Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Asperges in 6 stappen lekker koken

2 762

Asperges koken is toch niet zo moeilijk? Klopt, maar lees eens verder: Deze week stond iemand te kijken bij een aantal kisten Hollandse asperges. Ze twijfelde. Ik probeerde haar te overtuigen, maar ze twijfelde, ik vertelde dat ze al goedkoper werden, maar ze twijfelde. Toen kwam het hoge woord er uit. Daar heb je toch zo’n speciale pan voor nodig? En daar heb je toch zo’n speciale schiller voor nodig?

asperges kokenJa, de markt is opgevoed met panklare groenten. Je haalt het uit een zak, je koopt het gewassen en gesneden, bevroren of in een pot. Maar hoe doe je dat ook al weer met verse producten. Als je dat niet van mamma geleerd hebt zul je heel veel moeite moeten doen om het zelf nog te leren. Dan moet je je er in verdiepen, en dat is lastig als het je ding niet is. Maar het genieten doen we graag.

Nou, effe onder ons. Er is niets moeilijks aan asperges. Waarom kunnen we allemaal wel bloemkool koken, de stronk er af halen, wassen, in roosjes verdelen. Als we het over asperges hebben lijkt er wel een hele wolk te groeien waardoor die asperge bijna onbereikbaar wordt. We hebben de asperge jaren verheven tot koningin onder de groenten, maar er ook jaren lang een heftig verhaal van gemaakt, een commercieel verhaal. Behandel ze voorzichtig, rol ze in een natte theedoek, koop een speciale schiller, koop een speciale pan.

Deze week las ik weer over de aspergequeen. Is die er ook voor de eerste Hollandse bloemkool? Of schept die queen juist de afstand.


Asperges koken, zo doe je dat

 1. Goed (niet te zuinig) schillen met een dunschiller, het kopje overslaan.
 2. Een flink stuk (ca. 2 cm.) van de onderkant snijden.
 3. Pan met water opzetten, schillen er in, asperges er in, en aan de kook brengen.
 4. 10 minuten koken
 5. vuur uit zetten en 10 minuten niet aankomen.
 6. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en klaar zijn jouw asperges.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je er allerlei leuke culinaire dingen mee kunt doen. Maar begin eens met bovenstaande, geef er een hardgekookt en verkruimeld eitje bij, een lekker sausje en verse krieltjes.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Larisse zegt

  Heerlijk die asperges en voor goede asperges betaal ik graag wat meer! Zeker wanneer je weet hoe hard de telers er (zeker dit jaar) voor werken. Vanavond staan ook bij ons asperges op het menu. Maar ik sudder ze (met gesloten deksel op laag vuur)in een klontje roomboter met een half theelepeltje suiker, een snufje zout, een scheutje witte wijn en zo nodig nog een beetje water. Dat kookvocht – en de bouillon die ik van de schillen trek – gebruik ik straks ook voor de aspergerisotto (waar ook die 2 cm van de steeltjes in verwerkt kan worden). Zo gebruik je álles van de asperge en dat zorgt dan nog eens extra voor een uitstekende prijs- kwaliteit verhouding. Ik duik de keuken in, wij gaan straks smullen! Eet Lekker!

  Culinaire groet,
  Larisse

  1. Lekker Tafelen zegt

   Als je nu de keuken in duikt kunnen we vast zo aanschuiven 😉 Eet Smakelijk!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer