• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Manchego; Spaanse schapenkaas

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Manchego

Manchego – In de Spaanse provincie La Mancha wordt de bekendste kaas en meest verkochte kaas van Spanje geproduceerd, de Manchego. Als je wel eens in Spanje bent geweest dan ken je die Spaanse klassieker vast wel. Hij duikt vaak wel op bij het tapas eten, samen met de beroemde Iberico ham. Hij wordt dan in driehoekjes gesneden, vaak geserveerd met iets zoetigs, meestal kweeperengelei (membrillo in het Spaans) er bij. Ook in het buitenland is het de meest verkochte Spaanse kaas. In Nederland vind je hem zeker bij de kaasspeciaalzaken en ook wel in sommige supermarkten.

Schapenkaas uit La Mancha

In Spanje worden veel schapen gehouden. Dus het is dan ook niet zo raar dat de meest geproduceerde kaas een schapenkaas is. Manchego wordt dus gemaakt van schapenmelk en werd traditioneel dan ook gemaakt door de schaapherders. Zij namen de kaas, die goed te bewaren was, mee op hun lange tochten. Volgens de traditie mag de kaas alleen gemaakt worden van melk van het Manchega-schaap en geproduceerd worden in de provincie La Mancha. La Mancha ligt ten zuiden van Madrid. Verder zijn er nog allerlei andere zaken waaraan een echte Manchego moet voldoen. Manchego kan worden gemaakt van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk. In kleine kaasmakerijen wordt vaak rauwe melk gebruikt. De kazen zijn trommelvormig en hebben een ingeperst patroon. De naam Manchego staat ook in de korst gedrukt, evenals de week waarin de kaas geproduceerd is. Tijdens de rijpingstijd ontstaan er schimmels op de korst. Die zijn wat groenig of zwart van kleur. De kaas is lichtgeel van kleur, met kleine gaatjes. In 1984 kreeg Manchego een AOP-bescherming, een oorsprongsbescherming.

Er worden verschillende varianten van de kaas verkocht. Deze hebben te maken met de rijpingstijden die aangehouden worden.

  • Semicurado Manchego – rijpt minimaal drie weken, maximaal vier maanden.
  • Curado Manchego – rijpt maximaal zes maanden
  • Viejo Manchego – kan tot twee jaar rijpen.

Manchego heeft een volle, nootachtige, milde en wat zoetige smaak.

Manchego in de keuken

Wil je je gerechten van een Spaans tintje voorzien, dan kun je daar natuurlijk heel goed een Spaanse kaas voor gebruiken. Manchego is daarvoor een goede keuze. Welke soort je dan kiest, is een beetje afhankelijk van het soort gerecht dat je wilt maken. Als toevoeging in een salade zijn de jonge varianten heel geschikt. De oude soort, ofwel de Viejo Manchego, is heel geschikt om te raspen, en dus in warme gerechten goed te gebruiken. De jongere soorten zijn te zacht om goed te kunnen raspen. En natuurlijk mogen wat driehoekjes Manchego niet ontbreken op een Spaans kaasplankje. Samen met bijvoorbeeld een Cabrales of Valdeón, Idiazabal en wat Tetilla maak je een leuke combinatie. Wat ook een leuk idee is, is een compleet Spaanse borrelplank. Breid een Spaanse kaasplank uit met wat Serranoham, wat Chorizo, Spaanse olijven, een schaaltje kweeperengelei en wat vers gebakken stokbrood. Een goed glas Spaanse wijn of sherry erbij maakt het feestje compleet.

Gebruik manchego als je er mee gaat koken vooral ook in vegetarische gerechten. De kaas heeft een hoog gehalte aan proteïne, wat het een goed alternatief maakt voor vlees of vis.

Manchego

Recepten met Manchego

Spaanse bonensalade

Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego

Een lekkere, op Spanje geïnspireerde, goed gevulde maaltijdsalade, dat is onze Spaanse bonensalade. Met manchego en uitgebakken chorizo!

Kaaskroketjes

Kaaskroketjes

Serveer eens huisgemaakte kaaskroketjes bij de borrel. We vullen ze met Manchego en Oude Boerenkaas en paneren ze met zelfgemaakt paneermeel.

Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm

Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm

Fantastische en smaakvolle aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm. Feestelijk op tafel en in een handomdraai omgetoverd tot een complete maaltijd.

DeelPin8TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen
Specials

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters
Specials

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom
Specials

Slagroom

poké bowl recepten
Specials

Poké bowl recepten; ontdek deze varianten

Provolone
Specials

Provolone; lekker Italiaans!

zoete aardappel recepten
Specials

Zoete aardappel recepten; Van basis tot out of the box

saus maken op basis van eieren
Saus

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info
Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

Recept in de picture

fondant aardappelen
Bijgerecht

Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes

Heerlijke krokant gebakken aardappeltjes met een zachte, romige binnenkant, die in je mond smelten, dat zijn fondant aardappelen.

Check het recept of lees de info
Worstenbrood om te delen

Worstenbrood om te delen

Romig dessert met peer en mascarpone

Romig dessert met peer en mascarpone

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen