Aardappelsoorten – Aardappelen zijn wij Nederlanders gek op, net als vele andere volken in deze wereld. Er zijn dan ook ontzettend veel aardappelsoorten. Er zijn duizenden soorten wereldwijd. En alleen al in Nederland worden er 550 soorten geteeld. Niet alle aardappelen zijn voor de verkoop bij de groenteman. Een aantal aardappelsoorten zijn voor een speciaal doel zoals bijvoorbeeld voor de chipsfabrikanten of aardappelmeelfabrieken. Wij hebben de 50 meest voorkomende soorten voor je op een rij gezet.
We hebben ze voor je gesorteerd op schilkleur voor de herkenbaarheid, waarvoor je ze kunt gebruiken, en wat voor type aardappel. Van de meesten hebben we ook de verkrijgbaarheid voor je op een rijtje gezet. Echter is de aardappel een natuurproduct en kan de verkrijgbaarheid veranderen, omdat het bijvoorbeeld een heel nat voorjaar is.
Bekijk hier de gangbare aardappelsoorten op kooktype:
Je kiest als eerste voor een smaakvolle aardappel. Maar als je wilt bepalen welke aardappelsoorten je in huis wil hebben is het ook van groot belang om op het kooktype te letten. Gebakken aardappels worden een drama als je daar een zeer kruimige aardappel voor gebruikt en een stamppot wordt geen succes als je daar vastkokende aardappelen voor gebruikt. De aardappelsoorten worden dan ook ingedeeld in kooktype. Hieronder vind je verschillende overzichten:
Vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen, wat is het verschil met andere soorten? En voor wat voor soort gerechten gebruik je die vastkokende aardappels?
Vrij vastkokende aardappelen
Er zijn talloze soorten aardappels, wanneer kies je nu welke soort? We vertellen je alles over vrij vastkokende aardappelen.
Kruimige aardappelen; Doré, Eigenheimer, Irene
Kruimige aardappelen, wat zijn hun eigenschappen, waar gebruik je ze voor en wat zijn de gangbaarste soorten kruimige aardappels.
Licht kruimige aardappelen
Licht kruimige aardappelen, daar kun je wat mee! Ze zijn lekker om te koken en te bakken, maar ook heel geschikt om friet van te snijden.
Aardappelsoorten; Top 50
Ras | Schilkleur | Geschikt voor | Verkrijgbaarheid | Kooktype |
Accent | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Hele jaar door | Vastkokend |
Accord | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Het jaar door | Kruimig |
Agria | Geel | Frituren | Januari – Juni September -December |
Kruimig |
Agata | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Onbekend | Vrij vastkokend |
Alpha | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | April – Juni | Kruimig |
Annabelle | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Hele jaar door | Vastkokend |
Artemis | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Onbekend | Vrij vastkokend |
Berber | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades |
Juli – Oktober | Vrij vastkokend |
Bildtstar | Rood | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Januari – Mei en September – December | Vrij vastkokend |
Bintje | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Januari – Mei en September – December | Kruimig |
Ceasar | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Onbekend | Vrij vastkokend |
Challenger | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Onbekend | Kruimig |
Charlotte | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Doré | Geel | Pureren, soufflé of soep | Mei – Augustus | Zeer kruimig |
Eersteling | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Juni – Augustus | Vrij vastkokend |
Eigenheimer | Geel | Pureren, soufflé of soep | Januari – Maart en Augustus – December | Zeer kruimig |
Escort | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades |
Januari – Mei Augustus – December |
Kruimig |
Excellency | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Onbekend (midden vroeg) | Kruimig |
Exempla | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Exquisa | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Folva | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot |
Januari – April September – December |
Kruimig |
Franceline | Rood | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Fresco | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades |
Juni – September | Vrij vastkokend |
Frieslander | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Juni – September | Kruimig |
Galante | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Gloria | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Juli – September | Vrij vastkokend |
Gourmandine | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Hele jaar door | Vastkokend |
Inova | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Hele jaar | Vastkokend |
Irene | Rood | Pureren, soufflé of soep | Januari – Juni en September – December | Zeer kruimig |
Jazzy | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Lady Felicia | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Onbekend | Kruimig |
Lady Rosette | Rood | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot |
Januari – Mei Augustus – December |
Kruimig |
Laura | Rood | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | September – Juni | Vrij vastkokend |
Lilly | Geel | Pureren, soufflé of soep | Onbekend | Zeer kruimig |
Marabel | Geel | Frituren | Onbekend | Vrij vastkokend |
Maritiema | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Hele jaar door | Kruimig |
Melody | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Heel jaar door | Vrij vastkokend |
Milva | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades |
Januari – Mei September – December |
Vrij vastkokend |
Nicola | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Hele jaar door | Vastkokend |
Opperdoezer rond | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Juni – September | Vastkokend |
Premìere | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot |
Juli – Oktober | Kruimig |
Prior | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. |
Juni – September | Vastkokend |
Rapido | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Juni – September | Vastkokend |
Redstar | Rood | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Hele jaar door | Vrij vastkokend |
Regina | Geel | Koken, bakken, ovenschotels en salades. | Onbekend | Vastkokend |
Roseval | Rood | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades |
Hele jaar door | Vrij vastkokend |
Samba | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Onbekend | Vrij vastkokend |
Santé | Geel | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot | Hele jaar door | Kruimig |
Tresor | Geel | Frituren | Onbekend | Vrij vastkokend |
Turbo | Geel | Pureren, soufflé of soep | Januari – Juni en September – December | Kruimig |
Van Gogh | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades |
Januari – Juni September -December |
Vrij vastkokend |
Victoria | Geel | Koken, bakken, frituren, ovenschotels en salades | Januari – Juni Oktober -December |
Vrij vastkokend |
Vitelotte | Paars | Koken, pureren, poffen, frituren & stamppot |
Kruimig |
Weet iemand waar ik een overzicht van antieke (Oost-)Groningse aardappelrassen kan vinden? Mijn opa gaf mij zijn laatste oogst om als cultureel erfgoed voort te zetten (hij benoemde het niet zo, maar zo zie ik het wel). Ik schreef het ergens op en vergeten waar. Nu mijn opa is overleden wil ik het extra graag weten welke aardappel het is. Ik vind hem niet tussen de namen die online staan. De naam klonk vrij modern en wat exotisch weet ik nog wel. Zoiets als Excelsior of Rosaria. Het was dus zeker geen Bintje of Eigenheimer. Alle tips zijn welkom.
te Schepdaal België
Wij verkopen wel Nicola aardappel te Groetjes Jan
In België in de Carrefour Lilly aardappelen gekocht als Friet aardappelen. Ik vond ze bij het schillen redelijk vast en bij het fritturen werden ze snel bruin. Het waren zoete frieten waardoor deze aardappel eigenlijk niet geschikt is om te fritturen. Te veel suikers. Wel een goede lekkere kookaardappel.
Een te hoog suikergehalte is inderdaad niet goed voor friet Peter. Dat suikergehalte kan door het jaar heen overigens verschillen. De Lilly aardappel komt overigens uit Wit-Rusland. Dat is best een eind weg voor een Belgische Carrefour.
Een aan te raden soort is alouette een nieuwe vastkokende rode aardappel. Ziekte vrij
deze is mij zeer goed bevallen. Deze is volgens mij nog niet overal verkrijgbaar.
Alouette pootaardappel heb ik toevallig van buurman tuinder gekregen, mooie aardappel en op dit moment geen ziekte.
Is het een vroege aardappel .
Ik wil ze volgend seizoen zelf gaan telen maar hoe kom ik aan de pootaardappels.
Groeten Dick
Er wordt hier vermeld dat het aardappelras niet meer vermeld wordt op de verpakking maar vervangen wordt door “vastkokend”, “kruimig”, …..
Hier in België staat op de verpakking echter nog altijd het ras vermeld samen met de eigenschappen en eventuele geschiktheid.
Ik vermoed dat dit hier nog steeds verplicht is.
Ook in Frankrijk is dit zo.
Ik hoop dat dit zo blijft want het is op die manier voor de consument gemakkelijker om de juiste aardappel te kopen voor een bereiding. Niet alle rassen zijn bijvb. geschikt om friet te maken.
Helaas zien we in Nederland dat rassen heel vaak niet meer vermeld worden en dat is inderdaad zonde. Ieder ras heeft toch z’n eigen smaak en kooktype. Dus we zijn het helemaal eens ?
Ik vind het een verplichting moeten zijn om de ras te melden.
Er is zo veel verschil in zowel smaak als kook/bak eigenschappen tussen de rassen.
Kruimig-Vast etc zegt eigenlijk nog lang niet genoeg.
Het is bijna hetzelfde als je in de tankstation meld alleen Branstof.
Wij vinden ook dat het er op hoort te staan. Helaas is het in de Nederlandse warenwet anders geregeld.
Wie kan mij vertellen waar ik de Regina aardappel soort kan kopen ?
Wij vonden deze aardappel heerlijk smaken maar kan hem nu niet meer vinden.
Leuke vraag! Wij kunnen dat antwoord ook niet zo geven Janny. We hebben de vraag doorgezet naar een aardappelteler. Zodra we antwoord hebben zullen we dat hier vermelden.
Geen idee hoe oud deze berichten zijn, maar ik heb de Regina aardappel toevallig deze week geleverd gekregen bij mijn Flink-bestelling. Ben benieuwd hoe ze smaken, vanavond.
Lady Claire wordt niet genoemd, terwijl dat ook een heerlijke aardappel is !
Leuke tip, dankjewel!
Waarom zoveel aardappelen soorten? Als je er vijf hebt zou het toch wel genoeg zijn dacht ik.
Verschillen ze nog in smaak ook nog?
Ach, er zijn altijd nog meer soorten snoep en koek, dus zolang het om zoveel soorten aardappelen gaat maak ik me nog niet zoveel zorgen ? Ze verschillen zeker in smaak John, en in kooktype.
Voor aardappelen bakken doe ik eerst olijfolie in de pan en als die heet is een flink stuk roomboter, Mijn moeder bakte aardappelen in pure roomboter, vet maar erg lekker. Ook bak ik als de aardappelen goed bruin zijn een ui , in stukje, mee! Eet smakelijk!
Graag zou ik weten waar ik als consument de aardappelen Accent en Bintje kan kopen. Woon in het gooi en kan deze aardappelen niet meer vinden, terwijl ze zo lekker zijn.
Dat is een lastige Bros. Bintje lukt heel moeizaam weer. Een mooi alternatief is wellicht de Frieslander die nog wel regelmatig verkrijgbaar is. De Accent is periodiek verkrijgbaar.
Via het zoeken op de zoekterm: “boerderijwinkels” is een hoop te vinden. Anders zou ik Willem van boerderijwinkel ’t Verst in Munnekeburen (https://streekwinkeltverst.nl/) eens vragen. Via http://www.lekkerder.nl is ook veel informatie te verkrijgen. In Friesland zijn beide rassen, zowel Accent als Bintje volop verkrijgbaar.
Alleen moet je de supermarkt wel links laten liggen!
Helaas voor mij minder leuk want ik zie in de winkels nooit meer een naam van de aardappel vermeld. Waarom worden deze weggelaten? Hoe weet ik nu wat ik koop?
We kennen het probleem M. Helaas wordt er nauwelijks meer op ras verkocht maar op kooktype. Jammer, want ook al is het kooktype gelijk, dan kan de smaak van de aardappel nog wel degelijk verschillen. Eén en ander is het directe gevolg van het streven naar lagen prijzen en grootschalige inkoop.
probeer te weten te komen waar ik aardappelen – merknaam of soort Chocolat – kan kopen in Holland of Belgie. Dank bij voorbaat
Dag Elisabeth, het lijkt er op dat dit bedrijf je verder kan helpen:
BVBA Huys Fruit
Distributiecentrum
Brugse Steenweg 7/40
9940 Evergem
fijn, heel hartelijk dank ga proberen contact op te nemen maar is natuurlijk wel ver weg voor mij. Misschien leveren ze ergens in mijn buurt. Normaals bedankt voor de moeite.
Graag gedaan Elisabeth, ze hebben volgens mij een netwerk aan winkels in België
Het verbaast me dat de vastkokende aardappel Nicola in supermarkten is vervangen door andere soorten vastkokend maar helemaal niet meer lekker.
Waar kan ik nog Nicola kopen.
Helemaal eens met je verhaal. Nicola is een heerlijke aardappel, nu is het bij mijn supermarkt vervangen door musica. Deze kan qua smaak niet tippen aan de nicola, daarnaast kookt hij ook iets kapot, blijft niet stevig. Nee dit is niet de aardappel die ik lekker vind, ik zou graag de nicola terug willen.
Vraag er in ieder geval om bij de supermarkt Gea. Hoe meer mensen het vragen, hoe groter de kans dat ze ‘m weer opnemen. Bij diverse supermarktketens is de Nicola nog wel verkrijgbaar, en een lokale groenteman helpt je zeker verder.
irene aardappelen zijn heerlijk, bij wie kan ik deze kopen in
zuid holland, geen poot maar comsumpsie aardappel
vr groet teun
De irene is niet meer één van de meest gegeten aardappelen Teun. Bij de meeste winkels kun je er wel om vragen en worden ze voor je besteld. Een goede groenteman moet ze zeker kunnen bieden.
hallo! Ik zou graag met spoed willen weten hoe deze aardappel heet. En als u het weet in ENgels dan het liefst in Engel. Als u het weet stuur dit aub naar mijn email merelstoelinga16@hotmail.com danku hier de foto
Ik wil een aardappelsalade maken van de meest gele kleur aardappelen. Is dat Accent, Inova, Nicola, Opperdoezer rond of Rapido? Zijn de Zeeuwse gele ook in de rest van Nederland te koop en zo ja, waar?
Opperdoezer ronde is geel
Een heel aardappelveld op de struik een witte bloem.
Ëén er tussen is rose / paarsachtig . Is dat een ander soort aardappel ?
Leuke vraag Cor. Ook wij moesten het even navragen. Stop een aardappel in de grond en er komt een nieuwe aardappelplant. We kennen allemaal wel de pootaardappelen. De plant bloeit en vormt daarmee ook zaden. Deze worden vooral gebruikt om aardappelplanten te kruizen. Er zijn zowel paars en wit bloeiende planten.Zie ook dit citaat van Wikipedia: Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor het eerst aardappelen in de tuin van van Pitzemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting van de aardappel door zaad. Men ontdekte dat uit zaad van een paarsbloeiende plant ook witbloeiende planten opgroeiden. Er zijn in Europa door selectie dus waarschijnlijk al vroeg verschillende rassen ontstaan. In Nederland kruiste Petrus Hondius (geboren in 1578 te Vlissingen en overleden in augustus 1621 te Terneuzen) aardappelen met elkaar. Door virusinfecties gingen de rassen echter snel achteruit en werd regelmatig teruggegrepen op zaad.
Dat kan een ander ras zijn of een “mannetje”‘dat is een gemuteerde aardappel van hetzelfde ras
ben op zoek naar een aardappelsoort die niet te droog wordt waneer ik die in een deegomhulsel, zg tourte, in de oven bak. Ik wil het niet TE vet maken; de aardappels worden in mooie rondelles gesneden, met knoflook/roomboter/groenekruiden mensel in de oven gebakken. De tourte is van boven gsloten
Ben op zoek wat in onze regio ( Goeree overflakke) de soort aardappel “Pommeranc(of met s)e” wordt genoemd, kan deze onder de genoemde benaming nergens terugvinden, mogelijk is het een verbasterde naam of een afgeleide van een ander wel of niet meer bestaand soort
Namens een prima adres voor een ruim assortiment pootaardappelen:
Wij zijn op zoek naar de Annabelle (poot)aardappelen. Vorig jaar voor het eerst van iemand gekregen voor op onze groententuin. Maar we kunnen ze nu nergens vinden. Wie weet waar we de pootaardappelen kunnen krijgen.
Karin
Hallo Karin,
Afgelopen maart was er op Rotterdam Oogst een stand van Dé Hoekschewaardse telers uit Oud Beijerland, zij hadden de Annabelle. Geen idee of zij ze ook als pootaardappel verkopen maar nee heb je en ja kun je krijgen. Ze zijn bereikbaar op 06-53995049 of aklompe@agroweb.nl en zitten aan Langeweg 55, 3261 LJ te oud-Beijerland. Veel succes!
Beste redactie,
Ik heb een aantal jaren in mijn volkstuin de aardappelsoort Hertha gepoot.
Dit is een aardappel met een gele schil en hij blijft heel tijdens de kook. De opbrengst is hoog en het is een heel goede bewaaraardappel.
Ik heb overal geprobeerd van deze soort pootaardappelen aan te schaffen maar dit is me niet gelukt.
Wie weet waar ik Hertha (poot)aardappelen kan kopen in de omgeving( 50 km) van Assen
betr aardappelras Hertha,
hoi geert, ik probeer het recht op dat ras te repareren
is me nog niet gelukt.valt onder het verdrag biodiversiteit rio de janairo 1992
agrico in emmeloord weet er meer van(contract 22 dec 1994)
opvallend is dat het wel in mexico brazilie,en zuidafrika groeit
mvg
jpdijkhuis
ik mis de malta.opzoek geweest maar niet gevonden.
Ik zette vroeger altijd Agria, maar zijn niet beschikbaar en ze hebben mij Victoria geleverd. Nog nooit van gehoord. Kennen jullie deze soort?
Marc, de Victoria is net als de Agria een licht kruimige aardappel en daarmee geschikt voor koken, stamppot, puree en eventueel ook friet.
Hallo,
Mijn leverancier levert mij momenteel een prestige (soort is mij onbekend) aardappel?
Wat is dit voor een aardappel/welke eigenschappen moet deze hebben na afkoken?
met vr. gr. Ed Doveren.
Ed, wij hebben geprobeerd uit te vinden om welk ras dit gaat. Het ras is bij ons niet bekend en wij moeten je dan ook het antwoord schuldig blijven. Zijn er misschien anderen die hier het antwoord op hebben?
Leuke site. Ga ze zeker nog raadplegen.