• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Eieren verven of kleuren zonder kleurstof

Zo doe je dat!

0
Eieren verven

Eieren verven of kleuren zonder kleurstof – Ze staan zo vrolijk op de tafel tijdens het Paasontbijt, of de Paasbrunch, die leuke gekleurde eitjes. Wat wel jammer is, is dat de verf waarmee je ze kleurt, meestal vol zit met kleurstoffen. Dat is natuurlijk niet echt gezond. Omdat je de eieren niet alleen voor de sier neerlegt, maar ze ook gewoon op wilt kunnen eten, moet je dus op zoek naar een gezonder alternatief. En dat is er! Je kunt eieren verven of kleuren zonder chemicaliën.

Eieren verven of kleuren zonder kleurstof, hoe dan?

Hoe doe je dat dan? Je kunt eieren verven zonder het gebruik van chemische kleurstoffen. Als je zelf kleurstoffen maakt van natuurlijke ingrediënten, kun je eieren op een veilige manier een kleurtje geven. Dat doe je door bijvoorbeeld groente, of specerijen in te zetten, die veel natuurlijke kleurstof in zich hebben. Als je bijvoorbeeld rode kool kookt, en je voegt niet iets zuurs toe aan het kookwater, dan wordt het felblauw. Als je dat kookwater af laat koelen en je legt er witte, gekookte eieren in, dan worden die eieren blauw. Ook met blauwe bessen zou je eieren blauw moeten kunnen kleuren. Als je een eetlepel kurkumapoeder toevoegt aan wat kokend water, dat af laat koelen en daar witte eieren in legt, worden ze prachtig geel van kleur. Witte eieren kleur je bruin door ze een poosje in koffie te laten weken. Er wordt ook wel bietensap gebruikt. Daarmee zou je witte eieren roze kunnen verven, maar het resultaat is een beetje afhankelijk van de bieten. Soms worden ze meer bruin. Datzelfde geldt voor het gebruik van spinazie om eieren groen te kleuren. Er wordt op het internet hier en daar wel beschreven dat het zou kunnen, maar hier liepen verschillende pogingen op een mislukking uit.

Witte of bruine eieren?

Je bereikt bij het eieren verven het mooiste resultaat als je witte eieren gebruikt. De kleuren worden dan wat helderder. Natuurlijk kun je ook bruine eieren gebruiken, maar het resultaat zal dan wat donker worden. Het is ook een kwestie van een beetje experimenteren en uitproberen. Met het ene ingrediënt lukt beter dan met het andere. Het is ook afhankelijk van de eieren, het ene ei neemt meer kleurstof op dan het andere.

Natuurlijke kleurstof, met een natuurlijk resultaat

Als je eieren gaat verven met natuurlijke kleurstoffen, besef dan wel dat er ook een meer natuurlijk resultaat ontstaat, dan als je gewone paaseierenverf gebruikt. Je bereikt met natuurlijke kleurstof nooit het effect dat je met chemische verf bereikt. Maar zeg nu zelf, dat natuurlijke effect is toch ook prachtig?

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Gebakken rijst met ei

    Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

  • Spitskool met ei

    Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Het perfecte roerei maken

    Het perfecte roerei maken

  • Kaiserschmarrn

    Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

  • Klassieke eiersaus

    Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

  • Uitsmijter

    Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

  • Roerei met zalm

    Vers roerei met zalm voor ontbijt of lunch; iedereen lachend aan tafel

  • Avocado eisalade

    Avocado eisalade; voor ontbijt, lunch of borrel

  • Aardappelsalade met ei

    Aardappelsalade met ei

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.