• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Hoe groeit courgette eigenlijk?

0
Gele courgettes e1444913049888

Hoe groeit courgette eigenlijk? – Een paar weken geleden was Lekker Tafelen enkele dagen in Zeeland, waar we onder andere een courgetteteler hebben bezocht. In ons verslag beloofden we jullie om uitgebreid terug te komen over het hoe en wat van het telen van courgettes, want eerlijk gezegd: er ging een hele interessante wereld voor ons open! Tijd voor wat onderricht. Dat het hier om gele courgettes ging, doet aan het algemene verhaal niets af. Groene courgettes worden nét zo geteeld.

Dit is wat we leerden van groentekwekers Barbara en Chris Hoek uit Burgh-Haamstede, die gele courgettes telen. In een kas weliswaar, maar wel in de koude grond. De kas wordt niet verwarmd, en is er alleen maar om er voor te zorgen dat het er nét ietsje warmer is en de plant niet door slagregens en wind kapot gaat.

Eind april gaan de courgetteplantjes de (koude) grond in.  Dat zijn niet zomaar plantjes, ze zijn geënt op pompoenplanten, want dan zijn ze minder kwetsbaar. Dat enten is weer een hele aparte tak van sport. Binnen een week schieten ze wortel. De planten krijgen elk 1 vierkante meter en dat is hard nodig ook, want een courgetteplant wordt enorm. Als je courgette in je tuin plant, dan krijg je een enorme kruipende plant die zich vele meters uitstrekt. Om dát te voorkomen (dat neem teveel plek in beslag en dat is zonde in een kas) worden de planten opgebonden. Op die manier groeien ze naar boven, langs het touw. Dat heeft bovendien als voordeel, dat je op een gegeven moment niet meer op je knieën hoeft om de courgettes te snijden.

Courgettetelers
courgetteplant

Van de bloemetjes en de bijtjes – of in dit geval: hommels

Om een courgette te krijgen, moeten de vrouwtjebloemen bestoven worden door de mannetjesbloemen. Een bloem is maar een paar uur open, dus dat werkje moet snel en goed gebeuren, anders groeien er niet voldoende courgettes. Om dat proces te bewerkstelligen, worden er (biologische!) hommels ingevlogen, letterlijk. Er bestaan leveranciers van biologische hommels! In een mooi doosje met gaatjes en voeding zitten 125 hommels, die moeten het werk doen. Maar al na een paar weken zijn ze of dood of verdwenen, en moet er dus een nieuw setje komen.

Bestuiven is niet goed genoeg, het moet ook nog goed gebeuren, dat wil zeggen, dat er voldoende (mannelijk) stuifmeel) op de (vrouwelijke) stamper moet komen. Als dat namelijk niet gebeurt, groeit de courgette niet of verkeerd, met rare knobbels en zo. Om dat te voorkomen, bestuiven Chris en Barbara de niet voldoende bestoven bloemen handmatig met een kwastje bij.

Soms gebeurt het ook, dat er wel veel vrouwtjesbloemen zijn, maar niet genoeg mannetjesbloemen. Dan moeten Chris of zijn vrouw kilometers rijden naar een collega, in de hoop dat die wel genoeg mannetjesbloemen heeft.

Courgettebloem mannelijk
De mannelijke courgettebloem
Courgettebloem vrouwelijk
De vrouwlijke courgettebloem

Courgettes telen: heel veel werk

Courgettes telen is heel veel werk. Als de courgettes eenmaal groeien, liggen ziekten, beestjes, parasieten en schimmels op de loer. Met een loep in de hand, struinen Chris en Barbara iedere dag tussen de planten. Het merendeel wordt biologisch bestrijd met micro-organismen. Alleen de meeldauw is een lastige klant.

Tenslotte moeten de courgettes ook om andere redenen heel goed in de gaten gehouden worden. Wij als consument willen namelijk allemaal courgettes van een bepaalde lengte, althans, dat vindt de supermarkt. Als je even niet oplet, is je courgette zó te groot dan is hij onverkoopbaar. Dat luistert heel nauw: een halve dag kan het verschil al maken. Daarom staan Chris en Barbara tussen mei en november tussen 6 uur ’s ochtends en 10 of 11 uur s’avonds in de kas. Minstens twee uur per dag moeten worden besteed aan gewasverzorging, de rest van de tijd wordt er gesneden, ingepakt en vervoerd naar de veiling.

Ik heb eindeloos veel respect gekregen voor deze zachte gezellige groente en zijn telers. Nee, ik beloof het: ik laat je nooit meer zachtjes verdorren in de groentela….

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten. 

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.