• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Manchego; Spaanse schapenkaas

Lekker om mee te koken of op een Spaans kaasplankje

Redactie door Redactie
in Specials
0
Manchego

 

Manchego – In de Spaanse provincie La Mancha wordt de bekendste kaas en meest verkochte kaas van Spanje geproduceerd, de Manchego. Als je wel eens in Spanje bent geweest dan ken je die Spaanse klassieker vast wel. Hij duikt vaak wel op bij het tapas eten, samen met de beroemde Iberico ham. Hij wordt dan in driehoekjes gesneden, vaak geserveerd met iets zoetigs, meestal kweeperengelei (membrillo in het Spaans) er bij. Ook in het buitenland is het de meest verkochte Spaanse kaas. In Nederland vind je hem zeker bij de kaasspeciaalzaken en ook wel in sommige supermarkten.

Schapenkaas uit La Mancha

In Spanje worden veel schapen gehouden. Dus het is dan ook niet zo raar dat de meest geproduceerde kaas een schapenkaas is. Manchego wordt dus gemaakt van schapenmelk en werd traditioneel dan ook gemaakt door de schaapherders. Zij namen de kaas, die goed te bewaren was, mee op hun lange tochten. Volgens de traditie mag de kaas alleen gemaakt worden van melk van het Manchega-schaap en geproduceerd worden in de provincie La Mancha. La Mancha ligt ten zuiden van Madrid.

Verder zijn er nog allerlei andere zaken waaraan een echte Manchego moet voldoen. Manchego kan worden gemaakt van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk. In kleine kaasmakerijen wordt vaak rauwe melk gebruikt. De kazen zijn trommelvormig en hebben een ingeperst patroon. De naam Manchego staat ook in de korst gedrukt, evenals de week waarin de kaas geproduceerd is. Tijdens de rijpingstijd ontstaan er schimmels op de korst. Die zijn wat groenig of zwart van kleur. De kaas is lichtgeel van kleur, met kleine gaatjes. In 1984 kreeg Manchego een AOP-bescherming, een oorsprongsbescherming.

Er worden verschillende varianten van de kaas verkocht. Dat heeft te maken met de rijpingstijden die aangehouden worden.

  • Semicurado Manchego – rijpt minimaal drie weken, maximaal vier maanden.
  • Curado Manchego – rijpt maximaal zes maanden
  • Viejo Manchego – kan tot twee jaar rijpen.

Manchego heeft een volle, nootachtige, milde en wat zoetige smaak.

Manchego in de keuken

Wil je je gerechten van een Spaans tintje voorzien, dan kun je daar natuurlijk heel goed een Spaanse kaas voor gebruiken. Manchego is daarvoor een goede keuze. Welke soort je dan kiest, is een beetje afhankelijk van het soort gerecht dat je wilt maken. Als toevoeging in een salade zijn de jonge varianten heel geschikt. De oude soort, ofwel de Viejo Manchego, is heel geschikt om te raspen, en dus in warme gerechten goed te gebruiken. De jongere soorten zijn te zacht om goed te kunnen raspen.

Natuurlijk mogen wat driehoekjes Manchego niet ontbreken op een Spaans kaasplankje. Samen met bijvoorbeeld een Cabrales of Valdeón, Idiazabal en wat Tetilla maak je een leuke combinatie. Wat ook een leuk idee is, is een compleet Spaanse borrelplank. Breid een Spaanse kaasplank uit met wat Serranoham, wat Chorizo, Spaanse olijven, een schaaltje kweeperengelei en wat vers gebakken stokbrood. Een goed glas Spaanse wijn of sherry erbij maakt het feestje compleet.

Gebruik manchego als je er mee gaat koken vooral ook in vegetarische gerechten. De kaas heeft een hoog gehalte aan proteïne, wat het een goed alternatief maakt voor vlees of vis.

Manchego

Recepten met Manchego

Spaanse bonensalade
Salade

Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego

Een lekkere, op Spanje geïnspireerde, goed gevulde maaltijdsalade, dat is onze Spaanse bonensalade. Met manchego en uitgebakken chorizo!

Check het recept of lees de infoDetails
Kaaskroketjes
Hapjes

Kaaskroketjes

Serveer eens huisgemaakte kaaskroketjes bij de borrel. We vullen ze met Manchego en Oude Boerenkaas en paneren ze met zelfgemaakt paneermeel.

Check het recept of lees de infoDetails
Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm
Bijgerecht

Aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm

Fantastische en smaakvolle aardappelmuffins met pastinaak, pompoen en tijm. Feestelijk op tafel en in een handomdraai omgetoverd tot een complete maaltijd.

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Tags: Kaas
DeelPin16VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief