• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Hoe groeit courgette eigenlijk?

Redactie door Redactie
in Kookschool
0

Hoe groeit courgette eigenlijk? – Een paar weken geleden was Lekker Tafelen enkele dagen in Zeeland, waar we onder andere een courgetteteler hebben bezocht. In ons verslag beloofden we jullie om uitgebreid terug te komen over het hoe en wat van het telen van courgettes, want eerlijk gezegd: er ging een hele interessante wereld voor ons open! Tijd voor wat onderricht. Dat het hier om gele courgettes ging, doet aan het algemene verhaal niets af. Groene courgettes worden nét zo geteeld.

Dit is wat we leerden van groentekwekers Barbara en Chris Hoek uit Burgh-Haamstede, die gele courgettes telen. In een kas weliswaar, maar wel in de koude grond. De kas wordt niet verwarmd, en is er alleen maar om er voor te zorgen dat het er nét ietsje warmer is en de plant niet door slagregens en wind kapot gaat.

Eind april gaan de courgetteplantjes de (koude) grond in.  Dat zijn niet zomaar plantjes, ze zijn geënt op pompoenplanten, want dan zijn ze minder kwetsbaar. Dat enten is weer een hele aparte tak van sport. Binnen een week schieten ze wortel. De planten krijgen elk 1 vierkante meter en dat is hard nodig ook, want een courgetteplant wordt enorm. Als je courgette in je tuin plant, dan krijg je een enorme kruipende plant die zich vele meters uitstrekt. Om dát te voorkomen (dat neem teveel plek in beslag en dat is zonde in een kas) worden de planten opgebonden. Op die manier groeien ze naar boven, langs het touw. Dat heeft bovendien als voordeel, dat je op een gegeven moment niet meer op je knieën hoeft om de courgettes te snijden.

Van de bloemetjes en de bijtjes – of in dit geval: hommels

Om een courgette te krijgen, moeten de vrouwtjebloemen bestoven worden door de mannetjesbloemen. Een bloem is maar een paar uur open, dus dat werkje moet snel en goed gebeuren, anders groeien er niet voldoende courgettes. Om dat proces te bewerkstelligen, worden er (biologische!) hommels ingevlogen, letterlijk. Er bestaan leveranciers van biologische hommels! In een mooi doosje met gaatjes en voeding zitten 125 hommels, die moeten het werk doen. Maar al na een paar weken zijn ze of dood of verdwenen, en moet er dus een nieuw setje komen.

Bestuiven is niet goed genoeg, het moet ook nog goed gebeuren, dat wil zeggen, dat er voldoende (mannelijk) stuifmeel) op de (vrouwelijke) stamper moet komen. Als dat namelijk niet gebeurt, groeit de courgette niet of verkeerd, met rare knobbels en zo. Om dat te voorkomen, bestuiven Chris en Barbara de niet voldoende bestoven bloemen handmatig met een kwastje bij.

Soms gebeurt het ook, dat er wel veel vrouwtjesbloemen zijn, maar niet genoeg mannetjesbloemen. Dan moeten Chris of zijn vrouw kilometers rijden naar een collega, in de hoop dat die wel genoeg mannetjesbloemen heeft.

De mannelijke courgettebloem
De vrouwlijke courgettebloem

Courgettes telen: heel veel werk

Courgettes telen is heel veel werk. Als de courgettes eenmaal groeien, liggen ziekten, beestjes, parasieten en schimmels op de loer. Met een loep in de hand, struinen Chris en Barbara iedere dag tussen de planten. Het merendeel wordt biologisch bestrijd met micro-organismen. Alleen de meeldauw is een lastige klant.

Tenslotte moeten de courgettes ook om andere redenen heel goed in de gaten gehouden worden. Wij als consument willen namelijk allemaal courgettes van een bepaalde lengte, althans, dat vindt de supermarkt. Als je even niet oplet, is je courgette zó te groot dan is hij onverkoopbaar. Dat luistert heel nauw: een halve dag kan het verschil al maken. Daarom staan Chris en Barbara tussen mei en november tussen 6 uur ’s ochtends en 10 of 11 uur s’avonds in de kas. Minstens twee uur per dag moeten worden besteed aan gewasverzorging, de rest van de tijd wordt er gesneden, ingepakt en vervoerd naar de veiling.

Ik heb eindeloos veel respect gekregen voor deze zachte gezellige groente en zijn telers. Nee, ik beloof het: ik laat je nooit meer zachtjes verdorren in de groentela….

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten. 

Tags: GroenteZeeland
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief