• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Graansoorten: Grondstoffen van de molenaar

door Redactie
in Kookschool
Graansoorten: Grondstoffen van de molenaar
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Graansoorten: Grondstoffen van de molenaar – De enorme wereld van graan tot meel laat zich niet in een paar woorden omschrijven. In dit artikel proberen we kort en duidelijk de meest voorkomende soorten op een rij te zetten.

Tarwe

Tarwe is één van de oudste, belangrijkste en populairste graansoorten. Er wordt een verschil gemaakt tussen zachte, harde en zeer harde tarwe. Hoe harder de tarwe hoe minder zetmeel maar hoe meer gluten.

 

Zachte tarwe

Veel zetmeel

Weinig gluten

Harde tarwe

Weinig zetmeel

Veel gluten

Zeer harde tarwe

Zeer weinig zetmeel

Zeer veel gluten

tarwekorrelsHet volledig malen van tarwe levert volkoren tarwemeel. Na het verwijderen van zemel en gries wordt het tarwebloem. In tarwebloem zitten eiwitten (gluten) die zorgen dat het deeg koolzuur en lucht vasthouden. Daarom is tarwe uitermate geschikt voor het bakken van brood. Je kunt dus stellen dat hoe harder de tarwe, hoe luchtiger je brood wordt.

Spelt is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland maar wordt tegenwoordig ook in Nederland geteeld. Een molenaar die de “streek” hoog in het vaandel heeft, maalt spelt uit eigen streek. De bisschopsmolen in maastricht voert dit concept bijvoorbeeld heel ver door. Spelt wordt op dezelfde manier verwerkt als tarwe en mensen met een tarweintolerantie kunnen dan ook prima uit de voeten met spelt.

Kamut is een variëteit van de harde tarwe. Het heeft een rijkere smaak, bevat meer eiwitten (tot 40% meer) en bevat meer vitaminen en mineralen dan tarwe. Je zou het een gezonde tarwevariant kunnen noemen. Kamut wordt vooral biologisch geteeld.

Lees meer over tarwe:
Meel en bloem, het resultaat uit tarwe

Rogge
Rogge bevat nauwelijks eiwit en dus ook nauwelijks gluten. Rogge houdt veel vocht vast. Het is herkenbaar aan de langwerpige korrel. De gemalen korrel vormt roggemeel dat natuurlijk erg bekend is van roggebrood. Rogge komt ook in diverse broden voor maar wordt vaak gemengd met tarwemeel door de specifieke smaak van rogge.

Gerst
Een veel minder bekende graansoort is gerst. Er wordt bier van gebrouwen, en gepelde gerst kennen we wel als gort van de gortepap. De gerstekorrel zit vol met fosfor, kalium en chloor en bevat veel meer mineralen dan een tarwekorrel.

graankorrelsGierst 
Gierst is ook een niet zo bekende graansoort. Couscous is wel heel populair geworden. Couscous is parelgierst. In de Afrikaanse keuken is Gierst volksvoedsel. Voordeel van gierst is de korte kooktijd. Over het algemeen wordt gierst eerst gepeld. Er zit veel olie en ijzer in. Gierst is glutenvrij

Haver
Bij haver denken we direct aan havermout. Dit wordt gemaakt van havervlokken (de geplette haverkorrel). Het hoge gehalte aan eiwit, zetmeel, vezel, vitamines en mineralen maakt haver een gezond graanproduct en het wordt dan ook de laatste tijd weer erg gestimuleerd in de categorie ontbijtgranen.

Maïs
Maïs is vooral bekend uit de Mexicaanse keuken. Het is glutenvrij maar wordt hier vaak gemengd met glutenhoudende granen. Maïs wijkt qua smaak en kleur enorm af van andere graansoorten.

Rijst
Ook rijst behoort tot de granen en is vooral bekend uit de oosterse keuken. Rijst is echter een compleet eigen plantenfamilie met vele soorten, smaken en eigenschappen. Ook rijst is glutenvrij.

Lees hier meer over rijst

Eigenlijk geen graan
Er zijn nog een aantal soorten die op graan lijken maar het plantkundig niet zijn. Daaronder vallen boekweit (zaad) dat veel in pannenkoeken en poffertjes verwerkt wordt, Teff (grassoort) uit Afrika is een oud gewas (glutenvrij) dat geroemd wordt om de gezonde eigenschappen. Quinoa (glutenvrij) dat in korte tijd razend populair geworden is om de gezonde eigenschappen en Amaranth (glutenvrij) is een eeuwenoud en zeer gezond ‘pseudo-graan’ dat vooral heel veel calcium bevat.

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Salade

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Reacties 2

  1. René Prins says:
    5 jaar geleden

    Ik zoek informatie over een zeer zeldzaam graansoort, die in Nederland verbouwd wordt en door molenaars gemalen wordt. Het heet Emmer (of zoiets) en werd genoemd in het programma Binnenste buiten met die Franse Chefkok Alain, die een molen bezocht (aflevering 14 dec 2015)

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Deze graansoort wordt in de Haarlemmermeerpolder verbouwd en uitsluitend op Korenmolen de Zandhaas gemalen. Wij verwijzen u dan ook graag naar hun door.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen