Als het weer dan niet mee zit in deze zomer heb ik toch regelmatig de behoefte om binnen even wat op het vuur te zetten. Het geeft wel niet hetzelfde gevoel, maar ook uit de grillpan of uit de oven grill kun je natuurlijk allerlei lekkers halen. Lekker Tafelen zet graag wat tips voor je op een rij.
Verse kabeljauwmoten met peterselieboter uit de grillpan
Wrijf 4 kabeljauwmoten naar smaak in met zout en peper. Haal ze door de bloem en smeer ze vervolgens in met olijfolie (met een bakkwast). Laat ze garen in een hete grillpan. Houd na het grillen de kabeljauwmoten warm in een schaal. Garneer de kabeljauwmoten met partjes citroen. Meng de 160 gram roomboter 35 gram peterselie en breng de boter op smaak met zout, peper en wat citroensap. Maak er een rol van en snijd er schijfjes af. Leg op elke kabeljauwmoot een schijfje boter.
Geroosterde tomaten
Ontpit 4 tot 8 tomaten door de onderkant in te snijden. Pas op dat ze niet breken. Voeg naar smaak zout en peper toe en smeer de tomaten olijfolie. Zet de tomaten in een hete grillpan en laat ze op laag vuur garen. Natuurlijk kun je de tomaten ook halveren voor het grillen. Serveer als bijgerecht
Let er op dat je, bij gebruik van een grillpan, de vetstof niet in de pan doet maar (met een bakkwastje) op het product zelf aanbrengt. Vet in de grillpan is zinloos omdat dit tussen de ribbels verdwijnt waar het zal gaan walmen tijdens het grillen.
Gegrilde witlof met sinaasappel, tijm en serranoham
Zet de grillpan op hoog vuur en wacht tot deze heet is. Bestrijk 4 in parten gesneden witlofstruikjes met olijfolie. Grill ze in ca. 4 minuten beetgaar. Meng het sap van 1 sinaasappel met de blaadjes van 3 takjes verse tijm en 1 eetlepel extra virgine olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Leg de witlof op een platte schaal, schenk de dressing erover en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel er 200 gram grof gesneden serranoham over. Serveer als voorgerecht.
Aardappeltjes uit de grillpan
Was 400 gram kleine en vastkokende aardappelen en kook ze met schil in gezouten water beetgaar. Reken ca. 18 minuten. Maak 200 gram rode- en gele paprika schoon en snijd in fijne reepjes. Hak 50 gram rucola en een half bosje verse basilicum grof. Giet de aardappelen af, pel de schil eraf. Verhit een grillpan en grill hierin de aardappeltjes tot ze knapperig en lichtbruin zijn. Voeg de paprika toe en grill 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de grof gehakte rucola en basilicum over de aardappeltjes en serveer direct.
Ananas met honing uit de grillpan
Grill ook eens verse ananas met wat honing en een scheutje rum. Lekker als dessert met een bolletje roomijs. Hier vind je het recept…
Wist je dat je beter een gietijzeren grillpan kan hebben dan een grillpan met anti-aanbaklaag? De gietijzeren grillpan zorgt voor een veel betere en constantere warmteverdeling.