• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

door Redactie
in Specials
gekruide aardappelen header bovenaaf
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend – Gebakken aardappelen vragen om smaak. Want met een beetje zout zijn ze lekker maar met verse kruiden en specerijen nog veel lekkerder. Helaas weet de marketing dit ook. Er worden dan ook diverse panklare gekruide aardappeltjes aangeboden. Lees verder waarom wij adviseren je eigen kruidenmelanges te maken. Wij leggen uit hoe je gekruide aardappelen het beste zelf kunt maken voor een heerlijke smaak.

Aardappelsoort

Voor gebakken aardappelen gebruik je een vast kokende aardappel. Gebruik bijvoorbeeld een Bildstar, Charlotte, Eersteling, Opperdoezer of Nicola. Welke je kiest is afhankelijk van het seizoen en verkrijgbaarheid van de aardappel. Ook heeft iedere aardappel zijn eigen persoonlijke smaak. Probeer en vind jouw favoriete aardappels, zo is mijn favoriet de Bildstar.

gekruide aardappelen header hele schaalBasis van aardappel bakken

Snij aardappelen in plakken en kook ze ongeveer 6 minuten. Haal ze uit het water en laat ze uitstomen op keukenpapier. Het is belangrijk dat je aardappelen droog zijn voor je ze gaat bakken. Anders gaat je vet erg spatten. Neem een ruime koekenpan, waar de gebakken aardappeltjes meer dan genoeg ruimte hebben om te bakken. Bak liever twee keer dan dat je pan te vol is. Doe 2 el. boter en 2 el. zonnebloemolie in een koekenpan en laat de boter uit bruisen. Doe de voorgekookte aardappelen in de pan en laat ze wat kleur krijgen. En dan….

Gekruide aardappelen met verse kruiden – Harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kun je halverwege het bakken al toevoegen. Harde kruiden kunnen namelijk goed tegen de warmte en zullen hun smaak goed afgeven aan de aardappelen. Zachte kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook en kervel voeg je altijd op het einde toe, vlak voor het serveren. Als je dit te vroeg doet zullen de kruiden letterlijk verpieteren wat er niet smakelijk uit ziet.

Gekruide aardappelen met specerijen – Als je gebakken aardappelen alleen kruid met specerijen dan voeg je ze tijdens het bakken al toe. Door de olie en margarine gaan de kruiden myoteren. Dit is een vakterm die inhoud dat de kruiden beter vermengen in de olie/margarine waardoor ze hun smaak maximaal afgeven.

Zout en suiker sluiten we liever zoveel mogelijk buiten

Er zijn kant-en-klare specerijenmixen te koop voor gebakken aardappelen maar laat die alsjeblieft staan. Hier zit meer zout in dan specerijen, de patatkruiden van Verstegen en Albert Heijn bestaan al voor 54% uit zout en de aardappelkruiden van Silvo 40%! Als tweede ingrediënt staat er vaak maltodextrine of dextrose, wat een verkapte suiker is. Ik heb liever een specerijenmix die voor 100% uit specerijen en kruiden bestaat en voeg later een beetje zout toe als dat nog nodig is. En zo’n kruidenmix maak je heel gemakkelijk zelf.

Kant-en-klare kruidenmixen bevatten vaak vooral zout en suiker!

Gekruide aardappelen met 4 x zelfgemaakte kruidenmix

Maak de mixen door alle specerijen in een potje te doen en goed door elkaar te mixen. Gebruik een potje dat goed afsluitbaar is waardoor je kruidenmix al gauw een paar maand houdbaar is. De recepten maken een hoeveelheid die genoeg is voor meerdere keren. Neem zoveel van de mix als je lekker vind. Je kunt beter steeds een klein beetje toevoegen dan in één keer teveel. Als je aardappeltjes lekker zijn kun je eventueel nog een beetje zout toevoegen als je dat lekker vind. Zo heb je zelf je eigen zoutgebruik in handen.

 
 

Nog een paar laatste tips

Bak je aardappelen niet op een al te hoog vuur. Je specerijen zullen dan sneller verbranden en dan worden je gebakken aardappelen heel bitter.

Experimenteer met specerijen en maak zo je eigen favoriete specerijenmix voor gebakken aardappelen.

Mix met verse kruiden en specerijen, ze vullen elkaar prachtig aan.

Meer weten over hoe je aardappelen perfect bakt? Kijk dan eens bij dit artikel voor gebakken aardappelen.

Tafel Lekker!

Tags: Aardappelen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel
Bijgerecht

Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Pommes Dauphinois – aardappel gratin
Bijgerecht

Pommes Dauphinois – aardappel gratin

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen