilte smaak! Waarschuwing: dit is geen kaas voor watjes!

Wat is Cabrales precies en hoe wordt de kaas gemaakt

Cabrales is een blauwaderkaas, gemaakt van koemelk, in Cabrales, in Asturië, in Noord-Spanje. De kaas wordt vaak gemaakt van rauwe koemelk, maar soms ook van een mengsel van twee of drie soorten melk, koemelk, geitenmelk en schapenmelk. Er wordt bij het produceren van de kaas geen schimmelcultuur toegevoegd. De blauwschimmel ontwikkelt zich op een natuurlijke manier tijdens het rijpen. Dat rijpen gebeurt in natuurlijke grotten. Die grotten, waar de wind vanaf de Atlantische Oceaan een flinke invloed heeft, bevinden zich in het Picos de Europa gebergte. De luchtvochtigheid in de grotten is hoog, soms wel 90%, met een temperatuur die varieert tussen de 8 en de 12 graden. In die omstandigheden ontwikkelen de micro-organismen zich goed. Hierdoor krijgt de kaas en blauwgroene kleur. Het rijpen van de kazen duurt twee tot vier maanden. De kazen zijn trommelvormig, en wegen tussen de twee en de vijf kilo.

Er wordt ook een crème gemaakt van Cabrales. Die crème bestaat uit 99% Cabrales en 1% room. Dat geeft een stevige, heel droge kaascrème. De crème wordt verkocht in glazen potjes en is erg lekker op een broodje, of een toastje. En dit product is ook lekker om mee te koken.

Cabrales

De smaak van Cabrales

De smaak van Cabrales is behoorlijk pikant, ziltig en houtachtig. De houtachtige smaak ontstaat doordat de kaas verpakt wordt in esdoornbladeren uit de regio waar de kaas geproduceerd wordt. De kaas kan worden gegeten tot wel twee jaar na productiedatum.

In de keuken en bij de borrel

De kaas wordt wel geserveerd als dessert, en wordt dan gedronken met cider of een stevige rode wijn. Daarnaast is Cabrales heerlijk met een glas Pedro Ximenes sherry, dat geeft een zoete tegenhanger aan het zilte en pikante van de kaas. Natuurlijk mag een stukje Cabrales ook niet ontbreken op een Spaans kaasplankje!

Cabrales is ook heel geschikt om lekker mee te koken. Hij is lekker als hartige touch in een salade, maar ook heerlijk in een pastasaus.

Keurmerk

Sinds 1981 is queso de Cabrales in het bezit van een eigen D.O. (Denominacion de Origen) keurmerk van de Europese Unie. Dit betekent dat de kaas een beschermde oorsprongsbenaming heeft en moet worden geproduceerd binnen een bepaald gebied volgens een gecontroleerde en erkende werkwijze.

Valdeón lijkt erg op Cabrales

Cabrales wordt nog wel eens verward met Valdeón. Die kaas, ook een blauwader, komt uit hetzelfde gebied, maar is niet hetzelfde. Valdeón wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. De productiemethode is ook anders, de schimmelcultuur wordt bij de Valdeón aan de melk toegevoegd. Daarnaast rijpt de kaas in plataanbladeren in plaats van esdoornblad. Allebei blauw, allebei gerijpt in bladeren… de verwarring is begrijpelijk, zie de Valdeón op de foto’s hieronder. Ook dit is een heel pikante kaas.

Recepten met Cabrales

Je krijgt natuurlijk ook de lekkerste recepten met Cabrales. Wat denk je van mosselen in Cabralessaus? Die mag je zeker niet missen als je van mosselen en van blauwe kaas houdt. Overigens kun je die heerlijke kaas natuurlijk ook inzetten in allerlei recepten waarin ‘blauwe kaas’ als ingrediënt wordt genoemd.

Varkenshaas met Cabralessaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met Cabralessaus

Een lekker stukje varkenshaas verdient een lekker sausje. Zin in iets anders dan champignonsaus? Proef dan deze varkenshaas met Cabralessaus!

Check het recept of lees de infoDetails
Cabrales crème met PX-stroop
Hapjes

Cabrales crème met PX-stroop

Dit verrassende smeerseltje moet elke kaasliefhebber geproefd hebben. Cabrales crème met PX-stroop, pikant en hartig, en een beetje zoet!

Check het recept of lees de infoDetails
Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Soep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Een stevige, goed gevulde maaltijdsoep, met kip, paddenstoelen en heerlijke Spaanse kaas; proef deze gevulde paddenstoelensoep met Cabrales!

Check het recept of lees de infoDetails
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Tags: Kaas
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

Reacties 4

  1. Els & Benny Delmotte & Janssens says:
    2 jaar geleden

    Zeer goede recepten ,en lekker.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat jullie onze recepten waarderen, Els en Benny. Daar doen we het voor!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!