• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Maar liefst vier verschillende varianten en jij bedenkt er vast nog een paar

door Connie Derks
in Specials
1
0
zuivelspread

Zuivelspread wordt veel verkocht en dus ook gebruikt op een toastje en op de boterham, maar ook in sauzen. Vaak stoppen we zo’n verpakking gedachteloos in ons winkelmandje. Maar kijk eens naar de ingrediëntenlijst! Heb je die zuivelspread wel echt nodig? Met een paar basisproducten maak je heel eenvoudig zelf een zuivelspread en natuurlijk verwerken we daar dan gelijk wat verse groenten in. We hebben vier interessante varianten voor je op een rij gezet.

Heb je die zuivelspread wel echt nodig? Met een paar basisproducten maak je heel eenvoudig zelf een zuivelspread!

Weet wat je eet

Als een zuivelproduct niet voldoet aan de eis van een minimaal vetgehalte van 33% dan mag het geen verse roomkaas worden genoemd. Vaak wordt hier dan de benaming zuivelspread gebruikt.

Een hele bekende zuivelspread is de Heksenkaas. Het bevat alleen niet zoveel zuivel als je zou denken. Ik wilde deze spread weleens zelf maken en ging op zoek naar de ingrediënten van deze populaire spread. Om eerlijk te zijn schrok ik er wel van. Maar 16% roomkaas en 10% prei en verder……. Ik heb hier de officiële ingrediëntenlijst van heksenkaas. Maak jij ‘m ook liever zelf nu?

Ingrediënten: koolzaadolie, water, 16% roomkaas (MELK, room [MELK], microbieel stremsel, zuursel), 10% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, 2% knoflook, 2% room (MELK), citroensap, natuurazijn, EIGEEL*, gemodificeerd zetmeel (maïs, aardappel), zout, verdikkingsmiddelen (carrageen, johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), maïszetmeel, EI-EIWIT*, conserveermiddel (kaliumsorbaat), specerijen (MOSTERD), voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (sacharinen, sucralose). *van scharreleieren.

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Huisgemaakte zuivelspread met prei

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram yoghurt
  • 25 gram lichtgroen van prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • ½ theelepeltje poedersuiker.
  • ½ theelepeltje mosterd

Snij het stukje prei in de lengte 2 maal doormidden en dan in ragfijne reepjes. Roer de roomkaas met de yoghurt en zout en peper los. Knijp er het teentje knoflook bovenuit. Voeg de peterselie, mosterd en poedersuiker toe en roer goed door. Roer er nu de fijngesneden prei doorheen. Breng eventueel verder op smaak met zout, peper of poedersuiker. Vind je het smeersel te dik voeg dan nog wat melk of yoghurt toe.

Wil je de zuivelspread minder vet? Neem dan kwark in plaats van roomkaas en yoghurt en voeg een klein lepeltje mayonaise toe.

Zuivelspread rettich en appel

  • 3 eetlepels kwark
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 100 gram rettich
  • 100 gram appel
  • 1 lente-uitje
  • 1 eetlepel verse peterselie

Snij de peterselie fijn. Snij de lente-ui in ragfijne reepjes. Rasp de rettich en de appel en dep deze een beetje droog. Meng de kwark met de mayonaise en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe. Breng op smaak met zout en peper.

Zuivelspread Bella Italia

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram yoghurt
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram olijven,
  • 1 takje basilicum
  • Klein stukje rode ui
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Snij de olijven en de tomaten, het basilicum en het stukje ui fijn. Roer de roomkaas los met de yoghurt en de tomatenketchup. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met peper en zout.

Zuivelspread bacon bites

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram yoghurt
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 lente-ui
  • 3 plakjes rauwe ham

Bak de rauw ham krokant in een droge pan. Zet opzij. Snij de lente-ui in fijne ringetjes. Roer de roomkaas los met de yoghurt en voeg er de kaas en de lente-ui aan toe. Verkruimel de rauwe ham en voeg ¾ ervan toe aan de spread. Roer door en breng op smaak met peper. Strooi voor het serveren de rest van de ham over de spread.

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

DeelPin125Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

chocoladepudding
Nagerecht

Chocoladepudding met echte chocolade

yorkshire pudding
Bijgerecht

Yorkshire pudding

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Dragonsaus
Saus

Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen