Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en weet wat je eet!

0 1.139

Zuivelspread wordt veel verkocht en dus ook gebruikt op een toastje, op de boterham maar ook in sauzen. Vaak stoppen we zo’n verpakking gedachteloos in ons winkelmandje. Maar kijk eens naar de ingrediëntenlijst! Heb je die zuivelspread wel echt nodig? Met een paar basisproducten maak je heel eenvoudig zelf een zuivelspread en natuurlijk verwerken we daar dan gelijk wat verse groenten in. We hebben vier interessante varianten voor je op een rij gezet.

Weet wat je eet

Wanneer een zuivelproduct niet voldoet aan de eis van een minimaal vetgehalte van 33% dan mag het geen verse roomkaas worden genoemd. Vaak wordt hier dan de benaming zuivelspread gebruikt.

Een hele bekende zuivelspread is de Heksenkaas. Het bevat alleen niet zoveel zuivel als je zou denken. Ik wilde deze spread weleens zelf maken en ging op zoek naar de ingrediënten van deze populaire spread. Om eerlijk te zijn schrok ik er wel van. Maar 16% roomkaas en 10% prei en verder……. Ik heb hier de officiële ingrediëntenlijst van heksenkaas. Maak jij m ook liever zelf nu?

Ingrediënten: koolzaadolie, water, 16% roomkaas (MELK, room [MELK], microbieel stremsel, zuursel), 10% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, 2% knoflook, 2% room (MELK), citroensap, natuurazijn, EIGEEL*, gemodificeerd zetmeel (maïs, aardappel), zout, verdikkingsmiddelen (carrageen, johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), maïszetmeel, EI-EIWIT*, conserveermiddel (kaliumsorbaat), specerijen (MOSTERD), voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (sacharinen, sucralose). *van scharreleieren.

Huisgemaakte zuivelspread met prei

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram yoghurt
  • 25 gram lichtgroen van prei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • ½ theelepeltje poedersuiker.
  • ½ theelepeltje mosterd

Snij het stukje prei in de lengte 2 maal doormidden en dan in ragfijne reepjes. Roer de roomkaas met de yoghurt en zout en peper los. Knijp er het teentje knoflook bovenuit. Voeg de peterselie, mosterd en poedersuiker toe en roer goed door. Roer er nu de fijngesneden prei doorheen. Breng eventueel verder op smaak met zout, peper of poedersuiker. Vind je het smeersel te dik voeg dan nog wat melk of yoghurt toe.

Wil je de zuivelspread minder vet? Neem dan kwark in plaats van roomkaas en yoghurt en voeg een klein lepeltje mayonaise toe.

Zuivelspread rettich en appel

  • 3 eetlepels kwark
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 100 gram rettich
  • 100 gram appel
  • 1 lente-uitje
  • 1 eetlepel verse peterselie

Snij de peterselie fijn. Snij de lente-ui in ragfijne reepjes. Rasp de rettich en de appel en dep deze een beetje droog. Meng de kwark met de mayonaise en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe. Breng op smaak met zout en peper.

Zuivelspread Bella Italia

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram yoghurt
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram olijven,
  • 1 takje basilicum
  • Klein stukje rode ui
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Snij de olijven en de tomaten, de basilicum en het stukje ui fijn. Roer de roomkaas los met de yoghurt en de tomatenketchup. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met peper en zout.

Zuivelspread bacon bites

  • 200 gram roomkaas
  • 50 gram yoghurt
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 lente ui
  • 3 plakjes rauwe ham

Bak de rauw ham krokant in een droge pan. Zet opzij. Snij de lente-ui in fijne ringetjes. Roer de roomkaas los met de yoghurt en voeg er de kaas en de lente-ui aan toe. Verkruimel de rauwe ham en voeg ¾ ervan toe aan de spread. Roer door en breng op smaak met peper. Strooi voor het serveren de rest van de ham over de spread.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer