• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg

door Connie Derks
in Kookschool
0
4
croissantdeeg

Getoerd, gerezen deeg ook wel bekend als croissantdeeg – Getoerd gerezen deeg heeft veel dezelfde kenmerken als bladerdeeg. Er is echter één groot verschil, de naam zegt het eigenlijk al, dit deeg moet rijzen. In het deeg zit gist verwerkt dat zorgt voor een nog luchtigere structuur. De toevoeging van gist heeft echter ook een nadeel, het deeg dient vrijwel direct verwerkt te worden, u kunt het dus niet  bereiden en het vervolgens een paar uur laten liggen.

Getoerd, gerezen deeg of croissantdeeg

  • 575 gram bloem
  • 230 gram water
  • 50 gram verse gist
  • 1 ei
  • 60 gram reuzel ( roomboter kan ook )
  • 5 gram zout
  • 300 gram roomboter

Reuzel is een dierlijk vet voornamelijk afkomstig van de varkensbuik wat verkregen wordt door het vet van de varkensbuik op lage temperatuur uit te bakken.

Bereiding van het croissantdeeg

Doe de bloem, het water, de gist en het ei in een kom en meng dit alles met de deeghaken van de mixer tot een los geheel. Voeg er vervolgens de reuzel en het zout aan toe en kneed dit tot een deeg. Zorg ervoor dat je deeg mooi soepel is en stevig genoeg om straks uit te kunnen rollen. Na het kneden, wat ongeveer 20 minuten duurt,  vorm je het deeg tot een vierkante plak en legt deze verpakt in plasticfolie 15 minuten in de koelkast.

Neem het deeg er na 15 minuten uit en duw de lucht eruit. Vouw de boter erin (gelijk als bij bladerdeeg) rol uit tot een rechthoek en vouw in drie, verpak het deeg weer in de folie en laat het weer 15 minuten rusten in de koelkast. Rol en vouw het deeg nog 2 maal in 3. Let wel op in tegenstelling tot bladerdeeg kun je getoerd gerezen niet bewaren. Dit komt door de gist, je deeg zal blijven rijzen tot de gist is uitgewerkt. Zorg er bij getoerd gerezen voor dat je in de 15 minuten rust alles klaar zet voor de verdere bewerking. Na het uitrollen en vormen moet het product nog een klein uurtje rijzen voor het af gebakken kan worden.

Zelf croissants maken

Van getoerd gerezen deeg kunt u heerlijk croissants maken, snijd uw plak deeg in driehoekjes (waarbij de zijkanten de dubbele lengte hebben van de onderkant), en rol vanaf de onderkant op. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in een op 220 graden voorverwarmde oven in 20 minuten glanzend bruin en gaar.

Bekijk dit recept voor hartige varianten van croissantdeeg zoals het saucijzenbroodje, frikandelbroodje of kroketbroodje.

DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

brioche deeg
Kookschool

Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)

Pizzadeeg zelf maken
Kookschool

Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf

zelf naanbrood bakken
Kookschool

Zelf naanbrood bakken

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671
Kookschool

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Biscuit
Kookschool

Biscuit-, Joconde- of Moscovisch deeg – de basis van veel gebak en taarten

pastadeeg maken
Kookschool

Pastadeeg maken; basisrecept

Bladerdeeg maken- Kaasstengel van bladerdeeg
Kookschool

Bladerdeeg maken

Reacties 4

  1. MajaT says:
    3 jaar geleden

    Geen suiker voor de gist?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Nee geen suiker, dit is niet nodig de bloem bevat voldoende voedingsstoffen voor de gist.

      Beantwoorden
  2. jsvv says:
    9 jaar geleden

    Over wat voor soort gist praat je hier: vers, gdroogd of instant…?

    Beantwoorden
    • Derp says:
      7 jaar geleden

      Als er gewoon Gist staat is het verse.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen