Manchego – In de Spaanse provincie La Mancha wordt de bekendste kaas en meest verkochte kaas van Spanje geproduceerd, de Manchego. Als je wel eens in Spanje bent geweest dan ken je die Spaanse klassieker vast wel. Hij duikt vaak wel op bij het tapas eten, samen met de beroemde Iberico ham. Hij wordt dan in driehoekjes gesneden, vaak geserveerd met iets zoetigs, meestal kweeperengelei (membrillo in het Spaans) er bij. Ook in het buitenland is het de meest verkochte Spaanse kaas. In Nederland vind je hem zeker bij de kaasspeciaalzaken en ook wel in sommige supermarkten.
Schapenkaas uit La Mancha
In Spanje worden veel schapen gehouden. Dus het is dan ook niet zo raar dat de meest geproduceerde kaas een schapenkaas is. Manchego wordt dus gemaakt van schapenmelk en werd traditioneel dan ook gemaakt door de schaapherders. Zij namen de kaas, die goed te bewaren was, mee op hun lange tochten. Volgens de traditie mag de kaas alleen gemaakt worden van melk van het Manchega-schaap en geproduceerd worden in de provincie La Mancha. La Mancha ligt ten zuiden van Madrid.
Verder zijn er nog allerlei andere zaken waaraan een echte Manchego moet voldoen. Manchego kan worden gemaakt van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk. In kleine kaasmakerijen wordt vaak rauwe melk gebruikt. De kazen zijn trommelvormig en hebben een ingeperst patroon. De naam Manchego staat ook in de korst gedrukt, evenals de week waarin de kaas geproduceerd is. Tijdens de rijpingstijd ontstaan er schimmels op de korst. Die zijn wat groenig of zwart van kleur. De kaas is lichtgeel van kleur, met kleine gaatjes. In 1984 kreeg Manchego een AOP-bescherming, een oorsprongsbescherming.
Er worden verschillende varianten van de kaas verkocht. Dat heeft te maken met de rijpingstijden die aangehouden worden.
- Semicurado Manchego – rijpt minimaal drie weken, maximaal vier maanden.
- Curado Manchego – rijpt maximaal zes maanden
- Viejo Manchego – kan tot twee jaar rijpen.
Manchego heeft een volle, nootachtige, milde en wat zoetige smaak.
Manchego in de keuken
Wil je je gerechten van een Spaans tintje voorzien, dan kun je daar natuurlijk heel goed een Spaanse kaas voor gebruiken. Manchego is daarvoor een goede keuze. Welke soort je dan kiest, is een beetje afhankelijk van het soort gerecht dat je wilt maken. Als toevoeging in een salade zijn de jonge varianten heel geschikt. De oude soort, ofwel de Viejo Manchego, is heel geschikt om te raspen, en dus in warme gerechten goed te gebruiken. De jongere soorten zijn te zacht om goed te kunnen raspen.
Natuurlijk mogen wat driehoekjes Manchego niet ontbreken op een Spaans kaasplankje. Samen met bijvoorbeeld een Cabrales of Valdeón, Idiazabal en wat Tetilla maak je een leuke combinatie. Wat ook een leuk idee is, is een compleet Spaanse borrelplank. Breid een Spaanse kaasplank uit met wat Serranoham, wat Chorizo, Spaanse olijven, een schaaltje kweeperengelei en wat vers gebakken stokbrood. Een goed glas Spaanse wijn of sherry erbij maakt het feestje compleet.
Gebruik manchego als je er mee gaat koken vooral ook in vegetarische gerechten. De kaas heeft een hoog gehalte aan proteïne, wat het een goed alternatief maakt voor vlees of vis.
Recepten met Manchego
Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego
Een lekkere, op Spanje geïnspireerde, goed gevulde maaltijdsalade, dat is onze Spaanse bonensalade. Met manchego en uitgebakken chorizo!
Check het recept of lees de infoKaaskroketjes
Serveer eens huisgemaakte kaaskroketjes bij de borrel. We vullen ze met Manchego en Oude Boerenkaas en paneren ze met zelfgemaakt paneermeel.
Check het recept of lees de infoAardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm
Fantastische en smaakvolle aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm. Feestelijk op tafel en in een handomdraai omgetoverd tot een complete maaltijd.
Check het recept of lees de infoKaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!