Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pastadeeg maken; basisrecept

Pastadeeg maken is niet lastig, maar je moet wel de feiten kennen. Welke bloem gebruik je bijvoorbeeld, en ook de keuze van je olie is nogal van belang voor het uiteindelijke resultaat.

2 19.431

Pastadeeg maken; basisrecept – Pastadeeg maken is niet lastig, maar je moet wel de feiten kennen. Welke bloem gebruik je bijvoorbeeld, en ook de keuze van je olie is nogal van belang voor het uiteindelijke resultaat.

Soorten bloem verschillen in de hoeveelheid vloeistof die ze opnemen. Zelfs verschillende verpakkingen van hetzelfde merk kunnen variëren. De hoeveelheid bloem in de onderstaande recepten is dan ook niet meer dan een richtlijn. Wil je een iets steviger deeg, dan voeg je wat bloem toe. Doe dit echter uiterst voorzichtig omdat het kan leiden tot een taaie structuur en een melige smaak.

Pastadeeg maken

basisrecept

Deze versie, waarvoor je gewone bloem gebruikt, zorgt voor een relatief zacht deeg dat geschikt is voor allerlei soorten gevulde pasta

 • 400 gram bloem
 • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 4 eieren, lichtjes geklopt
 • zout

Zeef de bloem met een snufje zout op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met je hand een kuiltje in het midden.

Giet de olijfolie en de eieren in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt.

Wanneer alle bloem is opgenomen, kneedt u het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt op z’n minst 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een half uur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

Snel volkoren pastadeeg

Het gebruik van een keukenmachine versnelt het maken van een pastadeeg maar het is wel degelijk van belang om het deeg na het mengen nog wel goed te kneden.

 • 140 gram volkorenbloem
 • 25 gram bloem
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
 • zout

Zeef beide soorten bloem met een snufje zout en doe ze in een keukenmachine.

Klop de eieren lichtjes los met de olijfolie, voeg de bloem toe en laat de machine draaien totdat er één geheel ontstaat.

Haal het deeg uit de machine en kneed het zacht en zijdezachtig. Dat duurt ten minste 10 minuten, mogelijk langer. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

Speciaal

Broodmeel en griesmeel zorgen voor een steviger deeg dat geschikt is voor lintpasta en kleine pasta.

 • 115 gram witbroodmeel
 • 115 gram fijn griesmeel
 • 2 eieren, lichtjes losgeklopt
 • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
 • 2 eetlepels heet water
 • zout

Zeef het meel met het griesmeel en een snufje zout op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met de hand een kuiltje in het midden.

Giet de eieren, olie en 1 eetlepel van het water in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt. Als het deeg te droog lijkt, besprenkel je het met de rest van het water.

Als de bloem is opgenomen, kneedt je het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt ten minste 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Pastadeeg maken

van Italiaanse bloem

Voor een echt authentiek pastadeeg is het de moeite waard om in een Italiaanse delicatessenwinkel Farina 0 of Farina 00 te kopen.

 • 350 gram Farina 0 of Farina 00
 • 3 eieren
 • zout

Zeef de bloem op een werkblad en maak een tamelijk net hoopje. Maak met je hand een kuiltje in het midden.

Klop de eieren lichtjes los met een snufje zout, giet ze vervolgens in het kuiltje en meng er geleidelijk de bloem doorheen, waarbij je de bloem met je vingers in de vloeistof trekt.

Wanneer alle bloem is opgenomen, kneedt je het deeg goed door totdat het zacht en zijdeachtig is. Dat duurt tenminste 10 minuten, mogelijk langer. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het ca. een halfuur rusten voordat je het met de hand of met behulp van een pastamachine uitrolt.

Experimenteren met olie

Er zijn talloze soorten olie verkrijgbaar. De één nog commerciëler dan de ander. Wat is nu de juiste olie? Wij kunnen het antwoord maar gedeeltelijk geven. Allereerst is de kwaliteit van je olie enorm van belang. Iedereen zal het bij het maken van pasta over olijfolie hebben. Ook in olijfolie zijn echter talloze soorten en gradaties. Wij adviseren een goede extra vierge olijfolie. Lees er hier meer over. Durf echter ook te variëren met andere soorten olie maar echt altijd met kwaliteit als uitgangspunt. Weet dus wat je doet en/of koopt!

Jouw pastadeeg

We zijn echt super benieuwd naar of jullie al eens zelf pasta gemaakt hebben. Welke pasta kopen jullie, en we vinden het nog veel leuker als je jouw recept voor pastadeeg en je ervaring hieronder wil delen!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Aalke zegt

  Welk glutenvrij meel is het meest geschikt?

  1. Redactie zegt

   Bij voorkeur glutenvrij rijstmeel Aalke

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer