Vrolijk je kerstdagen wat op en serveer wat lekkers bij de thee. Het is zo snel en simpel te realiseren dat je er wel wat meer moet maken, anders zijn de eerste weer op.
Chocolade hulstblaadjes: Was en droog een aantal blaadjes van een hulststruik. Breek een grote reep chocolade in kleine stukjes in een kom en laat die op een pan met heet water smelten. Roer het mooi glad. Smeer de hulstblaadjes in met chocolade en laat ze in de koelkast opstijven. Trek voorzichtig de hulstblaadjes eraf. Extra tip: Vervang de hulstblaadjes door kleine en gladde, gewassen schelpen en maak je eigen zeebanket.
Pindarotsjes: Breek ca. 150 gram pure chocolade in stukjes in een kom en laat die op een pan met heet water smelten. Klop er 40 gram boter door en roer het mooi glad. Schep er ca. 75 gram ongezouten pinda’s door. Schep bergjes van het mengsel op een met bakpapier bekleed dienblad of groot bord en laat dit in de koelkast opstijven of zet het even kort in het vriesvak.
Turks fruit: Breng ½ dl. water met het sap en de geraspte schil van 1 sinaasappel aan de kook. Los er 250 gram suiker in op. Roer 4 eetlepels maïzena, 1 eetlepel citroensap en 3 eetlepels water tot een papje en roer dit door de siroop. Laat al roerend ca. 5 minuten flink koken. Haal van het vuur af en los er 2 blaadjes in koud water geweekte en goed uitgeknepen gelatine in op en schep er 25 gram fijngehakte pistachenootjes door. Doe het mengsel over in een met olie ingesmeerde cakevorm of langwerpige ovenschaal. Laat het in de koelkast ca. 8 uur opstijven. Snij het daarna met een nat mes in blokjes en wentel deze door 1 eetlepel gezeefde maïzena en 3 eetlepels gezeefde poedersuiker. Tussen bakpapier tegen het plakken bewaren.