• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

door Redactie
in Specials
0
2
gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend – Gebakken aardappelen vragen om smaak. Want met een beetje zout zijn ze lekker, maar met verse kruiden en specerijen nog veel lekkerder. Helaas weet de marketing dit ook. Er worden dan ook diverse panklare gekruide aardappeltjes aangeboden. Lees verder waarom wij adviseren je eigen kruidenmelanges te maken. Wij leggen uit hoe je gekruide aardappelen het beste zelf kunt maken voor een heerlijke smaak.

Aardappelsoort

Voor gebakken aardappelen gebruik je een vastkokende aardappel. Gebruik bijvoorbeeld een Bildstar, Charlotte, Eersteling, Opperdoezer of Nicola. Welke je kiest, is afhankelijk van het seizoen en verkrijgbaarheid van de aardappel. Ook heeft iedere aardappel zijn eigen smaak. Probeer en vind jouw favoriete aardappels, zo is mijn favoriet de Bildstar.

gekruide aardappelen header hele schaalBasis van aardappel bakken

Snij aardappelen in plakken en kook ze ongeveer 6 minuten. Haal ze uit het water en laat ze uitstomen op keukenpapier. Het is belangrijk dat je aardappelen droog zijn voor je ze gaat bakken. Anders gaat je vet erg spatten. Neem een ruime koekenpan, waar de gebakken aardappeltjes meer dan genoeg ruimte hebben om te bakken. Bak liever twee keer dan dat je pan te vol is. Doe 2 eetlepels boter en 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en laat de boter uitbruisen. Doe de voorgekookte aardappelen in de pan en laat ze wat kleur krijgen. En dan….

Gekruide aardappelen met verse kruiden – Harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kun je halverwege het bakken al toevoegen. Harde kruiden kunnen namelijk goed tegen de warmte en zullen hun smaak goed afgeven aan de aardappelen. Zachte kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook en kervel voeg je altijd op het einde toe, vlak voor het serveren. Als je dit te vroeg doet zullen de kruiden letterlijk verpieteren wat er niet smakelijk uit ziet.

Gekruide aardappelen met specerijen – Als je gebakken aardappelen alleen kruid met specerijen dan voeg je ze tijdens het bakken al toe. Door de olie en margarine gaan de kruiden myoteren. Dit is een vakterm die inhoud dat de kruiden beter vermengen in de olie/margarine waardoor ze hun smaak maximaal afgeven.

Zout en suiker sluiten we liever zoveel mogelijk buiten

Er zijn kant-en-klare specerijenmixen te koop voor gebakken aardappelen, maar laat die alsjeblieft staan. Hier zit meer zout in dan specerijen, de patatkruiden van Verstegen en Albert Heijn bestaan al voor 54% uit zout en de aardappelkruiden van Silvo 40%! Als tweede ingrediënt staat er vaak maltodextrine of dextrose, wat een verkapte suiker is. Ik heb liever een specerijenmix die voor 100% uit specerijen en kruiden bestaat en voeg later een beetje zout toe als dat nog nodig is. En zo’n kruidenmix maak je heel gemakkelijk zelf.

Kant-en-klare kruidenmixen bevatten vaak vooral zout en suiker!

Gekruide aardappelen met 4 x zelfgemaakte kruidenmix

Maak de mixen door alle specerijen in een potje te doen en goed door elkaar te mixen. Gebruik een potje dat goed afsluitbaar is waardoor je kruidenmix al gauw een paar maand houdbaar is. De recepten maken een hoeveelheid die genoeg is voor meerdere keren. Neem zoveel van de mix als je lekker vind. Je kunt beter steeds een klein beetje toevoegen dan in één keer teveel. Als je aardappeltjes lekker zijn kun je eventueel nog een beetje zout toevoegen als je dat lekker vind. Zo heb je zelf je eigen zoutgebruik in handen.

 
 

Nog een paar laatste tips

Bak je aardappelen niet op een al te hoog vuur. Je specerijen zullen dan sneller verbranden en dan worden je gebakken aardappelen heel bitter.

Experimenteer met specerijen en maak zo je eigen favoriete specerijenmixen voor gebakken aardappelen.

Mix met verse kruiden en specerijen, ze vullen elkaar prachtig aan.

Meer weten over hoe je aardappelen perfect bakt? Kijk dan eens bij dit artikel voor gebakken aardappelen.

Tafel lekker !!

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin836Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Reacties 2

  1. Yvonne Pool says:
    3 weken geleden

    Goedemorgen, zojuist het artikel gelezen over gebakken aardappelen met zelfgemaakte kruidenmix. Heerlijk, ga ik bewaren. Ik maak deze ook altijd zelf, zonder zout en suiker.
    En de aardappelen koop ik bij een echte aardappelkraam op de markt.
    Geweldig lekker 😋

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 weken geleden

      Pure ingrediënten kopen en die vervolgens zelf bereiden is altijd de lekkerste optie Yvonne 😉 Fijn dat we konden inspireren.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen