• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
croissantdeeg

Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg – Getoerd gerezen deeg heeft veel dezelfde kenmerken als bladerdeeg. Er is echter één groot verschil, de naam zegt het eigenlijk al, dit deeg moet rijzen. In het deeg zit gist verwerkt dat zorgt voor een nog luchtigere structuur. De toevoeging van gist heeft echter ook een nadeel, het deeg dient vrijwel direct verwerkt te worden, u kunt het dus niet  bereiden en het vervolgens een paar uur laten liggen.

Getoerd, gerezen deeg of croissantdeeg

  • 575 gram bloem
  • 230 gram water
  • 50 gram verse gist
  • 1 ei
  • 60 gram reuzel ( roomboter kan ook )
  • 5 gram zout
  • 300 gram roomboter

Reuzel is een dierlijk vet voornamelijk afkomstig van de varkensbuik wat verkregen wordt door het vet van de varkensbuik op lage temperatuur uit te bakken.

Bereiding van het croissantdeeg

Doe de bloem, het water, de gist en het ei in een kom en meng dit alles met de deeghaken van de mixer tot een los geheel. Voeg er vervolgens de reuzel en het zout aan toe en kneed dit tot een deeg. Zorg ervoor dat je deeg mooi soepel is en stevig genoeg om straks uit te kunnen rollen. Na het kneden, wat ongeveer 20 minuten duurt,  vorm je het deeg tot een vierkante plak en legt deze verpakt in plasticfolie 15 minuten in de koelkast.

Neem het deeg er na 15 minuten uit en duw de lucht eruit. Vouw de boter erin (gelijk als bij bladerdeeg) rol uit tot een rechthoek en vouw in drie, verpak het deeg weer in de folie en laat het weer 15 minuten rusten in de koelkast. Rol en vouw het deeg nog 2 maal in 3. Let wel op in tegenstelling tot bladerdeeg kun je getoerd gerezen niet bewaren. Dit komt door de gist, je deeg zal blijven rijzen tot de gist is uitgewerkt. Zorg er bij getoerd gerezen voor dat je in de 15 minuten rust alles klaar zet voor de verdere bewerking. Na het uitrollen en vormen moet het product nog een klein uurtje rijzen voor het af gebakken kan worden.

Zelf croissants maken

Van getoerd gerezen deeg kunt u heerlijk croissants maken, snijd uw plak deeg in driehoekjes (waarbij de zijkanten de dubbele lengte hebben van de onderkant), en rol vanaf de onderkant op. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in een op 220 graden voorverwarmde oven in 20 minuten glanzend bruin en gaar.

Bekijk dit recept voor hartige varianten van croissantdeeg zoals het saucijzenbroodje, frikandelbroodje of kroketbroodje.

Tags: Basisrecepten deeg
DeelPin6VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 4

  1. MajaT says:
    5 jaar geleden

    Geen suiker voor de gist?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 jaar geleden

      Nee geen suiker, dit is niet nodig de bloem bevat voldoende voedingsstoffen voor de gist.

      Beantwoorden
  2. jsvv says:
    11 jaar geleden

    Over wat voor soort gist praat je hier: vers, gdroogd of instant…?

    Beantwoorden
    • Derp says:
      8 jaar geleden

      Als er gewoon Gist staat is het verse.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!