Decoreren met zoetzure groenten – Eten koken is leuk om te doen en het is fijn als iedereen het ook lekker vindt. Hoe het gerecht er uitziet, speelt natuurlijk ook mee. Op een doordeweekse dag met familie hoeft het allemaal niet zo luxe, maar heb je een feestje dan wil je graag net iets beter voor de dag komen. Als je een gerecht met aandacht presenteert, zie je dat dan ook direct. De afwerking heeft vaak meer invloed dan je denkt. Een mooi verzorgd gerecht straalt uit dat je weet wat je doet. Borden die gaaf zijn, dus geen stukjes eraf, geen vlekken op de borden, mooie gepresenteerde porties en natuurlijk niet te vergeten de puntjes op de i, de afwerking, want die maakt het helemaal af.
Waarom kiezen voor decoreren met zoetzure groenten?
Je kunt gerechten op heel veel manieren decoreren, met verse kruiden, een krokantje of een blaadje sla, maar ook met zoetzure groenten. Door groente op zoetzuur te zetten worden ze makkelijker verteerbaar en zijn ze langer houdbaar. De smaak en structuur van de groenten verandert, omdat het zuur inwerkt op de groenten. Je kunt het vergelijken met inmaken en met de bekende augurken en uitjes uit de pot. Als je schoon werkt, is een potje met zoetzure groenten dan ook best lang houdbaar. Je zult merken dat als je eenmaal een potje met groenten op zoetzuur maakt, je daarmee heel veel gerechten kunt decoreren en extra smaak kunt geven.
Prachtig van kleur en heerlijk van smaak
Groenten zijn bijzonder kleurrijk, en door ze op zoetzuur te zetten worden de kleuren vaak nog mooier. Als je wortel of knolselderij op zoetzuur zet worden ze feller van kleur, zet je ringen met rode ui of radijsjes op zoetzuur dan zal de kleur totaal veranderen. De rode kleur van de groenten verandert door het fermenteren en maakt dat ze prachtig paars of roze worden. Schrik niet van de geur, want dat hoort bij het proces, de smaak is fantastisch.
Schaven, steken, snijden en rollen
Decoreren met zoetzure groenten is leuk, je kunt je fantasie erop los laten. Schaaf met een kaasschaaf mooi dunne plakken van wortel of komkommer en zet die minimaal een dag op zoetzuur en je rolt er de volgende dag mooie rolletjes mee, die je kunt gebruiken om te decoreren. Diezelfde plakken kun je ook uitsteken met een koekjessteker, een hartje, een blaadje, maar ook gewoon rondjes, het kan allemaal. Gebruik om figuurtjes uit te steken wel groente met een vaste structuur. Een komkommer of courgette is hiervoor minder geschikt, maar met een pompoen, wortel of knolselderij gaat dit perfect. Als je een bolletjestang hebt, kun je van heel veel groenten ook mooie bolletjes uitsteken en verwerken tot zoetzure decoraties.
Maak een basis en varieer met kruiden
De basis van een zoetzure marinade is heel makkelijk en steeds hetzelfde. Als je een basisrecept maakt, kun je dit verdelen in potjes. Die kun je naturel gebruiken, maar je kunt zo ook een eigen smaak meegeven door er kruiden of specerijen aan toe te voegen. Voeg de kruiden of specerijen het liefst toe als de marinade nog warm is, zo zullen ze de meeste smaak afgeven.
Het basisrecept
Ingrediënten:
- 150 suiker
- 150 natuurazijn
- 300 water
Zo maak je decoraties met zoetzure groenten:
Breng het water met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur uit en voeg er de natuurazijn aan toe. Roer door elkaar en verdeel de marinade in schone potjes. Breng de marinade op smaak met (schone) kruiden of specerijen naar keuze.
Als de marinade koud is voeg je de gesneden of uitgestoken groenten toe. Laat dit minimaal 6 uur intrekken.
Je kunt de groenten in zoetzuur ongeveer 2 weken bewaren. Je kunt schone ongebruikte marinade in een fles of pot veel langer bewaren. Het is dus niet nodig om iedere keer nieuwe marinade te maken om te kunnen decoreren met zoetzure groente.
Groenten die geschikt zijn voor zoetzure decoraties
Geschaafd, geraspt, in plakjes, roosjes of in schijfjes:
- komkommer, wortel, knolselderij, kool, venkel, ui, pompoen, rettich, koolrabi, bloemkool, radijs, courgette, pastinaak.
Voor rolletjes:
- wortel, komkommer, koolrabi, pompoen, pastinaak, knolselderij
Om uit te steken:
- wortel, koolrabi, pompoen, knolselderij, pastinaak.
De kruiden die je toe kunt voegen voor extra smaak:
- laurier, steranijs, peperkorrels, rode peper, dille, dragon, rozemarijn, tijm.
Aan de slag om te decoreren met zoetzure groente
Maak een pot zoetzure basis marinade en voeg daar iets van kruiden aan toe. Stop er gesneden of uitgestoken groenten bij. Heb dan een dagje geduld. Het resultaat is geweldig van smaak en prachtig om mee te decoreren, een echte win-winsituatie. Als je eenmaal weet hoe je met zoetzure groenten werkt, zul je er steeds vaker gebruik van maken. Laat je ons de resultaten zien van het decoreren met zoetzure groenten? We zijn benieuwd naar jullie creaties!
Tafel lekker !!