• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Zelf sushi maken, voor een gezellige avond!

door Redactie
in Specials
0
0
Sushi plate

Zelf sushi maken – Als je om je heen vraagt kennen de meeste sushi van het wokrestaurant, waar ze gretig in trek zijn. Ze zijn dan voornamelijk onderdeel van een maaltijd. In een sushirestaurant bestaat je hele diner uit sushi. Maar sushi is ook ontzettend leuk voor een hele gezellige avond met bijvoorbeeld je partner of je vrienden. Bijvoorbeeld om in Japanse sferen te borrelen, maar uiteraard kun je de sushi ook serveren als maaltijd.

Soorten sushi in dit recept

– Futomaki: een wat dikkere rol met 2 of meer soorten vulling en norivel erom heen.
– Hosomaki: een wat dunnere rol met 1 soort vulling en norivel erom heen.
– Uramaki: een rol met de vulling binnenin en rijst aan de buitenkant.
– Nigiri: een handgevormde sushi met een plakje erboven op.
– Chirashi: is al je sushi-ingrediënten, maar dan in een kom bij elkaar.

Je eigen sushi maken kun je zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Een feit is dat je wel wat speciaal keukengerei nodig hebt om ‘maki’ sushi te maken. De nigiri en chirashi kun je ook zonder speciaal keukengerei maken.

Sushi, wat heb je nodig en hoe maak je het

Wat heb je aan keukengerei nodig?

  • een houten lepel
  • een sushimatje
  • een plastic- of houten kom

Wat heb je verder nodig:

  • 500 gram sushirijst
  • 1 pak norivellen (zeewiervellen)
  • 1 flesje rijstazijn
  • 50 gram suiker
  • 50 ml. rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 druppen sojasaus
  • 3 druppen azijn
  • 2 eieren
  • een snufje zout
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 komkommer
  • 1 pakje surimi
  • 200 gram gerookte zalm
  • 4 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Sushirijst maken

Iedere sushirijst heeft zijn eigen bereidingswijze en er zit veel verschil tussen. Volg daarom altijd de bereidingswijze die op de verpakking staat. Tip: Hou het vuur heel goed in de gaten zodat de rijst niet aanbrandt tijdens de bereiding.
Laat het deksel er wat langer opzitten bij het nastomen. Breng de rijst vervolgens op smaak met 50 gram suiker en 50 ml. rijstazijn. Laat de rijst na bereiden afkoelen tot kamertemperatuur.

Japanse omelet, Tamago

 

De Tamago, de Japanse omelet wordt gebruikt voor sushi en is hartig en zoetig tegelijk. Dit maken is een klein beetje een uitdaging omdat je de omelet in laagjes gaat opbouwen. Doe de eidooier met eiwit in een kom samen met 1 el. suiker, 3 druppen sojasaus, 3 druppen rijstazijn en een snufje zout. Meng dit alles goed samen.
Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag en doe hier de eetlepel zonnebloemolie in. Doe een beetje van het eimengsel in de pan, net genoeg zodat het de bodem met een dun laagje bedekt. Laat dit gaar worden en vouw de omelet dubbel. Vul de andere helft weer met eimengsel en als dit gaar is vouw je het geheel weer dubbel. Dit doe je net zo vaak tot het eimengsel op is. De kunst is het om de omelet zo blank mogelijk te houden, dus niet bruin laten worden. Hierbij geld, oefening baart kunst. (en ja, ook ik moet het ook nog veel oefenen).

sushiSushi rollen maken

Zet een kommetje met rijstazijn klaar om je vingers in te dopen. Dit zorgt ervoor dat de rijst niet aan je vingers blijft kleven.
Leg het sushimatje voor je. Leg hier een norivel op. Als je goed kijkt, zie je banen lopen op het norivel. Deze leg je horizontaal op het norimatje zoals op de foto. Vervolgens verdeel je de rijst over het norivel. Laat 2 cm aan de onderkant vrij en 5 cm aan de bovenkant. Vervolgens leg je de vulling horizontaal op je rol in het midden van de rijst. Je kunt 1 tot 4 vullingen in een rolletje doen. Zoals je ook op de foto’s kunt zien.
Het oprollen is vooral doen. Je rolt met het matje de rol op. Maak het uiteinde wat nat zodat de rand goed plakt aan de rol sushi. Rol de sushi van je af op, probeer dit zo strak mogelijk te doen. Druk het laatste stukje norivel extra aan zodat de rol goed dicht is. Je hebt nu een rol klaar. Snij het uiteinde eraf. De dikte van je plakjes word bepaald door de dikte van je rol. Heb je een dikke rol dan kun je 1,5 cm plakjes snijden. Heb je een wat dunnere rol dan kun iets dikker plakjes snijden zoals 3 cm.

Nigiri-sushi

Nigiri-sushi maken is heel gemakkelijk. Je kunt het op 2 manieren doen. Je kunt een balletje nemen en legt die in je hand. Hou je hand als een kommetje en druk de sushi in de vorm van een rechthoekje. Je kunt ook een sushi hulpstukje gebruiken voor het maken van nigiri zoals je op de foto kunt zien. Deze kun je in de meeste Aziatische toko’s kopen. Snij bijvoorbeeld een plakje zalm ter grote van je rijst en leg deze erop. Dit doe je ook met de omelet.

Uramaki sushi

Deze sushi kun je beter als laatste maken, want het maakt je rolmatje vuil. Begin met het roosteren van de sesamzaadjes in een paar druppels zonnebloemolie en laat deze afkoelen. Je begint voor de rol eerst met de rijst. Je verdeelt de rijst nu niet over een norivel maar over het rolmatje. Vervolgens doe je de vulling en evt. norivel op de rijst. Rol hem vervolgens weer op zoals een sushirol. Rol de sushirol door de afgekoelde sesamzaadjes en snij de rol in plakjes.

Chirasi

Met alle overige rijst en ingrediënten maak je chirasi. De overige rijst verdeel je over kommetjes. De ingrediënten die je over hebt, verdeel je in groepjes in de kom. Het is een soort sushisalade. Deze kun je bij de sushi serveren.

Tafel lekker !!

DeelPin397Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

gerookte vis
Specials

Gerookte vis

vispakketje met mosselen
Visgerechten

Vispakketje met mosselen

Mosselen met room en limoncello
Visgerechten

Mosselen met room en limoncello; lekker!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

salade gerookte vis
Salade

Salade met gerookte vis

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen